FőoldalKonstruktőrMegtalálták a titkos kapcsolót az Intel processzorok vezérlőjében
2017. augusztus 30., szerda ::

Megtalálták a titkos kapcsolót az Intel processzorok vezérlőjében

A moszkvai Positive Technologies kutatói végre le tudják kapcsolni az Intel processzoraiban található ME nevű összetevőt

Az Intel ME egy különálló processzor az Intel processzorain belül, saját operációs rendszerrel, memóriakezeléssel, fájlrendszerrel és egyebekkel. Ez a mikrokontroller elvileg azt a célt szolgálja, hogy a vállalatok rendszergazdái távolról tudják karbantartani és monitorozni a belső hálózatukon működő gépeket. Sokan azonban úgy vélik: az Intel ME egy hátsó kapu. Ezt a vádat leginkább azzal érdemelte ki az Intel ME, hogy nincs dokumentálva és alaposan elrejtették. Emiatt sokan megpróbálták már lekapcsolni, csak sajnos az ME felel a fő processzor beindításáért, így a lekapcsolásakor általában összeomlott a számítógép. A Positive Technologies szakértői azonban találtak egy rejtett bitet, amit ha átkapcsolnak nulláról egyre, a ME a fő processzor beindítása után lekapcsol. A szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a bit átkapcsolását nem tudták alaposan tesztelni, és ezzel a lépéssel könnyen tönkretehetők a számítógépek.

Az sem javítja az Intel ME reputációját, hogy a bit neve "reserve_hap", és ebből a szóösszetételből a HAP (High Assurance Platform) éppen az amerikai titkosszolgálat (NSA) egyik programjának a neve. A kutatók szerint a ME-t lekapcsoló bit az NSA kérésére lett odatéve, hogy a szupertitkos környezetben működő csipeken ki lehessen kapcsolni ezt a mikrokontrollert. Idén egy másik kutatócsoport arra jött rá, hogy az Intel ME sérülékenységeit kihasználva kártékony kódot lehet futtatni az áldozatok számítógépén.

Forrás

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény