FőoldalArchívumFontos adatot rejthet a használt merevlemez
2009. július 14., kedd ::

Fontos adatot rejthet a használt merevlemez

Az internetes oldalakon megvásárolható használt merevlemezek egyharmada tartalmaz személyes adatokat.Egy team, amely a British Telecom (BT) és négy egyetem kutatóiból állt össze, banki információk, bizalmas üzleti tervek, pénzügyi adatok mellett rálelt az Egyesült Államok egyik légvédelmi rakétarendszerének szabályzatára is


A negyedik alkalommal végrehajtott vizsgálat során több mint háromszáz, a világ legkülönbözőbb tájairól származó merevlemezt vettek a kutatók az eBayről, aukciókról és számítógép vásárokból. Az összegyűjtött lemezeken található adatokat megvizsgálva a kutatók érdekes adatokhoz jutottak. A winchesterek 34 százaléka tartalmazott olyan információt, amit tulajdonosa biztosan nem akart eladni a merevlemezzel együtt.
A legnagyobb fogást az amerikai rakétapajzs THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) nevű rendszerének dokumentációja, néhány telephely tervrajzai és az ott szolgáló személyzet adatai jelentették. Emellett a használtan vett diszkeken lapultak a párizsi német nagykövetség hálózati és biztonsági adatait, gyanús milliárdos banki műveletek leírásai, bizalmas egészségügyi információk valamint egy ismert divatcég pénzügyi és vásárlói adatai is. A kutatók hozzájutottak az akkor még bemutatás előtt álló, új Ka-t ábrázoló fotókhoz és autóipari üzleti titkokhoz is egy, a Fordtól származó winchesteren. A hírek hatására a cég belső vizsgálatot indított, hogy kiderítse, hogyan kerülhetett ki a merevlemez. A Ford szóvivője szerint elképzelhető, hogy egy lazább selejtezési szabályokkal dolgozó partnercége lehet ludas az adatvesztésben.
Egyes hírek szerint három lemezen pedofíliához kapcsolódó információkat és testi szenvedést ábrázoló anyagokat is találtak. Ezeket a kutatók továbbadták a rendőrségnek. Egy másik lemezen egy Pakisztánban készült fotót találtak, amin egy ázsiai férfi fegyverrel pózol, ezt a merevlemezt a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya, a Special Branch kapta meg.
A vizsgálat során világossá vált, hogy a cégek és magánszemélyek többsége továbbra sincs tisztában azzal mennyi és milyen jellegű információ található merevlemezén. A kutatók elég adatot találtak a winchestereken ahhoz, hogy az érintett személyek és cégek csalásnak, zsarolásnak vagy személyiséglopásnak eshessenek áldozatul. A szakember szerint a felhasználók képzésével, és a probléma pontos felmérésével lehetne megelőzni a hasonló gondatlanságból fakadó adatvesztéseket.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény