FőoldalArchívumA Cookson közép-Európa felé terjeszkedik
2009. június 05., péntek ::

A Cookson közép-Európa felé terjeszkedik

A kelet-Európai központ irodaépülete
A forrasztástechnológiájáról híres brit Cookson cég magyarországi jelenléte mérföldkőhöz érkezett, forraszpaszta gyártását új Dunaharasztin épült üzemébe helyezi át. Mit is kell tudnunk a Cookson magyarországi jelenlétéről?


A rendszerváltást követően, az elektronikai nagyipar magyarországi betelepülése derekán, 2000-ben alapították az Alpha-Fry Technologies Kft.-t, magyar és román elektronikai gyártóüzemek kiszolgálására, stencilgyártásra. 2003-ban a szolgáltatást kiterjesztették Szlovákiára és Csehországra is. 2005-ben az anyacég átszervezése folytán a korábban felvásárolt német Alfa-Metall cégnév maradványaiban is eltűnt, a magyarországi leányvállalat neve is Cookson Electronics Assembly Materials Kft. névre változott.

Image Image
Az új forraszpaszta-üzem
A Dunaharasztiban létrehozott üzemben csúcsminőségű stencileket gyártanak. Az elektronikai piac folyamatos átrendeződése folyamányaként az anyacég úgy döntött, hogy forraszpaszta gyártását áttelepíti Angliából Magyarországra. Ezzel párhuzamosan önálló kelet-Európai központtá alakult a Dunaharaszti telephely. Az új gyár avatása május 26.-án, ünnepélyes keretek között történt, széles külföldi partnerkör meghívásával.

Image Image
Rédey László a Cookson Assembly Materials Kft. igazgatója
A gyáravatást Dr. Rédey László, kelet-Európai regionális igazgató, egyben a Cookson Electronics Assembly Materials Kft. igazgatója nyitotta meg, méltatva a cég eddig megtett útját, sikereit.

Image Image
David Crimp a Cookson európai alelnöke
Köszöntő beszédet mondott David Crimp európai alelnök is, beszédében méltatta a magyar vállalat eredményeit és jó kapcsolatait az anyacéggel, nyomatékot adva döntésüknek, hogy Magyarországra hozták a forrasztópaszta gyártást. A bizalom magas fokú jele, hogy innen látják el forraszpaszta-anyaggal a világot, nemcsak a közép-Kelet-Európai régiót, hanem a távol-keleti, német, francia, amerikai és izraeli gyártókat.

Image Image
Rick Ertmann, az Assembly Materials Group elnöke
Az anyacég másik vezetője, Rick Ertmann, az Assembly Materials Group elnöke beszédében a magyarországi üzem szakértelmét emelte ki, és köszöntötte az ünnepségen megjelent Végh Istvánt, a telephely tulajdonosát is, majd hivatalosan is megnyitotta az üzemet.

Az új telephely alapterületét tekintve is tekintélyes, a gyártócsarnok 1620+180 m2, az irodaépület, ahonnan többek között a szállítmányozást is irányítják 620 m2. A gyár kapacitása évente 350 tonna forraszpaszta. A telephely kisebb részén működik az Enthone Kft., amely felületi bevonó anyag gyártással foglalkozik (többek között a galvanizáláshoz is), ez is része a Cookson csoportnak. A jelenlegi 53 dolgozóból nyolcan dolgoznak az Enthonban, a többi az Electronics Assembly Materials alkalmazottja.
Image Image
A telephely szimbolikus megnyitása - szalagátvágás
Az ünnepi beszédek záróaktusaként David Crimp és Rick Ertmann átvágták az új üzem szimbolikus bejáratát jelképező szalagot.

A hagyományoknak megfelelően felkérték Linde Lászlót, a szigetszentmiklósi római katolikus plébánost, aki Isten áldását kérte a gyártóüzem zavartalan működésére és megáldotta a munkahelyeket.
A megnyitót kulturális műsor zárta, ahol a Tiszta Művészetért Társulat (Clean Art Group) lépett fel, ízelítőt adva a magyar és nemzetközi folklórból.
A meghívott vendégek a Cookson német, francia, angol, olasz, belga irodáiból, a hollandiai fémgyártó üzemükből voltak, valamint partnerek Magyarországról, Csehországból, Németországból, Romániából, Lengyelországból, Szlovákiából, Izraelből. Japán, koreai, német, amerikai vállalatok képviselői is részt vettek az ünnepségen.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény