FőoldalKonstruktőrA Kyocera AVX antennák tulajdonságai és típusai
2023. május 09., kedd ::

A Kyocera AVX antennák tulajdonságai és típusai

A vezeték nélküli kommunikáció nemcsak a fogyasztói eszközök, például okostelefonok és táblagépek területe. Gyakorlatilag szinte minden IoT áramkör a népszerű szabványok valamelyikén kommunikál: WiFi, Bluetooth, LTE vagy ZigBee. A rádiójel erőssége, így az adatátviteli tartomány és sebesség azonban nemcsak az adott készülékben használt modultól függ – a megfelelő antenna kiválasztása is létfontosságú.

A Kyocera AVX antennaválasztéka a korábban az Ethertronics (ma a Kyocera AVX Group része) által forgalmazott ajánlat kibővítése. Ezek csúcsminőségű, rendkívül speciális alkatrészek, amelyeket a népszerű kommunikációs szabványok szerint történő üzemeltetésre terveztek. A kompakt méret, a mechanikai robusztusság és az IoT-alkalmazások szem előtt tartásával tervezték őket. Ide tartoznak az M2M-adatok átvitelére szolgáló ipari berendezések (Machine-to-Machine).A gyártó olyan eszközökre is kínál megoldásokat, amelyeknél az antennát az áramkörtől távol kell elhelyezni az optimális pozicionálás érdekében. Erre például kapcsolószekrényben elhelyezett beágyazott érzékelők vagy vezérlők esetén lehet szükség. Az ilyen alkalmazásokra tervezett megoldások közé tartoznak az antennák, amelyeket gyárilag beszerelt csatlakozókábellel (1 m, SMA dugó) zárt házakba helyeznek

WiFi/Bluetooth antennák

A WiFi- és Bluetooth BLE-kapcsolatot használó legtöbb eszköz miniatürizált áramkör. Rövid távolságokon (általában néhány méterig) kommunikálnak, és a lehető legkompaktabb antennákkal kell felszerelni őket. Szerencsére az ilyen kommunikációs szabványok standard átviteli frekvenciái (2,4 GHz és 5 GHz) lehetővé teszik mikroszkopikus méretű sugárzók építését, pl. kerámiaelemek SMD tokozásban. Ilyen antennák természetesen a Kyocera AVX termékcsaládból is beszerezhetők. Tokozásuk 2x1,2x0,55 mm-es téglatest (egyes modellek). Az ilyen komponensek energianyeresége 1–1,88 dBi tartományba esik. Kiváló mindenirányúságot kínálnak, amint az alább látható. Ez biztosítja, hogy a jelszintet (a tipikus lineáris polarizációnál) ne befolyásolja az áramkör térbeli orientációja.

Kerámia, felületszerelt (SMD) antenna.

A Kyocera AVX szortiment olyan SMD antennákat tartalmaz, amelyek PCB-re ágyazhatók (azaz „demó” változatok), amelyek koaxiális SMA csatlakozóval vannak ellátva. Kiváló segédeszközök az áramkör prototípus-készítési és -tesztelési szakaszainak megkönnyítéséhez.

Ne feledje, hogy a 2,4 GHz-es sávra szánt antennák nemcsak a WiFi-hálózatokkal és Bluetooth-modulokkal kompatibilisek, hanem számos más kommunikációs szabvánnyal is, pl. ZigBee!

GNSS antennák

A GNSS mozaikszó jelentése Global Navigation Satellite System. Az első ilyen típusú (és még mindig a legnépszerűbb, széles körben használt megoldás – mondanunk sem kell – az amerikai Navstar GPS (Global Positioning System). Az elmúlt évtizedekben alternatív rendszerek is megjelentek: az európai Galileo és a kínai BeiDou. Ezek a műholdak mindegyike hasonló frekvencián küld jeleket, kb. 1,1–1,6 GHz-es tartományban. Következésképpen a gyártók minden elérhető GNSS-rendszerrel kompatibilis antennákat tudnak fejleszteni.

GPS antenna LNA erősítővel és IPEX (MHF) csatlakozóval.

Akárcsak az előző termékkategória esetében, a Kyocera AVX itt is szállít antennákat, kis méretű SMD alkatrészek formájában. Az ilyen megoldásokat elsősorban mobileszközökben alkalmazzák. Ha a céleszköz burkolatán belüli hely lehetővé teszi egy kicsit nagyobb antenna integrálását, fontolja meg a 1004138 kerámia aktív vevőt, amely tartalmazza az antennát és az LNA-t is (Low Noise Amplifier) egyetlen 13x13x6,8 mm-es testben, ezáltal garantálva a műholdjelek kiváló vételét még nehéz körülmények között is (pl. épületek vagy járművek belsejében)!

Többsávos változatok

Az antennák egy alkategóriája, amely nem hiányozhat ebből a listából, a többsávos („kombinált”) megoldások. Ezeket leggyakrabban autóflották megfigyelésére szolgáló rendszerekben alkalmazzák. Az autókban elhelyezett egységek legalább két technológia segítségével kommunikálnak. Először is adatokat szereznek be a GPS-rendszerből a jármű helyének meghatározásához, majd az LTE/GSM-hálózaton keresztül továbbítják a helyadatokat egy szerverre, egy adatbázisba. A Kyocera AVX olyan antennákat kínál, amelyek egyetlen házban egyesítik a GSM- és LTE-frekvencián működő megoldásokat. SMA csatlakozókkal és kábelekkel (1 m) vannak felszerelve, ez lehetővé teszi, hogy olyan helyen helyezzék el őket, amely jó adás- és vételteljesítményt biztosít. Az IPX7-besorolásnak köszönhetően akár kültéren is rögzíthetők, pl. szükség esetén teherautó vezetőfülkéjén kívül.

“Combo” antenna az egyidejű kommunikációhoz két különböző szabvány használatával.GSM/LTE antennák

A GSM és LTE technológiák alkalmazásai túlmutatnak az okostelefonokon és egyéb fogyasztói eszközökön. A helyi infrastruktúrától (pl. WiFi) független internet-hozzáférés számos IoT-eszköz alapvető funkciója, különösen az M2M (Machine-to-Machine) kommunikációnál. Ezt a hozzáférést környezeti állapotfigyelő állomások, városi létesítmények elemei (utcai lámpavezérlők, forgalomérzékelők) használják. Egyes eszközök esetében a szabványos GSM-kommunikáció képességei elegendőek szerepük betöltéséhez. Ilyenek lehetnek például a behatolásgátló rendszerek, amelyek szöveges üzenetet küldenek egy korlátozott területhez való jogosulatlan hozzáférés esetén.

A Kyocera AVX LTE antennák akár 0,2 mm vékonyak is lehetnek.

A Kyocera AVX GSM/LTE antennák többféle formátumban kaphatók. Az SMD alkatrészek (49,6x8x3,2 mm) mellett, házba zárt, csatlakozókábellel felszerelt termékek; SMA-aljzatba szerelt, merev antennák és 0,2 mm-nél kisebb vastagságú, műanyag bevonatú sugárzók kaphatók. Ez utóbbiak a népszerű U.FL csatlakozóval felszerelt csatlakozókábellel rendelkeznek, amely számos kommunikációs modulban megtalálható. Ezen termékek kínálatában megtalálhatók a különböző LTE csatorna-sávszélességeken, legalacsonyabb (690 MHz-től) és magas frekvenciákon (2,7 GHz-ig) működő antennák.

RF antennák

Végül vessünk egy pillantást az RF-alkalmazásokhoz tervezett antennákra, a rövid hatótávú kommunikációban (távirányítók, távkapcsolóvezérlők stb.)! Az ilyen típusú modulok ISM-sávokon működnek (Industrial, Scientific, Medical), amelyek frekvenciái a vonatkozó nemzeti szabályozástól függően változnak. A Kyocera AVX SMD antennái két, gyakran használt sávhoz vannak adaptálva: 863–870 MHz és 902–928 MHz. Az alkatrészek 0,75 dBi energianövekedéssel rendelkeznek.

Prototípus demókártya SMA csatlakozóval és SMD antennával.

A beszállító ebben a kategóriában is kínál prototípus PCB-ket, amelyek SMA csatlakozóval és előre telepített antennával vannak felszerelve.

A szöveget a Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. készítette

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény