FőoldalKonstruktőrKözös Intel és AMD processzor
2018. január 12., péntek ::

Közös Intel és AMD processzor

Komoly számítási teljesítményt szuszakolt 8. generációs hibrid processzoraiba az Intel, mely az örök riválisnak számító AMD-vel közösen készítette el főként laptopokba szánt újdonságát

Az AMD-vel partnerségben készült 8. generációs processzorokat a Las Vegas-i CES szakkiállításon mutatták be. Ezek egyfajta hibridek, ugyanis a gyártónak egyetlen lapkán, de egymástól elkülönítve sikerült elhelyezni a számítási teljesítményért felelős CPU-t, valamint a grafikai műveleteket végző GPU-t. A fejlesztés több szempontból is fontos. Az új generációs chipek révén egyrészt soha nem látott szabadságot kapnak a gyártók ahhoz, hogy új, minden korábbinál vékonyabb és könnyebb laptopokat készítsenek. Másrészt a fejlesztés újabb, jelentős előrelépés afelé, hogy a hordozható eszközök választása ne jelentsen többé komolyabb megalkuvást a mobilitás oltárán feláldozott teljesítmény miatt.

A most bemutatott chipekkel elsődlegesen a gamer közösséget célozzák. A beharangozó közlemény szerint azok a laptopok, amelyekbe az új egységek kerültek, a cég i7-es processzorával szerelt notebookoknál is lényegesen jobb teljesítményt értek el. A fejlesztés előnye a laptopok üzemidejénél is megmutatkozott, azok sokkal tovább voltak használhatók akkumulátorról. De a tartalomgyártás iránt érdeklődők is sok hasznot húzhatnak majd az Intel–AMD fejlesztésével: az olyan erőforrásigényes grafikai programok, mint például az Adobe Premier Pro is, 42 %-kal jobb teljesítményt produkáltak az új lapkákat használó gépeken.

A gyártó kétféle változatban tervezi piacra dobni új processzorait: lesz egy a Radeon RX Vega M GL grafikai gyorsítóval szerelt, 65W-os változat, valamint ugyanez 100W-os, de "unlockolt” kiadásban, azaz, utóbbi beállításait teljesen szabadon lehet majd finomra hangolni. Az új chipek vételára és kereskedelmi forgalomba kerülésük időpontja még nem ismert.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény