FőoldalGyártósorVálasz a gazdaság kihívásaira
2012. február 24., péntek ::

Válasz a gazdaság kihívásaira

Versenyképes kisüzemi felületszerelés TWS gépekkel

Ma, ha lehet, még inkább, mint eddig bármikor, minden üzlet eléréséért és megtartásáért keményen meg kell küzdeni. Eséllyel versenybe szállni csak professzionális termékkel lehet, amely semmivel sem rosszabb, mint a nagyüzemek gyártmányai. Bár a felületszerelést a tömegtermeléshez találták ki, kis, illetve közepes sorozatban, megfizethető árú automata berendezésekkel a kis- és középvállalkozások is képesek ugyanazt a minőséget gazdaságosan előállítani, csupán a TWS Automation gépei szükségesek hozzá. 2012-ben továbbfejlesztett változatok kerülnek piacra

A TWS Automation gyártási és fejlesztési filozófiája
A cég 1997-ben alakult, központja és legfontosabb telephelye Olaszország festői vidékén, Toscanában, a márványbányáiról ismert Carrarában található. 2008-ban a dél-amerikai igények kielégítésére leányvállalatot, gyártóüzemet alapítottak Brazíliában.
Felismerték, hogy a piacon nem volt a felületszerelési technológia (SMT) gyakorlásához megfelelő, a kisebb vállalkozások pénzügyi lehetőségeihez és sorozatnagyságához alkalmazkodó gyártóberendezés. A TWS Automationt arra az egyszerű ötletre alapították, hogy kiterjesszék az SMT előnyeinek alkalmazási lehetőségét erre a piaci szegmensre. Az ötlet valós igényeken alapult, és azonnal sikert aratott világszerte. A TWS kifejlesztette az SMT gyártósor összeállításához szükséges valamennyi berendezést, forraszpaszta-nyomtatót, alkatrész-beültető gépet és reflow-kemencét. A gépek magukban állnak (off-line), ami olcsóbbá teszi előállításukat és - a ciklusidők jelentős eltérése okán - üzemeltetésüket. A tervezési alapelv mindegyik esetben azonos volt: egyszerű felépítésű, olcsó, de megbízható, a feladatokhoz rugalmasan alkalmazkodó, könnyen kezelhető, egyszerűen üzemeltethető gépre van szükség! Az évek során a konstrukciókat folyamatosan fejlesztették, növelték teljesítményüket, bővítették szolgáltatásaikat, de sohasem feledkeztek meg az eredeti alapelvekről.
A TWS Automation filozófiájának része, hogy minden fejlesztés és gyártás, beleértve az elektronikát, a szoftvert és a mechanikus alkatrészeket is, házon belül történik. Így az alkotóelemek funkcionális optimalizálása és a költségek alacsonyan tartása egyszerre valósítható meg. A fejlesztések sikeréhez jelentősen hozzájárul a TWS-csoport saját elektronikai termelőüzeme, ahol a gépkonstrukciók gyártás közben csiszolódnak. Az üzem egyébként tengeri, szárazföldi és légi navigációs berendezéseket, igényes, közepes sorozatú termékeket gyárt, mint vásárlóik.
Idén az SMT gyártósor minden alkotóeleme megújul. Az újdonságokkal először a tavaly novemberi Productronica kiállításon találkozhatott a nagyközönség.

Minden igényt kielégítő, félautomata stencilnyomtató

1. ábra. Az új TWS SR2700 félautomata stencilnyomtató

Az új TWS SR2700 félautomata stencilnyomtató (1. ábra) szolgáltatásaihoz képest példátlanul kedvező árával tűnik ki. Mindent tud, ami a forraszpaszta-nyomtatás minőségének biztosításához szükséges: szabályozható a késnyomás, a késsebesség, sőt az elválasztási sebesség is, hatékony, motorizált, kettős lehúzókés, kétkamerás, vizuális pozicionálás, érintőképernyős felhasználói felület a paraméterek beállításához, nagyméretű nyomtatási terület. Az eredmény: kiváló forrasztópaszta-lenyomtatok, ultra finom lábosztások miniatűr stencilnyílások mellett is.

Alkatrész-beültetés 0201-től 35×35 mm-ig

2. ábra. A TWS Quadra DVC Evo olasz nemzeti színekben, ahogy a Productronica kiállításon láthattuk (kereskedelmi forgalomba nem így kerül)

A TWS Quadra DVC Evo (2. ábra) a Quadra-sorozat legújabb - mint neve is utal rá -, evolúciós fejlődéssel létrejött változata. A már vagy két éve bevezetett, a lézeresnél olcsóbb, de ugyanolyan pontosságot biztosító optikai központozási rendszert fejlesztették tovább, hogy 0201 méretű chipalkatrészek beültetésére is alkalmas legyen.
Az eddigi két, fekete-fehér kamerát a fejen egy színes, kétszer jobb felbontású, USB kamera váltotta fel a beültetőfej középpontjában. Az új kamerán több paraméter állítható, és a felismerési műveletek is felgyorsulnak. Megújult a LED-es világítási rendszer is.
Az új típusba továbbfejlesztett X-Y vezérlőrendszer kerül. A hossz- és keresztmozgást új, vibrációmentes, kefe nélküli motorok hozzák létre, új, nagyobb felbontású enkóderekkel, módosított mechanikus alkatrészekkel, hogy a 0201 méretű alkatrészek megfelelő pontosságú helyezését lehetővé tegye. Ugyancsak nő a beültetési sebesség. Még folynak a tesztek, de 4000 ... 4500 alkatrész/óra körül várható.

3. ábra. Üzembiztos, megbízható, Linux-alapú programozás a Quadra DVC Evo beültetőgépeken

A Linux alapokon működő szoftver fejlesztése szintén növeli a pontosságot, csökkenti a szerelési folyamat holtidőit, elősegíti a kisméretű alkatrészek biztonságos felvételét az adagolópontokról. A felhasználói képernyők logikus menürendszerrel, jól áttekinthető formában jelennek meg (3. ábra).

A géphez ugyanakkor az eddigi tárak, tárállványok csatlakoztathatók (4. és 5. ábra). Ez lényeges könnyebbség azoknak, akik nem az első TWS Quadra gépüket vásárolják. (Magyarországon is egyre többen vannak.) Összesen 120 db 8 mm-es tár csatlakoztatható, maximum 15 tárállványba. Az állványok más szalagszélességre is konfigurálhatók, és speciális adagolók is kaphatók, pl. furatszerelt LED-ek beültetésére (6. ábra).
A DVC Evo változat várhatóan májustól kerül kereskedelmi forgalomba.

Hatékonyabb, kompakt reflow-kemence

7. ábra. A TWS 1380 Evo 4 fűtőzónás, kompakt reflow-kemence

A jól ismert, 4 fűtőzónás, TWS 1380 reflow-kemence számos változáson esett át. A TWS 1380 Evo (7. ábra) megtartotta a TWS-nél régóta alkalmazott, oldalról beépített ventilátorokat, de módosították a légáramlást, amellyel javult a hőátadás hatékonysága és egyenletesebbé vált a hőmérséklet-eloszlás. Az áttervezés során különös gondot fordítottak a hőveszteségek csökkentésére, és az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére. A ventilátorok beépítése lehetővé teszi, hogy a megömlesztést egy megfigyelőablakon keresztül láthassuk is.

8. ábra. Egyszerű, logikus érintőképernyő a reflow-kemence paramétereinek beállításához

A paraméterek egyszerű beállítását és figyelemmel kísérését színes, érintőképernyős grafikus kezelőfelület segíti (8. ábra). Az alapváltozat hálós szállítószalaggal készül, de 1390 Evo típusjelzéssel csapos-láncos (a panelt két oldalon alátámasztó) szállítópályával rendelhető. Az 1320 Evo típus fedélrésze nem nyitható, egyebekben azonos kialakítású, de valamivel olcsóbb, mint az 1380.

A TWS piacpolitikája
Eddig több mint 1200 TWS gyártmányú SMT sort helyeztek üzembe a világ minden táján, Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában. Üzemeltetésük biztonságát a TWS stábján kívül mintegy 30 helyi disztribútor biztosítja. Magyarországon a Microsolder Kft., amely 10 éve forgalmazza a TWS gépeket, szervizzel, terméktámogatással, szakmai tanácsokkal segíti a számos hazai felhasználót, teljes megelégedésre.
A gazdasági helyzet Olaszországban sem jobb, mint itthon. A versenyképesség minden piaci szereplőnek a legfontosabb a talpon maradáshoz. A kis- és közepes vállalkozások sem adhatják alább a minőséget, mint a nagyüzemek. A TWS fejlesztései ennek a célnak az elérését kívánják előmozdítani. Műszaki szempontból a javuló minőség, nagyobb pontosság, a növekvő teljesítmény segít. Emellett - rendhagyó módon - az új típusok árait a leváltottakkal azonos szinten, vagy még azok alatt állapítják meg. Ez a TWS válasza a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet kihívásaira.

A Microsolder honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény