FőoldalKonstruktőr3D-s gesztusfelismerő interfész-technológia a Microchip-től
2012. december 05., szerda ::

3D-s gesztusfelismerő interfész-technológia a Microchip-től

A Microchip bemutatta szabadalmaztatott, végfelhasználói termékekhez kínált GestIC-technológiáját, amely támogatja az intuitív, gesztusvezérlés-alapú felhasználói interfészek fejlesztését. Az MGC3130 a világ első, elektromos téralapú, konfigurálható, 3D-s gesztusvezérlője, amely kis teljesítményigényű, nagy pontosságú, gyors és robusztus kézkövetés, és szabad térbeli gesztusfelismerést valósít meg

Az aktív állapotban mindössze 150 µW fogyasztású MGC3130 állandóan aktív 3D-s gesztusfelismerést valósít meg, még rendkívül szigorú teljesítménygazdálkodású, akkumulátoros termékeknél is. Az alacsony teljesítményfelvételre optimalizált, többféle (konfigurálható) teljesítménymódot támogató MGC3130 minden hasonló, 3D-s érzékelőtechnológia közül a legalacsonyabb fogyasztású, és mintegy 90%-kal kevesebbet fogyaszt a kamerás gesztusfelismerő rendszereknél.
A chipre integrált, Colibri Suite névre hallgató könyvtár temérdek emberi gesztust tartalmaz, amelynek révén a GestIC-technológia sikeres gesztusfelismerési rátája rendkívül magas. A Colibri Suite a sztochasztikus Hidden Markov-modell és az x/y/z tengely menti kézpozíciós vektorok kombinációja útján igen megbízható eszközt ad a tervezők kezébe, akik a kéz háromdimenziós helyzetét és ujjal végzett gesztusokat gyorsan implementálhatják termékeikbe. Csak néhány a példaalkalmazások közül: reggeli felkelés az ágyból, mozgáskövetés, legyintés érzékelése, körkörös gesztusok és szimbólumok felismerése stb., amelyekkel funkciókat, készülékeket kapcsolhatunk ki/be, alkalmazásokat nyithatunk meg, kiválaszthatunk, ráközelíthetünk, görgethetünk stb. E könyvtár tartalma alapján a tervezők dolga jelentősen könnyebb lehet a termék piacképessé tétele tekintetében, és abban az esetben is, ha rendszerparancsaikat a Microchip elődefiniált gesztusaihoz akarják illeszteni. A chip lehetőséget biztosít előszűrt elektródajelek használatára, ha további funkciókat szeretnénk implementálni.
A GestIC-technológia vékony érzékelőelektródái bármilyen, elektromosan vezető anyagból készülhetnek, így például lehetnek nyomtatott áramköri kártyák huzalozási pályái vagy egy érintésérzékeny szenzor ITO (indium-ón-oxid) bevonata is. Mivel így gyakorlatilag láthatatlanná tehető a rendszer integrációja, alacsony költségen lehet igen látványos és ergonomikus formaterveket készíteni. A technológia 100%-os felületi lefedettséget biztosít, nincsenek rálátási szögből fakadó vakfoltok, ellentétben más technológiákkal. Az érzékelési távolság akár 15 cm is lehet, így az MGC3130 ideális olyan termékekhez, amelyeket a felhasználók az eszközök közvetlen közelében fognak használni.

A konfigurálható, intelligens funkciókkal az MGC3130 egyedülálló módot biztosít az ember-gép interfészek megvalósítására. A Microchip már megkezdte az együttműködést a bemeneti eszközöket és kapcsolódó termékeket gyártó vállalatokkal annak érdekében, hogy új, izgalmas, minden eddiginél nagyobb hatásfokú és élvezeti értékű eszközöket dobjon piacra. Az új fejlesztések kihasználják a vadonatúj Windows 8 operációs rendszer szolgáltatásait is, támogatva a szabad térbeli gesztusokat is.

Az MGC3130 műszaki jellemzői röviden:

  • 150 dpi felbontás, 200 Hz mintavételezési sebesség a gyors mozgások támogatása érdekében,
  • szuperalacsony zajú front-end az elektródabemenetek pontos értelmezésére,
  • konfigurálható automatikus ébresztés kb. 150 µW fogyasztással, állandó gesztusérzékeléssel korlátozott működési idejű mobileszközöknél is,
  • automatikus önkalibrálás a teljes termékélettartamon átívelő, nagy pontosság érdekében,
  • az x/y/z pozícióadatok és a Colibri Suite gesztuskönyvtár adatainak 32 bites, digitális jelfeldolgozása,
  • integrált flash-memória az egyszerű termékfrissítés érdekében,
  • a 70 … 130 kHz frekvenciájú elektromos mező és frekvenciaugratás kiküszöböli az RF-interferenciát, és ellenálló képességet biztosít a környezeti fényből és hangból adódó interferenciaforrások ellen.

A Microchip a Sabrewing MGC3130 Single Zone Evaluation Kit (cikkszám: DM160217) fejlesztőkészletet is bejelentette, amely választhatóan 5 vagy 7 hüvelykes elektródamérettel támogatja az MGC3130 alapú alkalmazások fejlesztését. A készlet az AUREA grafikus felhasználói interfésszel érkezik, amely ingyenesen is letölthető, és lehetővé teszi a rendszerparancsok illesztését a Microchip Colibri Suite-hoz. Az MGC3130-at 5×5 mm méretű, 28-kivezetésű QFN tokban kínálja a Microchip, sorozatgyártásba 2013. áprilisban kerül.

A Microchip kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény