FőoldalArchívumAz Atlas Copco nettó nulla energiafogyasztású kompresszorokat kínál a "Carbon Zero" kategóriában
2009. július 03., péntek ::

Az Atlas Copco nettó nulla energiafogyasztású kompresszorokat kínál a "Carbon Zero" kategóriában

425 kW-os olajmentes csavarkompresszor
Az Atlas Copco Olajmentes levegő divíziója bejelentette a ZR szériájú, beépített energiavisszanyerő rendszerrel felszerelt, vízhűtéses olajmentes légkompresszorok piacra bocsátását, amely TÜV tanúsítvány alapján adott működési körülmények között nettó nulla energiafogyasztást biztosít.Bizonyítottan az elektromos teljesítményfelvétel 100%-a visszanyerhető forró víz formájában. A Carbon Zero kategóriás kompresszorok jóvoltából a nagy mennyiségű forró vizet és gőzt használó ágazatok (pl. élelmiszer- és italgyártás, tejipar, cellulóz- és papíripar, gyógyszergyártás, vegyipar és petrokémia, erőművek, steril helyiségek, textilipar) jelentősen csökkenthetik energiaköltségeiket


A sűrítettlevegős rendszerek energiamegtakarítása rendkívül fontos tényező, hiszen az energiafogyasztás jellemzően a kompresszor élettartama során adódó költségek több mint 80%-át teszi ki. Míg az átlagos sűrítettlevegős rendszerek az ipari áramfogyasztás kb. 10%-át jelentik, az üzem áramszámlájának akár 40%-át is ezek adhatják. Az Atlas Copco éppen ezért kínálja már évek óra innovatív, energiahatékony sűrítettlevegős megoldásait. Az új tanúsítvány megszerzése újabb fontos mérföldkő az Atlas Copco történetében.
"Örömmel kínáljuk ügyfeleinknek ezt a sűrítettlevegős megoldást, amely a kezdeti energiabevitel 100%-át képes visszanyerni", számol be Stephan Kuhn, az Atlas Copco kompresszortechnikai ágazatának elnöke. "Manapság az ügyfelek szigorú követelményekkel szembesülnek a szén-dioxidkibocsátásra vonatkozóan. A Carbon Zero kompresszor gyakorlatilag ingyenes levegőellátást kínál, ugyanakkor hozzájárul a környezet megóvásához, sőt a vállalat egyenlegét is pozitívan érinti."

A Technische Überwachungs-Verein (Német Műszaki Ellenőrző Szövetség, TÜV) független szervezet felügyelte az Atlas Copco ZR 55-750 beépített energia-visszanyerő rendszerrel ellátott,
vízhűtéses olajmentes csavarkompresszorok típustesztelését. A tesztelés részét képezte az elektromos teljesítményfelvétel és a forró víz formájában megjelenő kimenő teljesítmény valós idejű mérése. A két eredményt ezután összevetették. Bizonyított tény, hogy adott körülmények közt (40 °C, 70% relatív páratartalom), az elektromos teljesítménybevitel 100%-a visszanyerhető.
Amikor a Carbon Zero kategóriás kompresszor sűríti a levegőt, a teljes bevitt elektromos energia hővé alakul át. Ez a hő megjelenik a kompresszor különböző elemeiben. A nagy feladat ennek a hőnek az összegyűjtése a kompresszióban résztvevő összetevőkből, az olajhűtőből, a közbenső és az utóhűtőből. A beépített energiavisszanyerő rendszer hideg vizet keringet át ezeken az egységeken, és a hőátadás következményeképpen akár 90 °C-os forró vizet is termelhet. A forró vizet iparágtól függően számos célra lehet alkalmazni.
A legtöbb ágazatban használnak forró vizet terek fűtésére, zuhanyzáshoz és más célokra. Vannak azonban olyan ágazatok, ahol a gyártási eljáráshoz folyamatosan szükség van forró vízre és gőzre. Ilyenek például az élelmiszer- és tejfeldolgozó üzenek (forrázás, tisztítás, sterilizálás, olvasztás), a cellulóz- és papíripar (a főzőüstben és a párologtatókban, a fehérítés és a foszlatás során), textilipar (színezés, mesterséges rostok stabilizálása), a gyógyszeripar (erjesztés és sterilizálás), a finomítók, vegyi és petrokémiai üzemek (gőzdesztillálás, javított visszanyerés, gőzölés, hővezetés), erőművek (áramtermelés), steril helyiségek (párásítás).
A forró vizet illetve gőzt általában ipari bojlerekkel termelik: ezek áramot vagy fűtőolaj illetve földgáz jellegű üzemanyagot fogyasztanak. Ha a kompresszor által termelt forró vizet használja fel közvetlenül vagy előmelegített bojlertápláláshoz, az üzemanyag-fogyasztás jelentősen csökkenthető, sőt teljesen meg is szüntethető. Ez kiemelkedő mértékű energiamegtakarítást jelent.
Chris Lybaert, az Atlas Copco Olajmentes divíziójának igazgatója szerint a Carbon Zero kompresszor dupla nyereséget jelent az ügyfél számára: jelentős környezeti előnyök és megnövelt nyereség egy csapásra.
Lehetséges, hogy az Atlas Copco a piacvédelmi törvény értelmében köteles nyilvánosságra hozni az itt közölt információkat.

Az Atlas Copco-ról
Az Atlas Copco világszerte az ipari termelékenységet támogató megoldások vezető szolgáltatója. A vállalat a sűrítettlevegős és gázalkalmazások, áramfejlesztők, építőipari és bányászati berendezések, ipari eszközök és szerelvények területén használható termékek és szolgáltatások mellett értékesítés utáni szolgáltatást és bérleti lehetőséget is kínál. Az Atlas Copco ügyfeleivel és üzleti partnereivel együttműködve már 136 éve kínál folyamatosan megújuló termékeket a kiemelkedő termelékenység jegyében. A vállalat központja a svédországi Stockholmban található, világszerte pedig mintegy 160 országban van jelen. 2008-ban az Atlas Copco 34000 alkalmazottal dolgozott, és bevétele elérte a 74 milliárd svéd koronát (7,7 milliárd eurót).
Az Olajmentes levegő divízió az Atlas Copco kompresszortechnikai üzletágának része. A levegő minőségére komoly hangsúlyt fektető iparágak számára olajmentes levegőkompresszorok, kevésbé kritikus alkalmazásokhoz pedig olajbefecskendezéses kompresszorok tervezésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A divízió az ügyfelek termelékenységének növelése érdekében a levegő minőségének optimalizálásával és minőségi légtisztító rendszerekkel foglalkozik. A divízió központja és a fő termelési egység a belgiumi Antwerpenben található.

További információ

Forrás: OTS hírvonal

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény