FőoldalKonstruktőrBemutatták az iSIM technológiát
2022. január 24., hétfő ::

Bemutatták az iSIM technológiát

Az IoT adatátvitel egyik fontos eleme a SIM. A napjaink legfejlettebb eSIM technológiáját haladja meg a vezetéknélküli adatátviteli és telefonhálózatokon az adott eszközt, előfizetőt azonosító áramkör új generációja, az iSIM (integrated SIM).

A Thales, a Vodafone és a Qualcomm kifejlesztettek egy olyan (Samsung alapú) okostelefont, amely az ieUICC GSMA specifikáción alapuló iSIM technológiával működik. Az első működő tesztkészülék egy Samsung Galaxy Z Flip3 5G volt, melyben egy Thales iSIM operációs rendszert futtató Qualcomm gyártmányú Secure Processing Unitja található. A prototípus bemutatására a Samsung kutatás és fejlesztési laboratóriumaiban került sor a Vodafone fejlett távmenedzsment platformjának használatával.

Fogyasztói szempontból az új megoldás lényege, hogy lehetővé válik a SIM-kártya funkcióknak a készülék fő processzorába történő integrálása – így az adott eszköz még kisebb lehet. Vagyis a gyártóknak rövidesen már annak a pár négyzetmilliméternek sem kell helyet szorítani egy mobilhálózatra csatlakoztatott eszköz áramköri lapján, amit jelenleg az eSIM-ek elfoglalnak. Ezzel az iSIM lényegében ugyanazt a célt viszi tovább, mely 2013-ban az eSIM-ek megjelenéséhez is vezetett: az eszközök további miniatürizálást támogatja azáltal, hogy a mobilhálózati csatlakozáshoz használt egyik kulcsfontosságú áramkört, mint önálló fizikai egységet lényegében teljesen száműzi.

Az eSIM technológia igazából a mobilhálózaton keresztül internetre csatlakoztatott gépek (IoT vagy M2M megoldások) esetében jár igazán számottevő előnyökkel. Túl azon, hogy az energiaigény tovább csökken, az eszközök aktiválása, illetve bármilyen, a SIM-et érintő adminisztrációs folyamata is lényegesen egyszerűbb, mint a kártyás SIM-ek esetében. Az iSIM technológia a fejlesztők szerint jelentős előrelépés a jelenlegi, külön processzort igénylő eSIM megoldásokhoz képest, a SIM fő processzorba történő integrációja ráadásul nagy előnyt jelent mind a fogyasztók, mind a távközlési szolgáltatók számára. A jelenleg legfejlettebbnek számító eSIM-ek egy külön chipen működnek, amire a most bemutatott iSIM esetében nincs szükség, ahogyan a SIM-szolgáltatások számára elkülönített helyre sem. Az iSIM további előnye az eSIM-hez képest, hogy operátori oldalról gyakorlatilag semmilyen további fejlesztést nem igényel, ami a tapasztalatok alapján az eSIM-ek elterjedésének egyik legnagyobb gátjának bizonyult az utóbbi években. Az e/iSIM alapú szolgáltatásokat és kapcsolódó szoftvereket (pl. SIM operációs rendszer) fejlesztő Thales szerint ennek köszönhetően 2025-re már mintegy 488 millió fogyasztói piacra szánt eszköz használhat majd hagyományos plasztik SIM-ek és az alaplapra forrasztott SIM chipek (eSIM) helyett iSIM-et.

SIM evolúció
Forrás: THALES

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény