FőoldalArchívumElég (okos) a magyar mérnök?
2009. június 10., szerda ::

Elég (okos) a magyar mérnök?

Május 14-15.-én rendezték meg harmadik alkalommal a Magyar Műszaki Értelmiség Napját. Három évvel ezelőtt Benkó Sándor kezdeményezésére indult útjára ez a nagyszerű esemény, rádöbbentve a társadalmat, hogy - a mindennapjaink életvitelét jobbító - alkotó mérnök méltatlanul kis elismerésben részesül, hogy alkotásai a természetesség látszatában szinte észrevétlenek maradnak.A Szervező Bizottság (Magyar Tudományos Akadémia, Rektori Konferencia, Magyar Innovációs Szövetség, Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Magyar Mérnökakadémia, Benkó Dixieland Band, Magyar Mérnöki Kamara) idén is nagyszabású ünnepségsorozattal készült fel. A tavalyihoz hasonlóan az első napon az MTA-n, a másodikon a Parlamentben folytak az előadások, megemlékezések


A Magyar Tudományos Akadémián délelőtt a plenáris ülés volt, amelyet Dr. Szabó Gábor akadémikus, a Magyar innovációs Szövetség elnöke vezetett. Az ülés tematikája az energiaszektor helyzetem a megújuló energiaforrások kérdése volt. Dr. Kováts Gábor, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, és Dr. Pálinkás József MTA elnök megnyitói után értékes előadásokat hallhattunk az akadémia, a Magyar Villamos Művek, MOL, E.ON, GE Lighting & Industrial cégképviselő előadásában.
Az előadások közül kiemelésre méltó Michelberger Pál akadémikus előadása, aki a 150 éves Bánki Donát jubileumát méltatta. A műszaki értelmiségiek egyik része természettudós, a másik mérnök. A rokon "szakmák" között mégis különbség van, amíg a természettudós megpróbálja mind jobban megérteni a világból ami van, azaz megelégszik a megértéssel, addig a mérnök megalkotja azt, ami eddig nem volt, azaz gazdaságosan, felhasználhatóan és eladhatóan alkot a társadalom javára, azaz valahol a tudós és művész között áll. Ilyen ember volt Bánki Donát is, akinek világhírű munkásságát méltatta. Az előadást kiegészítette a Parlament Felsőrendi Ház társalgójában rendezett kiállítás.
A komoly előadások feszültségét oldotta Benkó Sándor dixieland együttese. A délutáni két szekcióülés az energetikai témaköröket dolgozta fel.
A parlamenti program megnyitóját követően ünnepi beszédet mondott Dr. Mandúr László, az Országgyűlés alelnöke, Dr. Sólyom László köztársasági elnök, valamint Varga István NFGM miniszter. Ezt követően 8 köszöntő hangzott el, Kroó Norbert MTA alelnök, Dr. Rudas Imre Rektori Konferencia elnöke, Dr. Szabó Gábor Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Dr. Gordos Géza Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének elnöke, Dr. Ginsztler János Magyar Mérnökakadémia elnöke, Dr. Benkó Sándor Benkó Dixieland Band vezetője, Polgári Beáta BME III. éves villamosmérnök hallgató, egyetemi ifjúság képviselőjének köszöntője, valamint Dr. Kováts Gábor Magyar Mérnöki Kamara elnöke részéről.
Érdekes információkat tartalmazott Dr. Tamás Pál MTA Szociológiai Intézet igazgatója prezentációja "Elég magyar mérnökünk van a gazdasági és innovációs kitöréshez?" címmel. A magyar mérnökképzés hagyományosan jó és elismert színvonalú előadásból kiderült, hogy az utóbbi időben nem haladtunk a kor követelményeivel, amelybe negatíve játszik bele a Bolognában elfogadott képzési folyamat nem kellően átgondolt értelmezése, és az utóbbi időben a társadalomban kialakult negatív hozzáállás a műszaki pályák iránt. Az előadásból kiderült, hogy most, a válságból való kilábalás idején volna kifejezetten szükség a kutatás-fejlesztésre, innovációra, amelyet jelenlegi mérnökgárdán nagyon kis eséllyel teljesíthet, mert sem számban, sem modern tudásanyagban nem vagyunk versenyképesek a fejlett államokhoz képest. A helyzet ismeretében a Magyar Műszaki Értelmiségi Napok Rendező Bizottsága Felhívást fogalmazott meg, amellyel a MELT teljes mértékben egyetért.
A program kedves színfoltja volt a Bánki Donát Jubileumi Emlékdíjak átadása, amelyet Dr. Molnár Károly alapító miniszter, Dr. Péceli Gábor BME rektora, alapító, valamint Dr. Rudas Imre BMF rektora, alapító adtak át. A két díjazott Dr. Bokor József MTA-tag, BME egyetemi tanár, SZTAKI tudományos igazgatója és Dr. Palkovics László BME egyetemi tanár, KNORR-BREMSE kutatási és rendszerfejlesztési igazgató lett.
Érdeklődéssel tekintünk a jövő évi program elébe.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény