FőoldalGyártósorVersenyképes kisüzemi felületszerelés TWS gépekkel: Pick & Place Quadra DVC Evo
2018. szeptember 17., hétfő ::

Versenyképes kisüzemi felületszerelés TWS gépekkel: Pick & Place Quadra DVC Evo

Ma, ha lehet, még inkább, mint eddig bármikor, minden üzlet eléréséért és megtartásáért keményen meg kell küzdeni. Kisüzemeknek is eséllyel versenybe szállni csak professzionális termékkel lehet, amely semmivel sem rosszabb, mint a nagyüzemek gyártmányai. A felületszerelés tömegtermelési technológia. A kisüzemek pedig főként kis, illetve közepes sorozatot gyártanak. Említhetnénk még a fejlesztőket, kísérleti gyártásokat, akiknek szintén néhány darabos gyártási igényeik vannak. Hogyan lehet feloldani ezt az ellentmondást?

Kézi beültetés szóba sem jöhet. A TWS Automation és hazai képviselete, a Microsolder Kft. kifejezetten ennek a körnek kínál professzionális SMT-megoldást. A megfi zethető árú automata berendezésekkel a kis- és középvállalkozások is képesek ugyanazt a minőséget gazdaságosan előállítani, berendezéseiket gazdaságosan üzemeltetni, csupán a TWS Automation gépei szükségesek hozzá.

A saját gyártósorral rendelkező kisüzemek nincsenek kiszolgáltatva a bérgyártóknak, saját maguk tudják kontrollálni a gyártást, a minőséget, és rugalmasabban tudnak reagálni a változó vevői igényekre. Nem mellesleg a gyártási költséget is jelentősen tudják így mérsékelni, és a termékeiket versenyképesebb áron értékesíteni.

Már számos magyar kis, illetve közepes sorozatú, felületszerelt áramköröket gyártó hazai cégnél működik – több helyen már 15 éve – sikeresen TWS Automation SMT berendezés: forraszpaszta-nyomtató, beültetőgép, refl ow-kemence és néhány nagy cég fejlesztőrészlegénél is.

Olcsóságukkal, megbízhatóságukkal, egyszerűségükkel sok esetben a legoptimálisabb megoldást kínálják. Az üzemeltetésük egyszerű, nem kíván speciális képesítést. Az alkatrészek árai igen kedvezőek, a gyártótól vagy a budapesti raktárunkból általában egy napon belül elérhetőek. Szerencsére a gépek alkatrészigénye és ezáltal az üzemeltetési költsége is – a tapasztalatok alapján mondjuk – tényleg minimális.

Sok esetben pályázati forrásra is sikerrel pályáznak ilyen kisüzemi gyártósorberuházás megvalósításához, mely további segítséget jelenthet az egyébként is kedvező árú gépek beszerzéséhez.

A TWS Automation gyártási és fejlesztési filozófiája

A cég 1997-ben alakult, központja és legfontosabb telephelye Olaszország festői vidékén, Toszkánában, a márványbányáiról ismert Carrarában található. 2008-ban a dél-amerikai igények kielégítésére leányvállalatot, gyártóüzemet alapítottak Brazíliában is.

Felismerték, hogy a piacon nem volt a felületszerelési technológia (SMT) gyakorlásához megfelelő, a kisebb vállalkozások pénzügyi lehetőségeihez és sorozatnagyságához alkalmazkodó gyártóberendezés. A TWS Automationt arra az egyszerű ötletre alapították, hogy kiterjesszék az SMT előnyeinek alkalmazási lehetőségét erre a piaci szegmensre. Az ötlet valós igényeken alapult, és azonnal sikert aratott világszerte. A TWS kifejlesztette az SMT gyártósor összeállításához szükséges valamennyi berendezést, forraszpaszta-nyomtatót, alkatrészbeültető gépet és reflow-kemencét. A gépek magukban állnak (off -line), ami olcsóbbá teszi előállításukat és – a munkafázisok ciklusidejének jelentős eltérése okán – üzemeltetésüket. A tervezési alapelv mindegyik esetben azonos volt: egyszerű felépítésű, olcsó, de megbízható, a feladatokhoz rugalmasan alkalmazkodó, könnyen kezelhető, egyszerűen üzemeltethető gépre van szükség! Az évek során a konstrukciókat folyamatosan fejlesztették, növelték teljesítményüket, bővítették szolgáltatásaikat, de sohasem feledkeztek meg az eredeti alapelvekről.

A TWS Automation filozófiájának része, hogy minden fejlesztés és gyártás, beleértve az elektronikát, a szoftvert és a mechanikus alkatrészeket is, házon belül történik. Így az alkotóelemek funkcionális optimalizálása és a költségek alacsonyan tartása egyszerre valósítható meg. A fejlesztések sikeréhez jelentősen hozzájárul a TWS-csoport saját elektronikai termelőüzeme, ahol a gépkonstrukciók gyártás közben csiszolódnak. Az üzem egyébként tengeri, szárazföldi és légi navigációs berendezéseket, igényes, közepes sorozatú termékeket gyárt, akárcsak mint vásárlóik.

Alkatrész-beültetés 0201-től 50×50 mm-ig

A TWS Quadra DVC evo a Quadra-sorozat legújabb – mint neve is utal rá –, evolúciós fejlődéssel létrejött változata. A már korábban megismert lézeresnél olcsóbb, de ugyanolyan pontosságot biztosító optikai központozási rendszert fejlesztették tovább, hogy 0201 méretű chipalkatrészek beültetésére is alkalmas legyen.

1. ábra. A beültetőfej az optikai központozórendszerrel, alkatrészfelvevő pipettatárolóval, alkatrész-adagolóval

Az eddigi két, fekete-fehér kamerát a fejen egy színes, kétszer jobb felbontású, USB kamera váltotta fel. Az új kamerán több paraméter állítható, a felismerési műveletek is felgyorsultak, és megújult a LED-es világítási rendszer is.

A kifinomult optikai kamerarendszerrel még a kisebb alkatrészek esetében is precíz központozás, nagy helyezési pontosság érhető el. A nagyobb alkatrészek, BGA-k és a sűrű lábosztású IC-k központozását továbbfejlesztett lencserendszerrel és vizuális algoritmussal az asztalon elhelyezett alsó kamera szolgálja.

A TWS Quadra Pick & Place gépek mechanikus és lézeres központozású változataiból több mint 1300 berendezés dolgozik világszerte. Miközben megtartotta a sikeres széria alaptulajdonságait és alapvető mechanikai megoldásait, a Quadra DVC evo világviszonylatban elsőként alkalmazott Linux operációs rendszert.

2. ábra. Üzembiztos, Linux-alapú programozás a Quadra DVC evo beültetőgépen

A versenytársak gyártmányaiban mindenütt Windows alapú, a fogyasztói információtechnológiában jól ismert, operációs rendszereket találunk. A Windows-zal szemben a Linux professzionális operációs rendszer, amely kritikus felhasználási területeken való alkalmazásokra is engedélyezett. A Linux nemcsak egy stabil operációs rendszer, de nincs kitéve a Windows végtelen frissítési, módosítási, verzióváltási folyamatainak, és még vírusmentes is. A TWS Automation azért választotta a Linuxot valamennyi új termékéhez, mert biztonságos, gyors, robusztus és minden szükséges tulajdonságot biztosít, mint pl. csatlakoztathatóság és USB.

A fejlett operációs rendszer jelentős mértékben elősegítette a gépen új funkciók bevezetését és egy fejlettebb kezelői felület kialakítását. A felhasználói képernyők logikus menürendszerrel, jól áttekinthető formában jelennek meg. Az USB kapcsolaton keresztül könnyű a felhasználói adatok és szoftverek gyors lementése, illetve feltöltése akár egy egyszerű pendrájv vagy más adattároló eszköz használatával. A beültetőprogramok megírása nagyon egyszerű: CAD-, illetve Gerber-adatok betöltésével, vagy a „teaching camera” segítségével is történhet.

Az új típusba továbbfejlesztett X-Y vezérlőrendszer került. A hossz- és keresztmozgást új, nagyon csendes, vibrációmentes, kefe nélküli motorok hozzák létre, új, nagyobb felbontású enkóderekkel, módosított mechanikus alkatrészekkel, hogy a 0201 méretű alkatrészek megfelelő pontosságú helyezését lehetővé tegye. Ugyancsak nőtt a beültetési sebesség, a magyarországi tapasztalatok alapján mondjuk, hogy akár 3000 … 3500 alkatrész/óra a gyakorlatban is elérhető.

A géphez ugyanakkor az eddigi tárak, alkatrész-adagoló állványok is csatlakoztathatók. Ez lényeges könnyebbség azoknak, akik nem az első TWS Quadra gépüket vásárolják. (Magyarországon is sok ilyen cég van.)

Összesen 120 db 8 mm-es tár csatlakoztatható egyszerre a géphez a gép négy oldalán, maximum 15 adagolóállványba. Az állványok más szalagszélességre is tetszőlegesen konfigurálhatók: különféle szélességű alkatrésztekercseket fogadhatnak 8 mm-től 44 mm-ig, 7", 13" vagy 15" átmérővel. Ugyancsak sokféle, rúdtárban elérhető alkatrész adagolására is van lehetőség. Az alkatrész-adagolók ára kifejezetten olcsó, köszönhetően a TWS által kifejlesztett speciális megoldásnak.

Az alkatrész-adagolók előkészíthetők a géptől függetlenül, hogy meggyorsítsák a termékváltást és csökkentsék a gép állásidejét.

A munkaasztalon, az áramköri lap mellett szabadon maradó helyre, tálcás alkatrésztároló helyezhető, akár több is.

Speciális adagolók is kaphatók, pl. furatszerelt LED-ek beültetésére (SMT beültetőgépen!).

Kis sorozatban is gyakran készül nagy bonyolultságú, sok alkatrészt tartalmazó áramköri lap.

A kezelhető alkatrészek mérete 0201-től 50×50 mm-ig terjed. A kezelhető, maximális beültetési terület 440×360 mm. Maga az áramköri lemez 550×480 mm is lehet.

3. ábra. Külső, alulról néző kamera, nagy méretű speciális alkatrészek felvételére

Kétoldalas panelek szerelése is egyszerűen és könnyen megoldható.

Igény esetén – mint az eddigi típusokhoz – rendelhető ragasztó vagy forraszpaszta adagolására szolgáló, beépített, pneumatikus diszpenzálóberendezés. A beültetőfej mellé szerelt adagolótűn keresztül az egyszerűen beállítható rendszer 4000 pont/óra feletti teljesítményre képes. Volumetrikus diszpenzer – bár a TWS Automation nem szállítja – szintén felszerelhető a gépre.

Kisüzemeknek fontos, hogy a gép 230 V-os hálózatról üzemeltethető, helyigénye minimális és súlya csak 215 kg.

5. ábra. TWS1385evo reflow kemence

5. ábra. TWS1385evo reflow kemence

A beültetőgépek mellett manuális, félautomata és teljesen automata stencilnyomtató, illetve különböző méretű, konvekciós (meleg levegős) reflow-kemence is megtalálható a TWS választékában, melyek ár-érték arányban is tökéletesen illeszkednek a TWS filozófiájához.

Nagy méretű, LED-es panelek gyártásához is minden szükséges eszköz rendelkezésre áll:

  • alkatrészfelvevő pipetta szinte minden ma elérhető LED-típushoz,
  • akár 850 mm hosszú panelekre is tudunk pasztát nyomtatni, alkatrészt beültetni!

A TWS gépek értékesítését, rugalmas szerviz- és alkatrészellátását, teljes körű műszaki támogatását Magyarországon a Microsolder Kft. biztosítja már több mint 15 éve. Számos hazai referencia, sokéves üzemeltetési tapasztalat és 3 tapasztalt szervizmérnök áll rendelkezésre!

A beültetőgépek működés közben is megtekinthetők a magyarországi referenciahelyek egyikén, vagy a Microsolder Kft. bemutatótermében!

A Microsolder Kft. honlapja

Legfrissebbek a szerzőtől: Pető Csaba

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény