FőoldalKonstruktőrMágneses csatlakozók a Nano Magnetics-től
2014. január 15., szerda ::

Mágneses csatlakozók a Nano Magnetics-től

Mágnesek forradalmasíthatják a mobilok csatlakozóit. A Nano Magnetics a Las Vegas-i CES-en vázolta fel a technológiát, és azt reméli, hamarosan a telefongyártók lecsapnak a benne rejlő lehetőségekre

Új technológiával kapcsolná össze az okostelefonokat autókkal, külső tárolókkal vagy akár egymással a Nano Magnetics. A vállalat szerint a Nanoport nevű mágneses csatlakozó alkalmas lehet a telefonok kijelzőjének kiterjesztésére vagy megosztására, de akár az autók multimédiás rendszeréhez is kapcsolódhatunk vele. A megoldás révén a készülékek építőkocka jellegűvé válnának: több eszköz egy nagy kijelzőt alkothatna és a perifériák csatlakoztatása is könnyebb lenne.

A Nanoport egy új típusú csatlakozó, amelynek a célja az elektronikai kapcsolat megteremtésén kívül az, hogy az egymáshoz csatlakozó eszközöket valóban egymáshoz is rögzítse. A Nanoport apró neodímium mágneseket használ, ha pedig szorosabb csatlakozásra van szükség, elektromágnesekkel is kiegészíthető, erre például autókban lehet szükség, ahol a telefon rázós úton könnyen leeshet a műszerfali tartóról. A szabvány támogatja a vezeték nélküli töltést és az USB adatátvitelt is.

A Nano Magnetics szerint a Nanoporton keresztül az eszközök egymásra és egymás mellé téve is képesek lesznek kommunikálni, a technológia pedig számos lehetőséget nyithat a mobilkészülékek területén. Az okostelefonok vagy tabletek egymáshoz illesztve akár egy nagy kijelzőt is alkothatnak, de egyszerűen csatlakoztathatók hozzájuk külső akkumulátorok, kamerák, tárolók vagy egyéb perifériák is. A cég vezérigazgatója szerint a technológia gyakorlatilag építőkockákká változtatja a készülékeket, amelyekből új eszközök hozhatók létre.

Az egyelőre kísérleti fázisban lévő technológia fő problémáját az eltérő gyártótól származó eszközök csatlakoztatása jelentheti, hiszen a mágneses portok a készülékek más-más részén kaphatnak helyet - ez azonban hagyományos mágnesezhető fémekkel kiküszöbölhető. A Nanoportot a cég szerint a jövőben a moduláris készülékek is alkalmazhatják, mint a Motorola Project Ara névre hallgató koncepciója, amelynél a telefon egyes részei cserélhetők, azaz nincs szükség rá hogy az egész telefont lecseréljük, ha növelni szeretnénk annak teljesítményét. A cég szerint megoldásukkal a hardver- és szoftverfejlesztők előtt egyaránt új lehetőségek nyílnak meg.

Az apró, 35 fős kanadai vállalkozás eredetileg mágneses játékokkal foglalkozott, nevéhez fűződnek például a Nanodots építőelemek. A fogyasztóvédelemmel ugyanakkor rendszeresen problémáik vannak, hiszen parányi, könnyen lenyelhető, ráadásul erősen mágneses játékokról van szó.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény