FőoldalArchívumSzélessávú lesz a 900 MHz is - 22 éves irányelv változik
2009. szeptember 02., szerda ::

Szélessávú lesz a 900 MHz is - 22 éves irányelv változik

Az EU Miniszterek Tanácsa július 27-én egyhangúan jóváhagyta a GSM-irányelv módosítására tett javaslatot, ezzel zöld utat adva a 900 MHz-es frekvenciatartomány szélessávú hasznosítására. A módosított GSM-irányelv várhatóan 2009 októberében lép hatályba, implementálását az akkortól számított hat hónapon belül kell a nemzeti jogban végrehajtani


A 900 MHz-es sáv eddig kizárólag a GSM-rendszerek számára volt fenntartva, a módosított irányelv azonban engedélyezi itt az UMTS-rendszerek használatát. Emellett más, földfelszíni mobiltechnológiák, szolgáltatások használata is megengedett, amelyek bizonyítottan nem okoznak zavart a GSM- és UMTS-szolgáltatásban. Az irányelv reformja az Európai Bizottság becslése szerint uniós szinten akár 1,6 milliárd euróval is csökkentheti a beruházási költségeket a hírközlési szektorban.
A gyors technológiai fejlődés miatt már 2007 júliusában felmerült az ötlet: határozattal kell visszavonni azt a 87/372/EEC számú, 1987-ben kelt irányelvet, amely a 890-915/935-960 MHz közti sávot a GSM-szabványú rendszerek számára jelölte ki. Az Európai Parlament akkor blokkolta a direktíva visszavonását (aminek az lett volna a célja, hogy a 900 MHz-es sáv rugalmasabb használata hozzájáruljon a szolgáltatások és technológiák versenyének élénkítéséhez), mivel határozat helyett új irányelv megalkotását tartotta célszerűnek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény