FőoldalGyártósorHullámforrasztás
2014. május 16., péntek

Hullámforrasztás

– Egyszerű megoldás a salak mennyiségének csökkentésére. Amikor az operátor eltávolítja a hullámforrasztó kád felszínéről a salakot, jelentős mennyiségű kifogástalan forraszt is leszed vele. Mivel 1 kg ólommentes forrasz (alig több mint 1 dl) ára ötvözettől függően 20 ... 40 euró, egyáltalán nem mindegy, mit dobunk ki

Solder Saver használatban
A Solder Saver egyszerű, kézi, hordozható eszköz. A szivacsos szerkezetű salak, amely levegő-atmoszférában vastagon beborítja a forraszkádak felszínét, nagy mennyiségű folyékony forraszanyagot zár magába. Kicsöpögtetni képtelenség, kidobni pedig esztelenség. A salak szivacsos szerkezete nyíróerő hatására megbomlik, a bezárt folyékony forrasz kiszabadul, és a visszamaradt ón-oxid porrá alakulva lebeg a fürdő felszínén. Ezt a jelenséget használja ki a Solder Saver, amely a nyíróerőt forgó lapátsorral állítja elő.

A Solder Saver az ólommentes forrasz eróziós hatásának ellenálló, magas minőségű rozsdamentes acélból készül. Forgó lapátsora egy henger palástján helyezkedik el. A lapátsor felülről burkolt. Meghajtásáról 24 V-os motor gondoskodik. A készüléket enyhe szögben, forgó részével a salakba merítjük, úgy, hogy a lapátok a szivacsos réteget „pofozzák". A fellépő nyíróerő hatására a salak grafitszürke porrá alakul át, amelyet egy szűrőkanállal könnyedén le tudunk szedni a forraszfürdő felszínéről. Csak azt távolítjuk el, ami tényleg felesleges, a tiszta forrasz a helyén marad. A megtakarítás elérheti a korábbi salakveszteség költségének 50%-át is!

Alkalmazható ólmos és ólommentes forraszfürdőkhöz is.

Ha több hullámforrasztó gépünk van, egy Solder Savert használhatunk mindegyikhez. Az eszköz keskeny formai kialakítása lehetővé teszi a hozzáférést a szivattyútengelyek körüli, illetve a fúvóka környékén elhelyezkedő salakfelülethez is. (Persze a fúvóka kiemelése után még könnyebb a munkavégzés.)

A salakból csak kevés por marad
Hordozható, kézi készülékről van szó, mely üzemen kívül elfér egy polcon vagy a forrasztógép tárolórekeszében, ahol a salakozószerszámokat tároljuk. Mivel tisztán mechanikus módszerrel működik, környezetbarát, nincs vegyszer, aminek kezelése, tárolása komplikált, és nem fordulhat elő, hogy a vegyi anyagból bármilyen szennyeződés a fürdőbe jusson. Használatakor csak a salakozáshoz egyébként is előírt védőfelszerelés használata szükséges.

A berendezés ára hamar megtérül a megtakarításokból. Üzemeltetési költsége elhanyagolható.

Működéséről 45 másodperces videó tekinthető meg a forgalmazó Microsolder Kft. honlapjáról elérhető YouTube oldalán.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény