FőoldalArchívumSpeciális alkalmazások TWS beültetőgépeken
2010. december 28., kedd ::

Speciális alkalmazások TWS beültetőgépeken

A Microsolder Kft. által forgalmazott TWS gyártmányú beültetőgépek, reflow-kemencék, stencilnyomtatók már régóta kedveltek a magyarországi kis- és közepes méretű vállalkozások körében. Ez köszönhető az egyszerű kezelhetőségnek, a megbízható működésnek, az alacsony üzemeltetési költségnek és természetesen az igen kedvező árfekvésnek. Sok, korábban bérmunkában gyártató cég vette így saját kézbe a gyártást, így csökkentve az előállítási költségeket és növelve a gyártási rugalmasságot a folyamatosan változó piaci környezetben. Nem utolsósorban pedig megszűnt függőségük a beszállítóktól, mind határidők, mind gyártási minőség tekintetében

Most néhány, a szokásostól eltérő felhasználásra mutatunk megoldást, bizonyítva a TWS gépek rugalmasságát a gyakorlatban is.
Az egyik ilyen terület az SMT és TH (through-hole) LED-alkatrészek beültetése. A TWS beültetőgépekhez csatlakoztatható egy speciális adagoló (lásd a fenti ábrát), mely gond nélkül képes kezelni a TH LED-alkatrészeket. Ez a fajta adagolórendszer kb. 1600 alkatrész/óra sebesség elérésére képes, és gépenként legfeljebb 4 db helyezhető el belőle. Az SMD LED-ek a hagyományos adagolókból vehetők fel, a többi felületszerelt alkatrészhez hasonló sebességgel. Az alkatrésztest kialakításától függően speciális felvevőpipetták állnak rendelkezésre, amelyek igény esetén a Microsolder Kft.-nél beszerezhetőek.

Vákuumasztal TWS DVC beültetőgépben Vákuumasztal TWS DVC beültetőgépben
További érdekes kérdés a PCB-k rögzítése a munkatérben. Erre alapvetően három­féle megoldást kínál a TWS. Az első, a már hagyományosnak tekinthető Forex-lapos megoldás, amely egy könnyen megmunkálható műanyag tárgyasztal, a felhasználó által szerelhető illesztőcsapokkal. A második lehetőség az ún. mágneses rögzítés, amely abszolút variábilis, nem igényel semmilyen felhasználói megmunkálást. Ebben az esetben szabadon hajlítható mágnescsíkok rögzítik a kártyákat. Ehhez kapcsolódóan kaphatóak olyan készletek, amelyekkel befoghatóak a kétoldali ültetésű nyomtatott áramköri lapok is. A harmadik megoldás az ún. vákuumasztal (l. ábra), amelyet elsősorban flexibilis PCB-k rögzítéséhez használnak. Rendelhető standard és egyedi méretben is.

Membrános tasztatúrák szerelése Membrános tasztatúrák szerelése
A TWS beültetőgépek korábbról is ismert tulajdonsága, hogy felszerelhetőek forraszpaszta vagy ragasztó adagolására szolgáló diszpenzerekkel. Általában az egyszerűbb kialakítású, ún. "idő-nyomás" szabályozású adagolókat szokták rendelni a felhasználók, ám igény esetén lehetőség van precízebb, volumetrikus diszpenzerek beépítésére is. Egyes speciális esetekben két diszpenzerfej is elhelyezhető a gépben.
Végezetül említést érdemel a "Quadra Membrane" nevű specializált beültetőgép (l. ábra), amelyet - a nevéből következően - membrános tasztatúrák szerelésére fejlesztettek ki. A mechanikus Quadra alapjaira épített gép a hagyományos SMD alkatrészeken túlmenően, tekercsben vagy rúdtárakban elhelyezett "metal dome" alkatrészek ültetésére is képes. A korábbiakban ismertetett vá­kuumasztallal rendelkezik, és konvejorral is rendelhető.
A most bemutatott speciális alkalmazások, illetve a TWS standard berendezésekkel kapcsolatosan a Microsolder Kft. munkatársai műszaki tanácsadással segítik az optimális megoldás megtalálását. A gépek üzembe helyezését és szervizelését ugyancsak a Microsolder Kft. biztosítja.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény