FőoldalKonstruktőrAz első, nyílt forrású chiptervező platformja
2016. július 25., hétfő ::

Az első, nyílt forrású chiptervező platformja

A SiFive vállalat RISC-V architektúrára épülő dizájnokat tervezne a megrendelőknek, aminek a Freedom család lehet az alapja

A RISC-V nevű utasításarchitektúra teljesen nyílt specifikációt használ, vagyis szabadon építhetők rá különböző processzordizájnok. Ezt kihasználva a SiFive bejelentette, hogy elérhető az iparág első, nyílt forrású chiptervező platformja, amely a RISC-V architektúrát tekinti alapnak.

A különböző, ARM és Imagination által biztosított licencelési modellekhez képest a SiFive konstrukciója abban különbözik, hogy konkrétan átvállalja a teljes tervezést, vagyis a megrendelő nem IP-ket, hanem egy kész lapkát kap, amit forgalomba lehet hozni. Ez azért fontos, mert egyre több piacon érdeklődnek a cégek az egyedi megoldások iránt, ugyanis az általánosan elérhető lapkákat általános igényekre tervezik, és ezek sok esetben nem tudják hatékonyan kiszolgálni az egyes, esetlegesen igen speciális igényeket.

A SiFive a saját platformjával sok lehetőséget kínál, így a megrendelők egyedi, akár harmadik féltől származó IP-k beépítését is kérhetik, valamint akár a RISC-V architektúrára kiterjesztésére is lehetőség van. A SiFive az alapokat két, Freedom családba tartozó platform formájában kínálja fel. Ezek láthatóan a beágyazott piacot célozzák meg, mivel ez az a terület, amely kevésbé van lefedve, így viszonylag sok lehetőség van olyan dizájnokkal előállni, amelyekből akár komoly bevételt is lehet realizálni.

A Freedom Unleashed (U500) konstrukció a gépi tanulás, a hálózati rendszerek, és az adattároló megoldások piacát célozza meg, és teljes támogatást biztosít a Linux operációs rendszerekhez. Ennek az alapja a SiFive saját tervezésű, teljesítményorientált, U5 jelzésű, RISC-V processzormagja, amelyből akár nyolc is lehet a lapkán belül. Az ajánlott mag órajel 1,6 GHz, de igény esetén ettől lefelé és felfelé is el lehet térni. A vállalat lehetőséget biztosít az egyedi RISC-V kiterjesztésekre, illetve a magokat igény esetén extra koprocesszorokkal is kiegészíti. Mindemellett a lapkába speciális gyorsítók is helyezhetők, továbbá egyedi I/O is kialakítható. A megrendelt lapka a TSMC 28 nm-es node-ján készül majd el.

sifive freedom 1

A Freedom Everywhere (E300) konstrukció már a viselhető eszközök, illetve a mikrovezérlők piacát célozza, nem elfelejtve az IoT-t sem. A SiFive itt is ugyanazokat a lehetőségeket kínálja fel a megrendelőknek, amelyeket az U500-nál, de az eltérő célpiac miatt itt megváltozott az alap, így az U5 helyett az energiahatékonyságot előtérbe helyező, E3 jelzésű RISC-V processzormag kerül bevetésre, ráadásul nincs többmagos lehetőség. Ugyanakkor ez a mag támogatja a RISC-V tömörített utasításait, ami akár 30%-kal redukálhatja a kódok méretét. Ez például ezen a területen egy kifejezetten nagy előny, hiszen sok esetben nincs lehetőség nagyobb kapacitású memóriát alkalmazni. A megrendelt lapka ebben az esetben a TSMC 180 nm-es node-ján készül majd el.

sifive freedom 2

A SiFive szerint később több platformmal is előállnak, amelyek a fenti piacokon kívül más területeket is lefednek majd.

A SiFive honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény