FőoldalKonstruktőrAlacsony fogyasztású, kompakt méretű Li-ion telepmérő
2013. január 25., péntek ::

Alacsony fogyasztású, kompakt méretű Li-ion telepmérő

A Maxim Integrated Products bejelentette MAX17048 típusszámú újdonságát. Az alacsony energiafelvételű, Li-ion típusú akkumulátorokhoz tervezett töltöttségmérő áramkör üzemi fogyasztása mindössze 23 µA, amely hibernált üzemállapotban még sokkal alacsonyabb, és önmagában is negyed akkora, mint a konkurens termékek fogyasztása. Az áramkör működésének feltétele mindössze egy külső kondenzátor, így a többi piaci megoldáshoz képest harmad akkora helyigényt támaszt – a költségelőnyökről nem is szólva

A Maxim újdonsága kifejezetten alkalmas akkumulátoros tápellátású, költségérzékeny, kompakt méretű mobileszközökhöz, legyen szó akár Bluetooth szabványú kiegészítőkről, okostelefonokról, hordozható hangrendszerekről vagy WiFi routerekről.
Ellentétben a MAX17048-cal, a hagyományos telepmérő megoldások üzemeltetéséhez több külső alkatrészre is szükség van, amelyek között áramérzékelő ellenállások is megtalálhatók, amely jelentős költségtöbbletet és további tervezési bonyolultságot jelent. Ezek a konkurens megoldások általában Coulomb-számolással működnek, amely idővel pontatlanabbá teszi a mérést a hőmérsékleti és terhelési elcsúszások (drift) miatt. A MAX17048 az ún. ModelGauge algoritmus alapján mér és számít, amely nem Coulomb-számolás alapú. Továbbá, a MAX17048 funkcionalitását integrálta a Maxim a TINI Power System-on-Chip (SoC) sorozatába is, így komplex rendszer építőelemként is rendelkezésre áll e tudás.

A Maxim Integrated Products honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény