FőoldalKonstruktőrKiindulási hely a PIC32 mikrovezérlőkhőz
2015. június 23., kedd ::

Kiindulási hely a PIC32 mikrovezérlőkhőz

A tanuláshoz szükség van egy kiindulási pontra. Mivel az internet számos lehetőséget kínál, a beágyazott rendszerrel most ismerkedőknek gyakran nehézséget okoz megtalálni a megfelelő helyet a kezdeti lépésekhez. Tradicionálisan a beágyazott rendszerekkel az egyetemi laborokban vagy a félnapos workshopokon lehet megismerkedni, de ez nem mindig elég, ezért a Digilent létrehozta a Digilent Learn oktatási oldalt. Ez a hagyományos tanulási módszereket kiegészíti ingyenes, végigvezetett oktatási anyagokkal, mely saját tempóban, nagyobb hatékonyságot biztosítva dolgozható fel

Learn.DigilentInc.com

A Digilent Learn oldal egy nyitott, ingyenesen elérhető közösségi forrás az oktatási anyagok megosztására, mely villamosmérnökökre és informatikusokra fokuszál. Az oldal az egyre növekvő számú gyakorlati projekt köré épül, bepillantást enged és tervezési tapasztalatot nyújt az olyan kulcsfontosságú területeken, mint: analóg áramkörtervezés, mikrovezérlő-programozás és digitálisáramkör-tervezés. Az összes projekt a Creative Commons licenc alatt elérhető, így bárki használhatja, módosíthatja vagy újrapublikálhatja, igény szerint. Minden projekt önálló, és alapfogalmakat fejt ki a hardver- és szoftvertervezés területén. A platform lehetővé teszi magánembereknek, egyetemeknek és oktatási intézményeknek a felfedezést és a célok elérését saját tempójukban.

chipKIT: a Microchip által preferált oktatási platform

A chipKIT beágyazott platform a hardver- és szoftvertervezőknek készült, a hobbitól a professzionális szintig, PIC32 mikrovezérlőarchitektúrával. A chipKIT-rendszernek van pár egyedi tulajdonsága, mely ideálissá teszi oktatási célokra, olyan források által, mint a Digilent Learn oldal.

A chipKIT hardveres képességei

Az összes chipKIT panel az erős PIC32 mikrokontroller-architektúra köré épül. Az elképzelés az volt, hogy olyan technológiával ismertessék meg a felhasználókat, mely még évekkel a tanulási periódus után is aktuális marad. A platform tervezésénél az alacsony költség és a gyors beüzemelést biztosító „plug and play" működés volt a fő szempont, mely ideális az új vagy tapasztalatlan felhasználók számára is.

Választható fejlesztői környezetek

A következő, ingyenesen elérhető, integrált fejlesztői környezetek (IDE) használhatóak a chipKIT termékpalettával:

  • Multiplatformos Integrált Fejlesztői Környezet (MPIDE), mely az Arduino® IDE módosított és kiterjesztett változata. Támogatja a PIC32-alapú chipKIT fejlesztőpaneleket, miközben megőrzi a kompatibilitást az eredeti Arduino-közösséggel. Ez egy ingyenes, nyílt forrású program, mely Windows®, Mac® és Linux® operációs rendszereken is fut. Számos beépített könyvtárat és mintaprogramot tartalmaz, egy, a C++ nyelvből származtatott, egyszerűsített programozási nyelven.
  • A Universal Embedded Computing IDE (UECIDE) egy új, moduláris fejlesztői környezet, mely számos különböző panelcsaládot és fejlesztőeszközt támogat. A Plug-In menedzser lehetővé teszi a szükséges modulok (fejlesztőpanelek, processzormagok és fordítók) kiválasztását és letöltését. Megjelenésében és működésében hasonlít az MPIDE-környezetre, és ugyanazokat a chipKIT könyvtárakat és fordítót használja.
  • MPLAB® X IDE fejlesztői környezet. A PIC® mikrovezérlővel dolgozó professzionális fejlesztők nagy része ezt a környezetet használja, mely az MPIDE-felhasználóknak is továbblépési lehetőséget kínál egy gyártói szintű fejlesztőrendszerre.

A közösség

A chipKIT-közösségnek számos tagja van, mely a villamosmérnökökön és informatikusokon kívül diákokat, hobbistákat és oktatókat is magában foglal.

Ez a közösség on-line osztja meg tanulási tapasztalatait, mely mintaprojektekben, kódokhoz való hozzájárulásban, leírások készítésében, valamint egyéb tapasztalatok publikálásában nyilvánul meg.

Hogyan induljunk el?

Első lépésben érdemes meglátogatni a chipKIT.net oldalt, a közösséggel történő ismerkedés érdekében. Ezt követően a learn.digilentinc.com oldalt érdemes felkeresni. Attól függően, hogy milyen szinten szeretnénk elmerülni az adott témában, két lehetőségünk van.

Ha valaki az elektronika és a hardver területén még kezdő, vagy csak egy helyet keres az elindulásra, akkor részére a Learn chipKIT Starter csomagot ajánljuk. Ez magában foglal egy átfogó alkatrész-kittet, egy USB kábelt és egy chipKIT uC32 panelt. A Learn Site projektek olyan témaköröket fednek le, mint: kísérleti panelon felépíthető szimpla áramkörök, digitális logikák, kijelzőmeghajtások, multiplexerek, I/O-bővítők, számlálók, PWM, analóg bemenetek, egyszerű áramkörök használata – hogy csak néhányat említsünk.

Ha valaki hagyományosabb megközelítésben szeretne megismerkedni a beágyazott rendszerekkel, akkor a chipKIT Pro Starter csomagot javasoljuk. Ez a chipKIT Pro MX7 panel mellett magában foglal 6 darab Pmod modult is, mely a következő területekkel történő ismerkedést segíti: kommunikáció, I/O-vezérlés, időzítés és késleltetés, megszakítások és hibakeresés az MPLAB X IDE-környezetben.

Saját hardver birtokában gyakorlatban is használható a Digilent Learn oldala. Itt számos navigációs lehetőség közül választhatunk: egyszerű projektek, témakörök, tervezési kihívások vagy átfogó projektek modulokká csoportosítva.

A Digilentről

Két, mérnököket oktató szakember alapította 2000-ben. A Digilent missziója a villamosmérnöki tudás és a tervezési technológiák érthetővé és elérhetővé tétele modern technológiákkal, fejlesztőrendszerekkel és oktatási megközelítéssel.

További információk

A forgalmazó ChipCAD Elektronikai Disztribúció Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény