FőoldalArchívumZöld energia az úthibákból
2009. július 02., csütörtök ::

Zöld energia az úthibákból

A Popular Science szerint a GenShock nevű alternatív energiaforrás az Év Találmánya Amerikában.A találmányt öt massachusetts-i egyetemista fejlesztette ki a főként terepen vagy gyenge minőségű utakon közlekedő nehézjárművek - például katonai terepjárók - számára


A gyári lengéscsillapító helyére beépíthető GenShock az út egyenetlenségeit kihasználva áramot fejleszt és ezzel akár 10 %-kal is csökkentheti a jármű üzemanyag-fogyasztását. Az eszközben a hidraulika-olaj egy turbinát hajt meg, ennek tengelyéhez generátor csatlakozik és az így termelt áram tölti a jármű akkumulátorát. Ráadásul minél nehezebb az autó, annál jobb a rendszer hatásfoka, hibrid vagy tisztán elektromos hajtású járművekbe beépítve megnöveli azok hatótávolságát.
A találmány ötlete két éve pattant ki az egyetemisták agyából egy diákbulin. Szerencséjükre a Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyik tanára már a fejlesztés kezdetén felhívta a Humvee katonai terepjárókat gyártó AM General elnökének a figyelmét az ötletre. Ő, meglátva a fantáziát a találmányban, egy Hummer terepjárót küldött a diákoknak, hogy azon próbálják ki a szerkezetet. A katonai Hummer igazi elektromos nagyfogyasztó, fedélzeti navigációs és kommunikációs berendezései valósággal zabálják a villamos energiát.
A találmány akkor kapott zöld utat, amikor a jármű terepen elvégzett tesztjei során a kerekek mellé szerelt négy GenShock már folyamatosan 1 kW energiát termelt. Gondoljunk csak bele: jelenleg csak az iraki homokot 160 000 HMMWV tapossa...
Az ifjú mérnökök Levant Power néven Bostonban megalapított vállalatát az elsők között kereste meg a nagy teherjárműveket gyártó Mack és a Navistar cég is. Bár a jól kiépített utakon közlekedő kamionok lengéscsillapítói kevesebbet mozognak, ám a monstrumok hatalmas fogyasztása mellett már a néhány százalékos üzemanyag-megtakarítás is jelentős tétel. A Levant Power becslése szerint például a Walmart áruházlánc éves szinten 13 millió dollárt takaríthatna meg kamionflottáján a GenShock beszerelésével.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény