FőoldalGyártósorCsúcskategóriás, szelektív forrasztógépek kompakt méretben
2012. november 06., kedd ::

Csúcskategóriás, szelektív forrasztógépek kompakt méretben

Az ERSA által gyártott, nagy termelékenységű, in-line szelektív forrasztóberendezések már régóta jól ismertek mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon. Az ezekben alkalmazott egyedülálló szerkezeti és technológiai megoldások most a kisebb gyártókapacitású elektronikai üzemek számára is elérhetővé váltak

A "state of the art" kategóriát képviselő Versaflow 3 bázisán kifejlesztett két új forrasztóberendezés, az Ecoselect 1 és Ecoselect 2 ötvözi az in-line gépek kifinomultságát a kompakt méretekkel és az egyszerű kezelhetőséggel. Ez a kompromisszumoktól mentes megközelítés azt eredményezte, hogy a most tárgyalt típusok forrasztási minőség tekintetében semmivel sem maradnak el nagyobb társaik mögött!

ECOSELECT 1

1. ábra. A legkisebb ERSA szelektív forrasztógép: az Esoselect 1

Csak a méret és a termelékenység kisebb, más kompromisszum nincs Az eddigi legkisebb ERSA szelektív forrasztógép (1. ábra), amelynek alapterülete kisebb, mint 3 m2! Ennek ellenére mégis ugyanazt a mozgó alkatrész nélküli, indukciós szivattyúrendszert használja, mint a Versaflow 3. A rendszer előnyei a stabil ónhullám, a hosszú élettartam és nem utolsósorban a minimális karbantartási igénye. A forrasztáshoz - a Versaflow 3-mal szintén csereszabatos - nedvesíthető, karcsú fúvókákat alkalmazzuk, amelyek a legkülönfélébb átmérőkben (4 ... 20 mm) kaphatók. A fúvókák kialakítása lehetővé teszi, hogy bármilyen irányban forrasszunk. A forraszhullámot nitrogénáram védi az oxidációtól. A salakképződés minimális.
Ebben a kategóriában egyedülálló módon lehetőség van két ónkád beépítésére is, és kádanként mindössze 12 kg forrasz elegendő a biztonságos működtetéshez. A két kád a megrendelő igényei szerint vagy Y irányban egymástól eltolható (80 ... 200 mm), vagy pedig Z irányban váltható. Az Y irányban állítható elrendezés előnye, hogy egyszerre két fúvókával forrasztva a ciklusidő jelentősen csökkenthető. A Z irányban váltható verziónál egyszerre csak az egyik kád forraszt, viszont a kádak működési sorrendje programozható. Ez egy rendkívül rugalmas berendezést eredményez, hiszen pl. két különböző átmérőjű fúvókát is használhatunk egyazon termék forrasztásakor. Az is elképzelhető, hogy az egyik kádat ólmos, a másikat pedig ólommentes forrasszal töltjük fel, ilyenformán egyetlen berendezés képessé válik az ólmos és ólommentes gyártási igények kielégítésére is, ott, ahol erre igény mutatkozik.

2. ábra. Áramköri lapok manuális behelyezése és kivétele az Ecoselect 1 gépnél. Háttérben kettős forrasztótégely látható
A forrasztható áramköri lap maximális mérete 406×508 mm; amit egy egyszerű, kézi működtetésű befogókeretben lehet beadagolni (2. ábra).
3. ábra. Közös x-y-z mozgatórendszeren a folyasztószer-felhordó (balra) és a forrasztóegység (jobbra) az Ecoselect 1-ben

A helytakarékosság szem előtt tartásával, a precíziós folyasztószer szórófejet ugyanazon szervotengelyen helyezték el, mint a kád(ak)at (3. ábra). A Parker gyártmányú szervohajtás beállási pontossága ±0,25 mm. A folyasztószer-felvitel olyan csekély, hogy a gépbe egy mindössze 2 literes tartály került beépítésre.
Az ERSA gépeknek mindig is fontos jellemzője volt az erőteljes és variálható előfűtés. Nincs ez másként ebben az esetben sem. A gép igény szerint rendelkezhet dinamikus alsó oldali kvarccsöves előfűtő kazettával, és felső oldali konvekcióval is. Az alsó oldali előfűtő kazetta nyolc csövet tartalmaz, amelyek csoportonként kapcsolhatók, így a besugárzott terület változtatható. Igen ötletes módon, a kazetta kikapcsolt állapotában a gépház oldalához csúszik vissza, és ott függőleges állásban várakozik mindaddig, amíg újra szükség nem lesz a működtetésére. A konvekciós előfűtő zóna az áramköri lap befogókerete felett helyezkedik el a gépházon belül. A rendszer nagyon üzembiztos, ugyanis nem tartalmaz mozgó alkatrészt (pl. ventilátormotort, járókereket stb.), mivel a működtetést szabályozott nyomású, sűrített levegővel oldották meg. Az említett kombinált előfűtési rendszer elengedhetetlen a nagy hőelvonó tömegű alkatrészek, szerelt egységek forrasztásához.
További fontos kiegészítő a folyamatfigyelő kamera, aminek segítségével a forrasztás menetét egy külön monitoron nyomon követhetjük. Tapasztalataink szerint ez az opció nemcsak a folyamat beállításához nyújt segítséget, de egy rendkívül látványos eszköz a szelektív forrasztás technológiájának bemutatásához is.
Újdonságnak számít az opcionális illesztőjel(fiducial mark-) felismerő rendszer és a PCB behajlásérzékelő is. Az illesztőjel-felismerő rendszer figyeli a PCB elhelyezkedését a befogókeretben, és elmozdulás esetén képes korrigálni a programkoordinátákat. A behajlásérzékelő hasonlóképpen jár el, amennyiben a PCB közepénél behajlás tapasztalható. A grafikus kezelőfelület az ERSA-tól már megszokott Windows 7 platformon futó Versasoft program, ami érintőképernyős monitorral párosulva nagyban segíti a felhasználót a gyors navigálásban. További segítséget jelent a CAD Assistant-alkalmazás is, amelyben a gyártandó termékre vonatkozó DXF-fájlok (vagy jpg-képek) bevitele után a gép programja egyszerűen létrehozható.
Az Ecoselect 1 szelektív forrasztógép megoldást jelenthet minden olyan kis szériás gyártóüzemnek, ahol magas minőségi elvárások mellett kell költséghatékony gyártást megvalósítani.

ECOSELECT 2

4. ábra. Az ERSA Ecoselect 2 kompakt, szelektív forrasztógép
Az Ecoselect 2 (4. ábra) egy köztes lépcsőt képvisel a nagyobb in-line gépek és a már tárgyalt Ecoselect 1 között. A gép váza a Versaflow 3-nál is használt szelvényekből épül fel, de a teljes hossza annál rövidebb (2,3 m).
5. ábra. Az Ecoselect 2 belső tere: csapos-láncos szállítópálya, rövidhullámú infravörös előfűtés, háttérben a folyasztószer-felhordó és forrasztóegység

Az egyik legfontosabb eltérés az Ecoselect 1-hez képest, hogy itt megtalálható a nagyobb gépekre jellemző, csapos-láncos belső konvejor (5. ábra). A szállítópálya vízszintes, így az áramköri lapok kezelése nagyon kíméletes. Nem kell tartani a beültetett alkatrészek elmozdulásától, netán kipotyogásától. A pálya szélessége 64 mm-től 406 mm-ig állítható kézi, vagy automatikus módon. Az áramköri lapok max. hossza itt is 508 mm. Kétféle verzió közül választhatunk: az egyik esetben a beforrasztott kártya visszatér a gép bemenetéhez, ahol a kezelő kiveszi és behelyezi a következő munkadarabot. Ez az ún. "shuttle"-rendszerű megoldás. A másik lehetőség az átmenőkonvejor, ahol a kártya bemegy, átutazik a gépen, és a túlsó végén távozik. Az in-line működés így biztosítható, ám fontos megjegyezni, hogy a gépben egyszerre csak egy kártya tartózkodhat, mert a folyasztószer-felhordás, előfűtés és forrasztás egyazon pozícióban történik.
Opcionálisan a gépbe telepíthető vonalkód-, mátrixkód-, vagy RFID-olvasó, amely biztosítja az automatikus programválasztást a gyártandó kártyáknak megfelelően. Ez nyilvánvalóan in-line működés esetén használható ki a legjobban; különösen, amennyiben ún. "high-mix/low volume" gyártási környezetben üzemeltetjük.
A folyasztószer-felhordó rendszer, valamint a forraszkádak elrendezése és szerkezete hasonló a korábban tárgyaltakhoz, vagyis itt is lehetőség van az Y, ill. Z irányban állítható, kettős kádak beépítésére. A folyasztószert cseppenként, csak a forrasztási pontra juttatjuk.

6. ábra. Kétféle folyasztószer tartálya kettős felhordóegységhez az Ecoselect 2-ben
Igény esetén felszerelhető egy második folyasztószer-rendszer, külön tartállyal (6. ábra). Ekkor kétféle folyasztószer is használható, amelyek a forrasztóprogram által kiválaszthatók.
7. ábra. Alsó, rövidhullámú infravörös, felül sötét infrasugárzóval kombinált, sűrített levegővel táplált konvekciós előfűtés az Ecoselect 2-be építve

Előfűtés tekintetében szintén rendelkezésünkre áll az alsó oldali, 12 kW-os dinamikus IR sugárzó, illetve a felső oldalra szerelhető, 6 kW-os konvekciós fűtőkazetta (7. ábra). Az Ecoselect 1-nél tárgyalt további opciók (illesztőjel-felismerés, PCB behajlásérzékelés, folyamatfigyelő kamera stb.) és szoftveres megoldások mind megtalálhatók ennél a típusnál is.
Az Ecoselect 2 gépet azon felhasználóknak ajánlanánk, ahol kis- és közepes volumenű gyártási folyamat zajlik, szigorú minőségi követelményekkel; magasabb szintű automatizáltság mellett. A berendezés jól használható kis alapterületű LEAN-cellák létrehozásához is, így minden szempontból megfelel napjaink egyre szigorodó gyártástechnológiai elvárásainak.
Az ERSA teljes szelektív forrasztógép-palettáját Magyarországon a Microsolder Kft. forgalmazza, amely a szükséges szerviz- és folyamattámogatást is biztosítja.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény