FőoldalKonstruktőrchipKIT, az Arduino-kompatibilis platform
2014. december 23., kedd ::

chipKIT, az Arduino-kompatibilis platform

chipkitAz Arduino-kompatibilis chipKIT-platform egyszerű továbblépési lehetőséget kínál, ha a hagyományos Arduino eszközök nyújtotta teljesítmény és kapacitás már kevésnek bizonyul

2011. május 23-án a Microchip Technology, a Digilent Inc. és a Fubar Labs mérnökei közösen hozták létre chipKIT Fejlesztő csapatot, majd két új processzorpanelt jelentettek be chipKIT UNO32 és chipKIT MAX32 néven. Mindkét panel a Microchip PIC32 mikrovezérlőjét tartalmazza, mely a 32 bites MIPS® M4K magra épül. A chipKIT a Microchip Technology bejegyzett védjegye, a 32 bites PIC32 mikrokontrollereinek az Arduino-kompatibilis, nyílt forráskódú felhasználását összefogó platform neve. A PIC32 mikrokontrollerek a chipKIT processzorpanelekben megsokszorozták a 8 bites Arduino-panelek számítástechnikai képességeit, pl. a chipKIT MAX32 (PIC32MX795F512L) sebessége 80 MHz órajelnél 105 DMIPS, a program flash 512 KiB, a RAM 128 KiB tárolókapacitású, és mindezt sok új periféria egészítette ki (ethernet, CAN és USB OTG).

Az első két chipKIT-panelt kifejezetten a 32 bites funkcionalitás bemutatására fejlesztették ki az Arduino-közösség számára, mely addig az időpontig 8 bites architektúrára korlátozódott. A fejlesztés alatt különös figyelmet fordítottak arra, hogy a felhasználók a 32 bites világba átlépve módosítás nélkül, vagy minimális módosítással továbbra is használhassák az Arduino weboldalon található referenciaprogramokat, alkalmazási példákat és egyéb meglévő forrásokat. Az Arduino meglévő közösségén felül a 8 és 16 bites PIC mikrokontrollereket használók számára is hatékony lehetőséget jelentenek a chipKIT-panelek a 32 bites PIC32 mikrokontrollerek kényelmes kipróbálásához. A nagy sorozatban gyártott, és emiatt kedvező árú panelek azonban nemcsak próbákhoz és fejlesztésekhez, hanem akár sorozatban gyártott termékhez is felhasználhatók.

Az elmúlt három évben számos új chipKIT-panel került forgalomba, amelyek mára kiszélesítették a chipKIT-platformot. A Digilent a kezdeti chipKIT UNO32 és chipKIT MAX32 mellé egyszerűbb és összetettebb feladatok ellátására is alkalmas processzorpaneleket fejlesztett ki: chipKIT DP32, chipKIT uC32, chipKIT Pro MX4, chipKIT Pro MX7 és a legújabb chipKIT WiFire. Az utóbbi a legfejlettebb, már a 200 MHz órajellel működő PIC32MZ2048ECG mikrokontrollerre épül, és tartalmaz egy Microchip MRF24WG0MA WiFi-modult, valamint az Imagination Technologies Flow Cloud szoftverével IoT (Internet of Things) projektekhez is használható. Egyszerűbb feladatok ellátására a chipKIT Fubarino-panelek közül érdemes választani, vagy akár a chipKIT loader-programmal ellátott TCHIP-USB-MX250F128B DIP28 tokozású mikrokontrollert használhatjuk a saját alkalmazásunkban. A chipKIT processzorpanelek közös jellemzője a 3,3 V működési feszültség. A chipKIT processzor- és perifériapanelek szendvicsszerű összekapcsolásával hozhatók létre összetett alkalmazások. Az Arduino-perifériapanelek közül a 3,3 V feszültségűeket gond nélkül használhatjuk a chipKIT processzorpanelekkel együtt.

A felhasználó által írt program a sketch, a programnyelve C++. Az Arduino-rendszerrel való szoftverkompatibilitás elsődleges szempontját figyelembe véve hozták létre a chipKIT fordítóprogramot és az MPIDE fejlesztői környezetet (Multi Platform Integrated Development Environment). Az Arduino 023 utasításokat és könyvtárakat emelték be a PIC32-platformba, de azok mellé sok új könyvtárat is létrehoztak. Az alaputasításokat és sztenderd könyvtárakat használó felhasználói programok változatlan formában futtathatók, és csak az időzítéseket meghatározó programrészeket kell a sokkal gyorsabb futási teljesítményhez igazítani. A chipKIT rendszerfejlesztői az AVR processzorspecifikus program részeit átírják PIC32 mikrokontroller-utasításokra, jelenleg az Arduino 1.5 sztenderd implementálása folyik. Az MPIDE-környezetben írt felhasználói programokban elegendő a saját inicializáló részt és a programműködést megírni, ugyanis a fordítóprogram a kiválasztott processzorpanel teljes inicializálását ellátó programrészeket automatikusan hozzáilleszti a felhasználói program fordítása és programbetöltése előtt. A Java-alapú MPIDE Windows, Linux, Mac OS operációs rendszerek alatt futtatható. A Raspberry PI mikroszámítógéphez létezik egy önálló chipKIT PI processzorpanel is, amelyet nem csak programfejlesztésre javasolnak, hanem a Raspberry PI mikroszámítógép kiegészítéseként, azzal szorosan együttműködő alkalmazások létrehozására is.

A chipKIT processzorpanelek nemcsak az Arduino-rendszerrel kompatibilisek, de előnyük a Microchip fejlesztőeszközeivel való kompatibilitás is. Érdemes emiatt őket általános célú PIC32 fejlesztőpanelekként is kihasználni, segítségükkel alkalmazások fejleszthetők az MPLABX fejlesztőkörnyezetben XC32 C/C++ fordítóprogramokkal a megszokott Microchip programozó- és hibavadász készülékekkel: PICKit 3, ICD3 és Real ICE. Az MPIDE-környezetbe való visszatérés is megoldott, mivel a chipKIT processzorpanelek bootloader HEX fájljai a termékdokumentációk részét képezik, segítségükkel a gyári állapot könnyen visszaállítható.

További információk

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény