FőoldalKonstruktőrA Qualcomm bemutatta 5G-s antennamodulját
2018. július 31., kedd ::

A Qualcomm bemutatta 5G-s antennamodulját

A Qualcomm 30 GHz-es antennamodulja alkalmas lesz az 5G részeként érkező frekvenciatartomány használatára

Míg az előző négy generáció a hagyományos mobilos előfizetőket célozta, az 5G-s szabvány a konzumer eszközökön messze túl tekint. Mivel a milliméteres hullámhossz terjedési tulajdonságai nagyon közel állnak a fényéhez, ezért ezt a frekvenciatartományt nem nagyon használják a konzumer hálózatok, így rengeteg szabad spektrum aknázható ki. Ettől függetlenül la fogyasztói elektronikában is szerepet fog kapni – ennek egyik első darabja a Qualcomm milliméteres hullámhosszú rádiós egysége.

A Qualcomm fejlesztése egy teljes modul, amely integrálja a rádiós vezérlőt és az antennát is. Ez utóbbi egy phased array antenna, vagyis sok kis antennából összeálló nagyobb egység. Szoftveresen vezérelhető, ami lehetővé teszi a nyalábformálást, a QTM052 pedig tartalmazza az ehhez szükséges chipeket is.

Az AnandTech számításai szerint a modul mérete mintegy 19×7 milliméter, ami a mai okostelefonokhoz még kimondottan nagynak számít, ráadásul ebből nem elegendő egy, a Qualcomm szerint négyet (de legalább hármat) kellene beépíteni egy-egy készülékbe. Ebből eredően az új technológia meglehetősen sok helyet fog foglalni, ugyanakkor mellé még be kell tenni az X50-es rádiós modemet, illetve a "normál" mobilhálózati antennát és a WiFi antennát is. Emiatt elképzelhető, hogy ez a generáció csak a legnagyobb phabletekben rajtol majd el, ahol megbocsátható a nagyobb helyfoglalás.

A cég szerint 2019 első felében már piacra kerülnek az első QTM052-vel szerelt telefonok, így az 5G-s hálózatok 2020-ra várt indulására ezek már széles körben elérhetőek lesznek.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény