FőoldalKonstruktőr7 nanométeres chip technológia az IBM-nél
2015. július 20., hétfő ::

7 nanométeres chip technológia az IBM-nél

Öt évbe és hárommilliárd dollárba került a cégnek, de végül sikerült működő chipet gyártaniuk 7 nanométeres csíkszélességen

Az IBM évtizedek óta dolgozott azon, hogy a mikrocsipeket joggal hívhassák így. A miniatürizálási kísérletek dollár milliárdokat emésztettek fel, de a kutatás nem volt hiábavaló: mostanra elkészültek a világ első, 7 nanométeres tranzisztorokat tartalmazó processzorával.

George Moore, az Intel kutatója 1965-ben azt jósolta, hogy a mikrocsipeken lévő tranzisztorok száma kétévente meg fog duplázódni (Moore-törvény). Bár ez inkább irányelv, az IBM, úgy tűnik, tartja magát hozzá. Az új fejlesztésnek természetesen nem csak az volt az értelme, hogy megmutassák, meg tudják csinálni: egyszerűen gondolnak a jövőre. Az áttörés egy hárommilliárd dolláros kutatási projektnek köszönhető. Az IBM kutatókra támaszkodó SUNY Polytechnic Institute-on kívül az áttörés a New York állammal, a Samsunggal és a csipgyártó eszközöket előállító cégekkel való jó partneri kapcsolatnak köszönhető.

Az IBM örömét legfeljebb az árnyékolhatja be, hogy tavaly megállapodtak a GlobalFoundriesszel, hogy eladják nekik a csipgyártó részlegüket; a megállapodást a múlt héten véglegesítették. Az IBM szerint a csipeket továbbra is ők fogják tervezni és fejleszteni, a GF csupán a gyártást végzi.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény