FőoldalKonstruktőrOlcsó megoldással növelhető a Li-ion akkuk élettartama
2023. október 03., kedd ::

Olcsó megoldással növelhető a Li-ion akkuk élettartama

Az oldódásra hajlamos polietilén-tereftalát (PET) szalagot kell a gyártás során másra cserélni.

Mint arról a Nature Material folyóiratban megjelent tanulmány hírt ad, a kanadai Halifaxban székelő Dalhousie Egyetem kutatócsoportja egyszerű és olcsó módszert fedezett fel, amellyel meghosszabbítható az okostelefonok és laptopok akkumulátorainak élettartama. A lítium-ion akkumulátorok alkatrészeinek összetartására használt polietilén-tereftalát (PET) szalag típusának megváltoztatása akár 70 százalékkal is csökkenti az önkisülést.

Sajnálatos tény, hogy egy feltöltött hagyományos Li-ion akkumulátor használat is jelentős töltést képes veszíteni. Az Anu Adamson által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy a lítium-ion akkumulátorok alkatrészeinek összetartására általában használt polietilén-tereftalát (PET) szalag hajlamos a feloldódásra. Ez az akkumulátorban lejátszódó kémiai reakció miatt történik, és idővel az akkumulátor önkisüléséhez vezet. A PET-szalag használata helyett – Adamson megállapítása szerint – polipropilén (PP) szalagra kell áttérni ezekben az akkumulátorokban, ami megoldja a feloldódási problémát. A polipropilént általában tartósabb műanyag tárgyak, például kerti bútorok vagy újrafelhasználható vizes palackok készítésére használják. Az akkumulátorok esetében ennek nincs költséghátránya, mert a PP-szalag körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a PET.

Ami az előnyöket illeti, a kutatócsoport megállapította, hogy a PP-szalagos akkumulátorok élettartama akár 10 százalékkal meghosszabbodik, míg az önkisülés akár 70 százalékkal csökken. Vagyis extra előállítási költségek nélkül jelentős performance javulás érhető el.

Forrás: www.dal.ca

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény