FőoldalKonstruktőrDisztribúció az áramkörtervezésben?
2012. május 13., vasárnap ::

Disztribúció az áramkörtervezésben?

Mentőöv az időre dolgozó elektronikai fejlesztőmérnököknek: a disztribúciós hálózat a tervezési hatékonyság szolgálatában

Új projekt indításakor valószínűleg nem a disztribúciós szolgáltatók jutnak először az elektronikai fejlesztőmérnökök eszébe kompetenciaközpontként. E cikk elolvasása után talán némileg változik majd a véleményük, hiszen bemutatjuk az element14-en elérhető, Knode névre hallgató, tervezési információforrást. A legnagyobb beszállítókkal együttműködésben megtervezett Knode a legjobb technológiákat, szolgáltatásokat, információforrásokat foglalja egységbe, és rendkívül hasznos lehet a fejlesztőmérnökök számára, már rögtön a munka kezdetekor

A minden esetre érvényes kihívások az elektronikai fejlesztésben

Az element14 nemrég bízta meg a Technology Forecasters (TFI) nevű piacelemző céget azzal, hogy készítsen globális felmérést az elektronikai fejlesztőmérnökök legkritikusabbnak érzett problémáiról, amelyek az egyes tervezési fázisokban a technikai adatok begyűjtésével kapcsolatosak. Az eredmény az element14.com/designstudy weboldalon elérhető, és egyértelmű igényt mutat egy független, webalapú információ- és technológiaforrásra.
A felmérésben a TFI több mint 300, kompetens válaszadót kérdezett meg a világ minden tájáról, hogy hol töltöttek el időt információszerzéssel, mely információk felkutatása volt a legnehezebb, és milyen megfigyelésekkel, tapasztalatokkal lettek gazdagabbak a felkutatott információ minőségével és mennyiségével kapcsolatban. A tanulmány azt mutatta ki, hogy a mérnökök több időt töltenek el külső információk utáni kutatással a koncepcióalkotás során, mint a részletes, implementációs munkafázisokban, és hogy ez többnyire egyedül az ő felelősségük, feladatuk. Jóllehet a tapasztalt mérnökök rendelkeznek már gyűjteménnyel a jól bevált információforrásokról, a legtöbben még így is találkoznak nehézségekkel, és tapasztalnak késéseket, amelyek összeadódva sok improduktív munkahetet jelentenek.


Ez azonban nem meglepő, hiszen a legtöbb új tervezési munka általában egy Google-szerű keresőmotor használatával kezdődik. Egy átlagos tervezési feladatban a fejlesztőmérnök technológiák utáni kutatást végez, tervezési információkat gyűjt protokollokról, szabványokról, architektúrákkal ismerkedik, az egyes területek szakértőivel konzultál a lehetséges elindulási, ill. követendő irányokról stb. Ezzel az a gond, hogy például a Google keresőmotor egy olyan keresési feltételre, mint pl. "ZigBee", találatok millióit hozza ki, és jelentős terhet ró a fejlesztőmérnökre azzal, hogy el kell mélyednie ezekben a találatokban, és ki kell szűrnie a számára használhatókat ezek közül. Ez tengernyi időt vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy a Google nem nevezhető kifejezetten pártatlan, nem részrehajló keresőmotornak minden esetben, hiszen a találati listák elejére kerülni óhajtó szervezetek számára eszközök állnak rendelkezésre a sorrend manipulálására.
A tanulmányban az szerepel, hogy az indító Google-keresés után a mérnökök a beszállítók, gyártók honlapján kötnek ki. Ez ismét több tucat weboldal figyelmes átböngészését jelenti, és a dolgot tovább nehezíti, hogy mindnek különbözik a felépítése, formátuma, kezelése stb. Az adatok bár pontosak, nem minden esetben könnyű őket megtalálni, és még nehezebb teljes körű összevetést végezni a felelős tervezési döntések meghozatalához. A megkérdezettek arról is beszámoltak, hogy a helyenként trükkös marketinginformációk folytán az információk ráadásul torzulhatnak, ködösek lehetnek. Továbbá, az ekkorra időnek már igencsak híján lévő mérnökök nem minden esetben képesek minden szóba jöhető beszállító kínálatát, megoldásait áttekinteni, és szinte biztosra vehető, hogy kimarad egy - vagy akár több - valóban életképes tervezési alternatíva az összehasonlításból.
Az olyan új, szociális médiák, mint például a fórumok, online-felhasználói közösségek, blogok stb. további lehetőséget nyújtanak a fejlesztőmérnökök számára az informálódásra. A kutatás kimutatta, hogy a mérnökök minden életkori generációja aktív felhasználója, tagja ezeknek az online-közösségeknek, azonban még ezeknél a mérnök-mérnök viszonyú kommunikációs formáknál is fennáll a veszélye annak, hogy az álnevek mögül író, tanácsokat adó fejlesztők nem feltétlenül kompetensek a témában, és félrevezető, hiányos, vagy akár helytelen információkat adhatnak.
A tipikus tervezési munka következő fázisa a szóba jöhető technológiák konkrét tesztje "instant prototípusként", például fejlesztőplatformokkal. Ezen előre megépített áramköri kártyákkal a mérnökök kipróbálhatják az új technológiákat teljesítmény és testreszabhatóság szempontjából is. A felmérés azt is kimutatta, hogy ezeket a referenciaterveket, hardverfejlesztő platformokat a mérnökök rendkívül nagyra értékelik mint a tervezési munka origóját, azonban ismét problémát jelent, hogy rendszerint nincs elég idő minden lehetőséget és fejlesztőplatformot kipróbálni, mielőtt felelősségteljesen meghozhatják döntésüket. Az alkalmazási jegyzeteket, szakcikkeket, szimulációs modelleket szintén nagy becsben tartják, azonban a legjobbak felkutatása többnyire szintén nehézkes.

Válasz a kihívásokra
A TFI számításba vette az element14 saját kutatását is - egy olyan, az elektronikai iparban egyedülálló szolgáltatás kifejlesztését inspirálta, amely a kutatástól a prototípus-építésig a teljes elektronikai fejlesztésre kiterjed, és nagymértékben felgyorsítja a fejlesztők munkáját, az előbbiekben felsorolt nehézségek kiküszöbölésével, csökkentésével.
A Knode nevű, element14-en elérhető szolgáltatás a technológiai kutatás, tervezési megoldások, online-közösségek és az elektronikus kereskedelem egyedülálló elegyét jelenti. A Knode lelke egy gyártófüggetlen, mérnöki központú kereső, amely egyetlen tanulási központba tömöríti a pontos, fejlesztési szempontból valóban releváns információkat. Ezzel együtt lehetővé teszi, hogy a mérnökök betekintést nyerjenek a beszállítók, gyártók tapasztalati anyagaiba, és együttműködjenek olyanokkal, akik hasonló projekteken dolgoznak.
A Knode kimagasló használati értékű információforrás, amellyel a mérnökök gyorsan megtalálhatják a számukra igazán hasznos referenciaterveket, fejlesztőplatformokat, valamint minden további, olyan eszközt, amely a hardverfejlesztést szolgálja: áramkör- és nyomtatott áramköri kártyatervező eszközöket, FPGA szintézereket, analóg szimulációs és analíziseszközöket stb. Hozzáférhetnek beágyazott szoftverfejlesztő és készre fejlesztett szoftvereszközökhöz is, hogy ne csak a hardver, hanem a teljes értékű rendszerek fejlesztése se okozzon nagyobb nehézséget. Mindezeken felül a Knode kínálatában szerepel még több, különböző integrált fejlesztői környezet, programkódfordítók, hibavadászok, amelyek mind-mind egyedi funkciókat, szolgáltatásokat kínálnak, és a mikroprocesszor/mikrovezérlő választásától függően állhatnak rendelkezésre.
A fejlesztőeszköz melletti döntést tovább segíthetik a Knode-on elérhető benchmarkok és demók. Letölthetők próbaváltozatok valós idejű operációs rendszerekből és szoftverstackekből, amelyek alapján a különböző implementációs változatok rangsorolhatók, megtámogatva az element14 kompetens, útmutatásra kész szakértői gárdájával. A kompatibilis alkalmazási szoftverek és hardverek egy helyre tömörítésével, és gyorsan áttekinthetően elérhetővé tételével a mérnökök rengeteg időt nyerhetnek, amely miatt több idő áll rendelkezésükre elektronikai fejlesztésük tökéletesítésére, még teljesebb körű tesztelésére. A Knode-on elérhetőek a körültekintően kipróbált beszállítók nyomtatott áramköri kártyagyártási, fejlesztéstámogatási stb. szolgáltatásai egyaránt.
A minden fejlesztésnél indított, kesze-kusza táblázatok ideje tehát lejárt: a Knode szolgáltatásai időkímélőbb és kulturáltabb formátumú segédletet jelentenek a fejlesztőmérnökök számára.

A Farnell honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény