FőoldalKonstruktőrEnergy harwest: wifi jelekből energia
2024. augusztus 13., kedd ::

Energy harwest: wifi jelekből energia

–20 dBm alatt is működő egyenirányítót hoztak létre.

Szingapúri, japán és olasz kutatók közösen kifejlesztettek egy olyan egyenirányítót, amely az eddig „hulladék" energiának tekintett környezeti rádiófrekvenciás jeleket át tudja alakítani felhasználható egyenáramú feszültséggé.

A különböző mobil, ill. távol elhelyezett elektronikus berendezések egyik legfőbb problémája az energiaellátás. Az akkumulátorok használata mellett, elsősorban kis energiaigények esetén a környezetből kinyert energiával üzemeltetik az adott készüléket (energy harwest). A Szingapúri Nemzeti Egyetemen (NUS) egy új megoldást dolgoztak ki.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint olyan nanoméretű „spin-rectifier”-t (SR) fejlesztettek ki, amely hatékonyan képes átalakítani a környezetben lévő RF jeleket. Az eszköz ennek köszönhetően képes a közelben lévő wifi jelét, illetve a mobilhálózatok által kisugárzott jeleket villamos energiává alakítani. Ezeket idáig hulladék energiának tekintették. A csapat optimalizálta az SR-eszközöket, és olyan konfigurációkat hozott létre, amelyek hatékonyan működtek a széles teljesítménytartományban. A teljesítmény javítása és a chipen belüli működés elérése érdekében az SR-ket tömbbe kapcsolták, az SR-k co-planár hullámvezetőit pedig az RF teljesítmény összekapcsolására használták. Így sikerült az eszközt egy lapkára integrálni, illetve megfelelő hatékonyságot elérni. Összesen 10 darab SR-t kötöttek össze egy tömbbe, ami végül 7,8 százalékos hatékonyságot ért el, ami igen jónak mondható.

Raghav Sharma, a Nature Electronics című tudományos lapban megjelent publikáció vezető szerzője szerint a fejlesztés meghaladja a jelenlegi Schottky-dióda hatékonyságát és érzékenységét alacsony energiafogyasztású rendszerben. Az egyenirányító még rendkívül alacsony, –20 dBm szinten is működött, ami eddig komoly nehézségekbe ütközött. A tesztek során sikerült az így nyert energia segítségével egy kereskedelmi forgalomban kapható hőmérőt üzemeltetni.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy antennát adjanak a nanoméretű rendszerhez, ami tovább növelné a technológia hatékonyságát.

Forrás: interestingengineering.com
Kép: www.sciencedirect.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény