FőoldalKonstruktőrAltium Designer – Egy kattintásra a gyártástól
2013. november 18., hétfő ::

Altium Designer – Egy kattintásra a gyártástól

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a mai kiélezett piaci helyzetben az egyes vállalatoknak valahogyan meg kell különböztetniük magukat a versenytársaiktól, ha továbbra is sikeresek akarnak maradni! Ez vonatkozhat a termék különlegességére, de arra is, hogy az egész folyamatot a kezdetektől a termék elkészültéig egyszerűsítjük, időt és költségeket spórolva ezzel

Amíg a termék eljut a tervezéstől a gyártásig, számos lépcsőn halad át, és sok akadályba ütközik. Az adatok, tervezési tartalmak naprakészen tartása kulcskérdés a sikeresség szempontjából. A gyártási lánc minden elemének szinkronban kell lennie, ez pedig igen nagy figyelmet igényel. Mint tudjuk, az ember képes hibázni, ennek kiküszöbölésére az egész folyamat automatizálása fontos szempont és törekvés is egyben, mert ezzel:

  • javítjuk a minőséget,
  • csökkentjük az előállítási költségeket,
  • lerövidítjük a piacra dobás idejét.

Az Altium komoly törekvéseket folytat ennek érdekében. Céljuk, hogy egy elektronikus eszköz tervezésén túl a program még szorosabb összeköttetésbe kerüljön a gyártókkal, a rés tovább csökkenjen a két folyamat között. Az Altium szakemberei tudják, hogy a tervek gyártásba bocsátásának folyamatát automatizálni kell, egyszer összeállítani a kibocsátandó dokumentumok listáját, meghatározni azok formátumát. Hogyan?

Ebben segítenek az Output job-fájlok, amelyek tetszőleges számban hozhatók létre egy adott projekthez. Az egyes kimeneti gyártófájlok és dokumentációk csoportosítva találhatók meg a kezelőfelületen, olyan módon, hogy például szerepelnek a gyártáshoz, beültetéshez szükséges fájltípusok, netlist, dokumentációk a projektfájlokról stb. Az egyes fájlokhoz valamilyen kimeneti formátumot kell rendelni, attól függően, hogy milyet szeretnénk, illetve milyet lehet. Három választás lehetséges:

  • PDF formátum,
  • saját formátum,
  • videoformátum.

Szó esett már a különböző változatokról, amelyek a tervezés során készülnek. A variánsok kezelése egyszerű folyamat, a programban pedig pár kattintással beállítható, majd később újrahasználható. Ennek lényege, hogy különböző alkatrész-összeállításokat hozhatunk létre egy terven belül, amely természetesen a kapcsolás mellett a BOM-re is hatással van. Ezek a variánsok is meghatározzák a kimeneti fájlokat, ezért a legördülőmenüből kiválaszthatjuk, melyikről készüljenek a kérdéses fájlok. A képen látható egy output job fájl kezelő felület az Altium Designerben:

A gyártásba bocsátás folyamatát az ún. Release manager segítségével végezhetjük, nincs más dolgunk, csupán az előre konfigurált adatokat, beállításokat egy gombnyomással érvényesíteni. A folyamat során a program ellenőrzi, hogy a projekt megfelel-e a felállított szabályoknak, majd létrehozza a kért fájlokat, ha történt bármilyen változás a korábbi verzióhoz képest, jelzi. A Release manager segítségével egygombnyomásnyira egyszerűsödik a terv elkészülte utáni, amúgy körülményes és hosszadalmas folyamat.

Eztán, úgymond, publikálhatjuk a gyártóknak a fájlokat, jelentős időt és költséget takarítunk meg, mert az egyes konfigurációs változatok rendszerezve, érvényesítve kerülhetnek a gyártásba. Az Altium ezen központosított megoldása a garancia arra, hogy a megfelelő dokumentációk, fájlok a nekik megfelelő helyre kerüljenek biztonságos és érvényesítet keretek között, ennek előnyét pedig a költségek csökkenésében érzékelhetjük.

A HT-Eurep Electronic Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény