FőoldalArchívumEricsson - mindinkább fénysebességgel
2009. június 09., kedd ::

Ericsson - mindinkább fénysebességgel

Ismét sebességet váltott az Ericsson, terjedő optikai hálózatának köszönhetően mindinkább fénysebességre. Bejelentései világméretűek, de az utóbbi hónapokban ez hazánkat is fokozottan érintette.Az Ericsson a világ vezető szállítója a távközlési hálózatüzemeltetők részére szánt technológia és szolgáltatások terén. A 2G és 3G mobiltechnológiák területén piacvezető Ericsson olyan kommunikációs szolgáltatásokat kínál, és olyan hálózatokat menedzsel, amelyek összesen több mint 250 millió előfizetőt szolgálnak ki. A vállalat termékválasztékának része a mobil és vezetékes hálózati infrastruktúra, valamint hálózatüzemeltetőknek, vállalatoknak és fejlesztőknek kínált szélessávú és multimédiás megoldások. A Sony Ericsson vegyes vállalat a fogyasztók számára funkciógazdag személyes mobileszközöket kínál


Az Ericsson az innováció, a technológia és a fenntartható üzleti megoldások révén egyre közelebb kerül a "kommunikáció mindenkinek" jövőképe megvalósításához. A 175 országban dolgozó több mint 70 ezer alkalmazott 2008-ban 27 milliárd dollár (209 milliárd svéd korona) bevételt termelt. Az 1876-ban alapított, stockholmi székhelyű Ericsson részvényeit a OMX Nordic Exchange Stockholm és a NASDAQ értéktőzsdéken jegyzik.

Nézzük az eseményeket!
Május 13.-án ismét szakmai napra voltunk hivatalosak, immár az idei 13.-ra. A rangos eseménynek a Millenáris Park Teátrum épülete adott otthont.
A bevezető előadást Dr. Csányi Vilmos etológus, író tartotta, "Az emberi természet és az innováció" címmel, amely a megújulás szükségességét, és az emberi hajlamot boncolgatta. Az innovációban az Ericsson élen ját, erről szólt a szakmai nap. Éry Gábor vezérigazgató köszöntőjét követően szakmai előadásokat hallottunk a média-kommunikációs üzletágról, amely az információtechnológia és a távközlés konvergenciája során létrejött új piaci szegmens. Angyal Attila (Magyar Telekom kereskedelmi igazgató) bevezetőjét követően az Ericsson szakemberei felvonultatták az új fejlesztések eredményeit (Novák Csaba: LTE és eHSPA, Balog Tamás: optikai hálózatok, Laczkó Róbert: IP hálózat transzformáció és Gerhát András: szabványosítás).

A vállalat nem maradt tétlen Svédországban sem. Május 18.-án Carl-Henric Svanberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója sajtóbejelentést tett, amelyben kifejtette álláspontját, hogy a távközlési ipar kulcsfontosságú a széntakarékos társadalom szempontjából. A szélessávú hálózatok tömeges telepítése felgyorsíthatja az elmozdulást a fizikai infrastruktúráktól és szolgáltatásoktól a virtuálisig, így is hozzájárulva a széntakarékos gazdaság megvalósulásához. "Szeretnénk ha az infokommunikációs és a távközlési ipar szerepelne az év során Koppenhágában rendezendő globális klímatárgyalásokon," mondta. A közelmúltban kiadott éves Vállalati Felelősségvállalási és Fenntarthatósági Jelentés kiemeli az Ericsson-nak a környezetvédelemi kihívások megoldása és a tartós gazdasági és társadalmi változások érdekében tett erőfeszítéseit.
Az Ericsson túlteljesítette 2008-as terveit az általa szállított eszközök energiafelhasználásának csökkentésére vonatkozólag, és tovább munkálkodott azon vállalásán, hogy a távközlés segítségével javítsa az életkörülményeket.
Carl-Henric Svanberg elmondta: "2008-ban a technológiáinknak köszönhetően világszerte csökkent az energiafogyasztás és az ebből eredő CO2 kibocsátás, ami bizonyítja szilárd meggyőződésünket, hogy a távközlés egyszerre lehet a globális éghajlatváltozás megoldását célzó egyenlet létfontosságú eleme és a szén-takarékos társadalmak kialakulását előmozdító kritikusan fontos tényező."
"Ugyanakkor sikerült bebizonyítanunk, hogy a technológiánk alkalmas arra, hogy javítson az emberek életén. Létfontosságú szerepet játszottunk abban, hogy biztosítottuk a távközlési szolgáltatásokhoz, információkhoz való hozzáférést a szub-szaharai Afrika legszegényebbjei számára ezzel javítva az ott élő emberek életminőségét."

A jelentés bizonyíték arra, hogy az Ericsson következetesen elkötelezett marad olyan megoldások, termékek és szolgáltatások létrehozása és biztosítása mellett, amelyek optimalizálják az energiafelhasználást, ezzel csökkentik a fogyasztást és a CO2 kibocsátást. Az Ericsson ismételten túlszárnyalta a GSM és a WCDMA rádió bázisállomások energiahatékonyságával kapcsolatos éves célkitűzéseit, melyek közül egyesek az iparban legmerészebbek voltak.
Innovatív technológiáinak köszönhetően az Ericsson vezető szerepet játszik a széntakarékos társadalom megvalósításában. 2008-ban az Ericsson először határozott meg vállalatcsoport szinten szénfelhasználási lábnyom célszámot, amely öt év alatt 40 százalékos csökkentést célzott, egy induló 10 százalékos csökkentéssel 2009-ben.
Az Ericsson célja, hogy a kommunikációt mindenki számára megfizethetővé és elérhetővé tegye. Ennek keretében a vállalat távközlési infrastruktúrát, mobil alkalmazásokat és szakértői tanácsadást biztosított annak érdekében, hogy félmillió embert a Millennium Villages projekt keretében bekapcsoljon a távközlésbe. Mára a falvak 60 százaléka bekapcsolódott a rendszerbe, ezzel a Millennium Villages által érintett lakosság 55 százaléka vált elérhetővé. Az Ericsson hasonló kezdeményezéseket indított a világ más részein, amelyekről a jelentés is beszámol.
Az Ericsson megépítette a Mobil Innovációs Központját, amelynek nigériai, dél-afrikai és kenyai szervezetiben a szub-szaharai lakosság, köztük a vidéki szegények igényeit szolgáló mobil alkalmazásokat fejlesztenek. Az innovációs központ tevékenységének középpontjában egészségügyi ellátással, oktatással, mezőgazdasággal és kisvállalkozással valamint időjárás előrejelzéssel kapcsolatos alkalmazásfejlesztés folyik, összhangban az Ericsson Millenniumi Fejlesztési Céljaival.
A jelentés továbbá részleteket közöl az Ericsson Beszállítói Etikai Kódexének kockázat szempontú követésének eredményeiről. Ez a kódex biztosítja, hogy a beszállítók megismerjék és betartsák az Ericsson környezetvédelmi és társadalmi elvárásait és tükrözi a vállalat szándékát, hogy a változás előmozdítója legyen.
A jelentés nyomtatott változatát további jelentős mennyiségű on-line elérhető anyagok egészítik ki, amelyekben szerepel minden lényeges teljesítmény mutató, valamint a Global Reporting Initiative (GRI-Globálsi Bejelentési Kezdeményezés) G3-al kapcsolatos információk. A 2008-as Vállalati Felelősségvállalási és Fenntarthatósági Jelentés független hitelesítését a Det Norske Veritas végezte.

Hazai nagy eseménynek számított a május 28.-iki sajtótájékoztató, ahol bejelentették, hogy bővül az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési központja.
Az Ericsson Magyarország az egyik legnagyobb telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver- és hardverfejlesztéssel foglalkozó vállalat az országban. Három új fejlesztési megbízás által az Ericsson Magyarország K+F központja magasan képzett szakemberekkel bővül, mintegy 700 főre, így a vállalat összlétszáma az év végére eléri az 1300 főt. Az Ericsson Magyarország tevékenységében példaértékű az oktatás - alapkutatás - alkalmazott kutatás - ipari megvalósítás láncolata.
A K+F részleg bővülése a magyar kutatók és mérnökök eddigi kiváló eredménnyel végzett munkájának újabb elismerése. A központ három új fejlesztési megbízást kap, amely magában foglalja a rádió és alaphálózat menedzsment rendszerének, az Ericsson többcélú internetes útvonalválasztó szoftverének, valamint a digitális videofeldolgozó célhardverének és szoftverének fejlesztését.

Image Image
Éry Gábor vezérigazgató

Éry Gábor az Ericsson Magyarország vezérigazgatója elmondta: "Nagy eredménynek tekintem, hogy újabb stratégiai fejlesztések kerülnek a magyar Ericssonba. Ezzel a bővüléssel már az Ericssoné lesz a legnagyobb Hi-tech kutató-fejlesztő központ hazánkban, évi 14 milliárd forint K+F ráfordítással. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a legkorszerűbb Internet és IPTV megoldások fejlesztésében magyar mérnökök is vezető szerephez jutnak."

Image Image
Tommy Westin, K+F igazgató

Tommy Westin a magyarországi K+F központ igazgatója szerint: "A távközlési megoldások fejlesztésében szerzett helyi tudásunk és tapasztalatunk teszi lehetővé, hogy a hozzáférési és alaphálózatok következő generációs 1P/Internet technológiáinak fejlesztésén Magyarországon dolgozzunk. Büszkék vagyunk az új megbízásokra és az Ericsson csoport magyarországi K+F központjába vetett bizalmára."

Az Ericsson továbbra is nagy hangsúlyt fektet a vállalat működési hatékonyságára, beleértve a fejlesztési tevékenységek konszolidációját is.
A jelenleg összesen 1160, az év végére már 1300 főt foglalkoztató Ericsson Magyarország tevékenysége 3 pilléren nyugszik. A már említett K+F központ tevékenységén felül második fő területként a magyar informatikai szolgáltató ipar legjelentősebb képviselőinek partnereként a 2G és a 3G infrastruktúra vezető szállítója. A 3G hálózatok 2/3-a míg a 2G hálózatok közel fele Ericsson-rendszer Magyarországon. A harmadik pillér a 280 főt foglalkoztató mérnöki szolgáltató központ (GSDC - Global Service Delivery Center), ahol a magasan képzett mérnökök a világ 100 országában vesznek részt a távközlő rendszerek fejlesztésében, kiszolgálásában, projektek megvalósításában, a különböző rendszerek integrációjában és támogatásában.
Image Image
Az Ericsson budapesti fejlesztő központja

Az Ericsson Magyarország a magyar társadalom és kultúra részének tekinti magát - az ezzel járó felelősséggel együtt. Tudatában van annak, hogy ez a hosszú távú piaci jelenlét és a partnerszintű együttműködés elengedhetetlen feltétele.
Az Ericsson Magyarország emberközpontú, egészségtudatos munkáltatói politikáját a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 2003-ban Családbarát Munkahely díjjal, az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségfejlesztő Intézet 2005-ben Egészségbarát Munkahely díjjal ismerte el. 2008-ban a Sólyom László köztársasági elnök fővédnöksége mellett a hazai üzleti élet kiemelkedő szereplőiből álló bíráló Bizottság az Ericsson Magyarországnak ítélte oda az először kiadott Társadalmi Felelősségvállalás 2008 Díjat nagyvállalati kategóriában.

Milyen fejlesztések kerülnek Magyarországra, a magyar mérnökök tudására építve?

1. OSS-RC szoftverfejlesztés (Operations Support System, Radio and Core).
Az OSS-RC az Ericsson GSM és WCDMA rádiós hozzáférési és alaphálózati eszközeinek hálózatmenedzsmenti feladatait látja el, segítve a hálózatok központosított működtetését és karbantartását, a rádió-, az alap- és a gerinchálózati elemek mindegyikét magában foglaló teljes hálózat végponttól-végpontig terjedő üzemeltetését.
A Magyarországra telepített termékfejlesztési feladatok közül néhány példa:
  • rádiós hozzáférési hálózatok konfigurációkezelése, beleértve a rádiós hozzáférési alhálózatban az IP átviteli technológiát megvalósító hálózati elemek konfigurációját;
  • hibakezelő alkalmazások;
  • szoftverkezelő alkalmazások;
  • optimalizáló alkalmazások, amelyek lehetővé teszik a hálózat valós időben történő automatikus finomhangolását és minőségi paramétereinek ellenőrzését;
  • az O&M alhálózat elemeinek biztonsági tervezését segítő alkalmazások.

2. SmartEdge® Operating System (SEOS) fejlesztés
A SmartEdge® router család több kulcsfunkciót integrál egyetlen, multifunkcionális platformba, melyek közül az edge routing, az Ethernet aggregáció és az előfizető kezelési funkciókat célszerű kiemelni. Mindhármat funkcionális modulként, egy-egy Triple Play hálózati feladat tökéletes ellátására fejlesztették ki. Az átgondolt fejlesztés eredménye, hogy a SmartEdge routerek mind funkciónként önálló szerepkörben (pl. különálló edge router, vagy csak előfizető kezelési feladatokat ellátó BRAS), mind egyesített, multi-funkcionális erőforrás platformként telepíthetők. Az utóbbi esetben egy routerben költséghatékony módon lehet egyesíteni az Ethernet aggregációs hálózati réteg elemeit. A SEOS átfogó tervezési technológiájának köszönhetően egy rendkívül megbízható, kategóriájában egyedülállóan kimagasló operációs rendszer, amely bármilyen méretű hálózatban képes az olyan folyamat és sávszélesség igényes alkalmazások céljait szolgálni, mint az IPTV/HDTV, vagy éppen a fix-mobil konvergencia. A budapesti csapat az Ericsson kaliforniai San José-ban székelő IP hálózati tervező csoportjának lesz része.

3. Tandberg Television. Az Ericsson csoporthoz tartozó vállalat a hosszú távú együttműködésre alapozva partner helyszínt hoz létre az Ericsson Magyarország K+F részlegénél.
A Tandberg Television vezető beszállítója a digitális hang, adat és video sugárzására alkalmas hálózatoknak, beleértve a kábel TV hálózatokat, műholdas- és földi- sugárzású TV csatornákat, IP és távközlési hálózatokat. Különböző, a világon elsőként általa kitalált és bevezetett megoldásainak köszönhetően általánosan úgy ismerik, mint a digitális sugárzás innovációs vezetőjét. A magyarországi K+F helyszín nagyteljesítményű digitális videó feldolgozó alkalmazások fejlesztésében fog részt venni, mint nagy bonyolultságú célhardverek, FPGA és beágyazott szoftveralkalmazások. Az összetett fejlesztési és tesztelési tevékenység támogatása érdekében a magyar helyszínen jelentős bővítésekre kerül sor.

Június 4.-iki sajtóbejelentésén az Ericsson ismét egy hálózatkommunikációs bravúrról számol be. Az új szélessávú modulja az eddigieknél is nagyobb szabadságot kínál a felhasználóknak az internet- csatlakozáshoz. Megszabadítja a netbookokat a kapcsolódáshoz szükséges USB-s és vezetékes internetes eszközöktől.
Az új modul kifejezetten a netbookként ismert mini számítógépekhez való mobil szélessávú eszköz, amely még a korábbiaknál is nagyobb szabadságot biztosít a felhasználóknak. A világ legnagyobb hálózatai közül sok által már előzetesen hitelesített új modul lehetővé teszi a gyártóknak, hogy netbookjaikat integrált mobil kapcsolódási lehetőséggel szereljék fel.
Mats Norin, az Ericsson mobil szélessávú modul üzletág alelnöke szerint: "A netbookok átalakítják a fogyasztók Internettel és mobil szélessávval kapcsolatos gondolkodását. Egy netbook lehetővé teszi a felhasználónak, hogy útközben is élvezze a zenéit, videóit, fényképeit és a többit. Költséghatékony mobil szélessávú modulunkat a netbookok megfizethetőségével ötvözve, az Ericsson tömegek számára teszi lehetővé a kapcsolódást."
Az Ericsson F3307 beépített mobil szélessávú modul lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a világszerte 100 országban több mint 1 milliárd felhasználó által használt, vezető mobil szélessávú technológia, a HSPA segítségével közvetlenül csatlakozzanak az Internetre.
A netbookokra optimalizált új modul ötvözi a teljesítményt, az egyszerű használatot és az alacsony energiaigényt, mindezt a gyártók számára vonzó áron. Az Ericsson több mint 75 ország mobil szolgáltatójával végeztette el moduljai előhitelesítését, hiszen a végengedélyezési folyamat lerövidülésével a netbook gyártók számára lehetővé vált a gyorsabb termékbevezetés és piacra kerülési idő. Ezen felül az Ericsson szorosan együttműködik az Intellel, hogy az F3307 mobil szélessávú modult az Intel Pine Trail-M nevű következő generációs netbook platformján is hitelesítsék.
Eric Reid, az Intel Mobile Platform csoport marketing igazgatója elmondta, hogy: "A beépített mobil szélessáv elérhetővé teszi a fogyasztók által vágyott bárhol és bármikor lehetséges kapcsolódást. Az Ericssonnal való együttműködésnek köszönhetően a következő generációs Pine Trail-M netbook platformunkkal a gyártók a gyorsabb piacra kerüléssel szélesebb piaci igényeket tudnak kiszolgálni akár a mobilszolgáltatókon keresztül is."
Az Ericsson becslése szerint 2009 és 2014 között több mint 300 millió netbook talál majd gazdára, a legtöbbjük mobil szélessávú képességekkel felruházva. Sok szolgáltató már ma is csomagban kínál mobil szélessávval netbookot és 2011-re a szolgáltatók fogják értékesíteni az eladott netbookok 30%-át.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény