FőoldalGyártósorA SIPLACE Facts sikeres bevezetése az ebm-papstnál
2012. október 09., kedd ::

A SIPLACE Facts sikeres bevezetése az ebm-papstnál

Az ebm-papst vállalatcsoport - a világ egyik vezető szellőztető- és ventilátorgyártója - mulfingeni gyárában bevezette az ASM Assembly Systems GmbH által fejlesztett SIPLACE Facts Manufacturing Execution System (MES) szoftvert

Az ebm-papst vállalatcsoport közismert ügyfél- és alkalmazásspecifikus megoldásairól. Széles termékpalettáján megtalálhatók az elektronikai és IT-termékekhez gyártott kisebb ventilátorok és a klímatechnikában alkalmazott nagy ventilátorok is. Több mint 7000 termék gyártása folyik megrendelésre, gyors egymásutánban, átlagosan mindössze 200 darabos tételszámban.

A SIPLACE szoftver a teljes gyártási folyamatot áttekinthetően jeleníti meg a vállalati IT-rendszerben: a beültetésre szánt alkatrészek logisztikai és raktározási folyamataitól kezdve, a gyártástervezés és a beültetőgépek feltárazásának folyamatain át - az automaták szintjétől egészen az SAP ERP-rendszerig. Georg Schappes, az ebm-papst mulfingeni felelős projektvezetője nagyon elégedett az integráció folyamatával: "A következetesen papírmentes SMT gyártástervezés és -vezérlés, az anyagszállítások XML-Avis-rendszere, az anyagbeérkeztetés optimalizált minőség-ellenőrzése, a kézi leltározások megszűnése, a FiFo-elv következetes alkalmazása az SMD-alkatrészek raktározásánál, továbbá az anyagfelhasználás automatizált nyilvántartása mind hozzájárul ahhoz, hogy a SIPLACE Facts segítségével mára jelentősen javult költséghatékonyságunk és versenyképességünk."

Jobbról balra: Georg Schappes - ebm-papst projektvezető, Patrick Reinwald - ebm-papst IT-specialista, Alexander Nitzsche - SIPLACE Facts termékmenedzser és Jörg Grote - SIPLACE értékesítési menedzser

Habár a Facts fejlesztése a projekt kezdetekor még az elején járt, Georg Schappes csapata felismerte a benne rejlő lehetőségeket, és a SIPLACE munkatársaival belevágott a közös Facts-projektbe. Az egyik fő ok a SIPLACE mellett a technológiai partnerként szerzett többéves pozitív tapasztalat volt. A helyi alkalmazottakból és az ASM AS gyártási specialistáiból álló projektcsoport az új szoftverre alapozva számos további folyamatoptimalizálási módosítást vezetett be. Az ebm-papst a MES SIPLACE Facts szoftverrel a mulfingeni SMT gyártósoroktól kezdve, a vállalati adatfeldolgolzó szoftveren keresztül, az SAP ERP rendszerig ma már a teljes SMT-gyártást átlátja IT-rendszerében. A szellőztető-, hűtés, fűtés, levegő és klímatechnikai rendszerekhez ventilátorokat és motorokat gyártó cég esetében ez már az anyagok beérkezésénél kezdődik. A beszállítók ma már növekvő arányban előre jelzik a szállításokat, az anyag- és tekercsszámokat is tartalmazó XML-Avis fájlok alkalmazásával. A bejövő ellenőrzéskor az áru egyeztetésre kerül a megrendelések XML-Avis-előrejelzéseivel, majd 2D-kódokkal, valamint etikettekkel jelölik meg a kötegelési egységeket.

A projektcsapat (itt Georg Schappes, projektvezető ebm-papst (j) és Jörg Grote, SIPLACE értékesítési menedzser (b)) büszke az új SIPLACE Linemonitor-ra is. A Linemonitor egyszerű szoftverfelülete, amely a sor minden terminálján látható, már jóval az alkatrész kifutása előtt jelzi az újratárazás szükségét, az érintett adagolót és tárhelyet. A sorkiszolgáló alkalmazottak PDA-n keresztül időben, kényelmesen, helyben megrendelik a raktárból a szükséges anyagot.

IT-támogatott és teljesen papírmentes
A folyamat további része teljesen papírmentes - mind az összes alkatrész raktári bevételezése és kiadása, mind a feltárazásuk a gyártósorokon kézi PDA szkennerekkel történik.
Az ebm-papst már eddig is az SAP-rendszeren keresztül végezte a beszerzési, gyártási és a főbb tervezési feladatokat. A részletes tervezés, a gyártási feladatok csoportosítása a saját fejlesztésű adatfeldolgozó szoftverrel történt. A SIPLACE Facts bevezetésével immár létrejött a kapcsolat a gépi szinttel is: "A SIPLACE Facts segítségével végre először áttekinthetően és következetesen képezhetjük le a folyamatokat a rendszereinkben anélkül, hogy duplán kellene nyilvántartanunk az adatokat. A SIPLACE automatákon lévő intelligens mennyiségi szintellenőrzőnek köszönhetően ismerjük a tényleges anyagfelhasználást, a különböző raktárhelyeken lévő készleteket, a FiFo (First in/First out) elvnek megfelelően tudjuk kiadni raktárról az alkatrészkötegeket, és a szkenneléssel megbízhatóan tudjuk előkészíteni azokat a beültetéshez." - fogalmazta meg a SIPLACE Facts szoftver elsődleges előnyeit Patrick Reinwald, az ebm-papst IT-specialistája. A FiFo-elv alkalmazásával biztosítani lehet, hogy a gyakran drága alkatrészek még szavatosságuk lejárta előtt beültetésre kerüljenek, így minimalizálni lehet az anyagok gyakran magas értékcsökkenési leírását.

Átláthatóság a logisztikában

SIPLACE Facts: Áttekinthető logisztikai és termelési folyamatok

A különböző raktárhelyeken tárolt készletek folyamatosan áttekinthetők - beleértve a beültetéshez már feltárazott vagy a külön szekrényekben tárolt érzékeny MSD-alkatrészeket is. A szükséges alkatrészeket rugalmasan, a központi raktáron keresztül vezető kerülőutak nélkül, közvetlenül más sorokról, vagy az árubeérkezési illetve az -előkészítési részlegekről a sorokhoz lehet juttatni. Ez az áttekinthető anyagáramlás segít alacsonyan tartani a biztonsági készleteket, meggyorsítja az anyagok feltárazását, és minimalizálja a jelenlegi hét SMT-sor üresenfutásiilletve állásidejét. További előny: miután a rendszer megfelelően hitelesített, az ebm-papst elkerülheti az eddigi szokásos, idő- és költségigényes leltározásokat.

Gyors és tartós befektetési megtérülés

Az ebm-papst nagyon elégedett az új SIPALCE X-sor teljesítményével. Georg Schappes projektvezető hozzáteszi: "Gyártóként a meghatározó költségmegtakarítási- és hatékonysági előnyöket immár nem a gyártósoron, hanem a teljes SMT gyártófolyamat integrációjával, áttekinthetőségével és optimalizálásával realizáljuk. A kulcs már nem az egyes gépekben rejlik, hanem a gyártósort körülvevő logisztikában és szervezésben, egészen magáig a gyártófolyamatig."

Georg Schappes, az ebm-papst mulfingeni felelős projektvezetője meg van győződve a szoftver- és folyamatoptimalizálási projekt előnyeiről: "Gyártóként a meghatározó költségmegtakarítási és hatékonysági előnyöket immár nem a gyártósoron, hanem a teljes SMT gyártófolyamat integrációjával, áttekinthetőségével és optimalizálásával realizáljuk. A kulcs már nem az egyes gépekben rejlik, hanem a gyártósort körülvevő logisztikában és szervezésben, egészen magáig a gyártófolyamatig." A SIPLACE Facts bevezetésének eredeti célkitűzései Georg Schappes szerint már teljesültek: a készletellenőrzési folyamatokkal hatékonyan kiküszöbölhetők a hibásan jelölt alkatrészek okozta gyártási hibák. A vevők által megkövetelt nyomonkövethetőséget (Traceability) az alkatrésztekercsek azonosítói teszik lehetővé. A papírmentes folyamatok, a rugalmasabb alkatrészlogisztika, a kis gyártási tételek hatékonyabb tervezése, a minimalizált állásidők, a folyamatok teljes áttekinthetősége az IT-rendszerben, a klasszikus leltározás megszűnése mind olyan további előnyök, amelyek minden egyes beültetési folyamatnál újra és újra kifizetődnek.

Az ASM honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény