FőoldalArchívumTalálkozzunk Casablancában!
2009. június 09., kedd ::

Találkozzunk Casablancában!

A magyar-marokkói diplomáciai és gazdasági kapcsolatok jelentős eseményeként május 10 ... 13.-a között marokkói küldöttség járt hazánkban. Május 12.-én üzleti szemináriumra került sor az ITD Hungary szervezésében. A küldöttséget Abdelatif Mazouz külkereskedelmi miniszter vezette


A szemináriumot a kormány nevében dr. Garamhegyi Ábel szakállamtitkár nyitotta meg, hangsúlyt fektetve a két ország gazdasági kapcsolatainak kiaknázatlan lehetőségeire. A marokkói külkereskedelmi miniszter pedig szorgalmazta a régi jó kapcsolatok megújítását, aminek különös jelentőséget ad napjaink gazdasági válsága és az ezzel összefüggő piaci átrendeződés. Ennek a gondolatnak adott helyet Bíró András, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi referense is, bemutatva az MKIK szerepét a kétoldalú kapcsolatok építésében.
Süveges Szabó László, az ITD Hungary Üzletfejlesztési Igazgatója prezentációjában a két ország üzleti kapcsolatairól mutatott be képeket és eseményeket, amelyben jelentős helyen szerepel az elektronikai ipar és IT. Henterné Tringer Ágnes, az ITD Hungary Projektmenedzsment osztályának vezetője pedig Magyarországot mint regionális befektetési és logisztikai központot mutatta be. Az eseményen meghívottként vettem részt a MELT nevében.
A kétoldalú üzleti megbeszélések során összeismerkedtem Moulay Youssef Alaoui-val, a marokkói Fémipari, Mechanikai és Elektronikai iparágak szövetségének (FIMME) elnökével. A komplex egyesület széles szakterületet ölel fel, 1938 óta működik, mintegy 2000 céget képvisel, amely kb. 100000 főt foglalkoztat és évi forgalma jelenleg 6,2 md euro. Bár ez az egyesület nem éppen a mi nagyságrendünk, de náluk is fókuszban van az elektronikai és IT ipar, örömmel vette a kapcsolatépítést. Stratégiai szinten támogatják az autóipart, ezen belül az autóelektronikát is.

Image Image

Alaoui úr kezdeti kapcsolatfelvételre casablancai kiállításukat javasolta, amelyen részt vevő mintegy 350 cég fele európai országokból való. Egy ilyen fórumon keletkező emberi kapcsolatok alapját képezhetik minden további együttműködésnek. A marokkóiak nagyon nyitottak mindenféle együttműködésre. A szeptember 30. és október 3. között megrendezendő nemzetközi kiállítást az OFEC (Office des Foires et Expositions) szervezi. Annak, aki fontolgatja a részvételt, érdemes utánanézni, milyen támogatások szerezhetők hozzá.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény