FőoldalArchívumAutomatikus stencilnyomtató Koreából - ideális megoldás a közepes méretű üzemeknek
2008. október 30., csütörtök ::

Automatikus stencilnyomtató Koreából - ideális megoldás a közepes méretű üzemeknek

1. ábra. ESE alkatrészfelvevő pipetták Fuji beültetőgépekhez
A Microsolder Kft. már évek óta foglalkozik a dél-koreai ESE cég különféle beültetőgépekhez gyártott, kiváló minőségű és kedvező árfekvésű alkatrészfelvevő pipettáinak (1. ábra) forgalmazásával.Kevesen tudják azonban, hogy az ESE a pipetták mellett kifejlesztett egy in-line stencilnyomtató gépcsaládot is (2. ábra)


Image Image
2. ábra. ESE US-7000 stencilnyomtató
A stencilnyomtató gépcsalád alaptípusa az Unister US-1100V jelű változat, amely minden, manapság elvárt funkcióval rendelkezik, és elsősorban a közepes vállalkozások számára jelenthet megfizethető árú alternatívát a nyomtatási feladatok megoldására.

A gép alapvető jellemzője, hogy a kártyát mozgatja a fixen befogott stencillemez alatt. A tengelymozgások Panasonic szervoerősítőkkel vezéreltek. A kártyák három szakaszból álló, szegmentált konvejoron (3. ábra) haladnak keresztül, így a gépben egyszerre legfeljebb három PCB tartózkodhat. A PCB-k haladása bal-jobb irányú, ám a berendezés képessé tehető jobb-bal rendszerű mozgatásra is.
Image Image
3. ábra. A berendezés tárgyasztala mágneses alátámasztó tönkökkel és a vákuumos lefogatás csatlakozó pontjaival
A tárgyasztal mozgása során a kártya y és z irányban rögzítésre kerül a véletlen elmozdulás megakadályozása érdekében.
A kezelhető max. kártyaméret 400×460 mm, 5 mm-es legnagyobb vastagsággal. A minimális kártyaméret 50×50 mm, a minimális vastagság 0,3 mm (vákuumos lefogással). A kártyák alátámasztása alaphelyzetben mágneses tönkökkel történik, de lehetőség van vákuumos és Grid-Lok típusú (4. ábra) támaszok használatára is.
A befogható stencilméretek a következők: 736×736 mm, 650×550 mm, 550×650 mm. A stencilkeret rögzítése szoftverből kapcsolható, pneumatikus munkahengerekkel történik. A lehúzókés állásszöge 60° (igény szerint ettől
Image Image
4. ábra. Grid-Lok önbeálló áramköri lap alátámasztó egység (szintén a Microsolder Kft. forgalmazza)
eltérő szögű pengék is rendelhetők), a késnyomás széles tartományban állítható a nyomtatási feladattól és az alkalmazott forraszpasztától függően.
A kártya és a stencillemez fedésbe hozása egy utazó CCD kamerarendszer segítségével történik, az azonosító (fiducial) jelek alapján. A megvilágítást többsoros LED-ek végzik, amelyek különböző fénnyel világítják meg a stencillemezt, illetve a nyomtatott huzalozású áramköri lapot. Pontossága lehetővé teszi lenyomat készítését 0,3 mm-es lábosztású (fine pitch) alkatrész alá. Az esetleges pontatlanságok (pl. elhasználódott, régi stencil használatakor) szoftveresen korrigálhatók, x, y, irányú offset megadásával. Így a megfelelő nyomtatási kép még az ideálistól eltérő körülmények esetén is biztosítható. A műveleti idő (tact time) kb. 14 s (nyomtatással együtt).
Image Image
5. ábra Az automatikus stenciltörlő berendezés és a lehúzókés-egység
A berendezés rendelkezik stenciltörlő (5. ábra) rendszerrel, amely képes száraz, ill. nedvesített vákuumos törlésre is. A törlések gyakorisága, milyensége és sebessége a követelményeknek megfelelően állítható. A rendszerben található egy teljes szélességű levegőkés is, ami a visszamaradt oldószert és egyéb szennyeződéseket képes eltávolítani a stencilről.
A nyomtatás után lehetőség van 2D pasztavizsgálat használatára is. Tetszőleges számú vizsgálati terület jelölhető ki, így a lenyomat pontossága ellenőrizhető. Természetesen a folyamat a gép ciklusidejét növeli. A vizsgálati követelményeknek meg nem felelő kártyák nem kerülnek továbbításra a beültetőgép felé, és hibaüzenet figyelmezteti a kezelőt.
Minden nyomtatási paraméter (pl. elválasztási sebesség, távolság, késmozgási terület, stenciltörlés, várakozási idők a műveletek közt stb.) külön-külön beállítható és programban elmenthető. A szoftver Windows-alapú és egyszerű kezelhetőséget biztosít: tartalmaz egy I/O ablakot, ahol a gép összes funkciója egyenként, manuálisan kapcsolható és ellenőrizhető, megkönnyítve az esetleges meghibásodások diagnosztizálását.
A most röviden ismertetett típus csak egy az ESE Co. Ltd. választékából. A régióban az első installálások Szlovákiában, Pozsony közelében történtek, ahol már hat sor üzemel ESE nyomtatókkal, üzembiztosan, teljes megelégedésre. A gépekhez a szervizszolgáltatást a Microsolder Kft. nyújtja ott is, és természetesen, itthon is.
A berendezés ideális megoldás lehet a minőségben és technológiai színvonalban a nagyokhoz felzárkózni kívánó közepes vállalkozások részére, és feltehetően ára sem haladja meg költségvetési lehetőségeiket.

További információ

Legfrissebbek a szerzőtől: Sárvári Zsolt

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény