FőoldalArchívumLátogatóban az Ericsson Magyarország Kft.-nél
2009. május 26., kedd ::

Látogatóban az Ericsson Magyarország Kft.-nél

A svéd Ericsson több mint 130 éve szerte a világon a távközlés meghatározó szereplője. 175 országban dolgozó több mint 70 ezer alkalmazottal tevékenykedik. A cég Budapesten 1911-ben nyitotta meg első érdekeltségét.Az első magyar Ericsson-vállalat ugyan a harmincas években kivonult az országból, de egy Ericsson-licencmegállapodás keretében 1968-tól közel húsz éven át több mint 1 millió vonalkapacitásnak megfelelő elektromechanikus cross-bar központot gyártott a BHG, amelynek mintegy fele exportra került


1991-ben új korszak kezdődött: létrejött az Ericsson magyarországi leányvállalata. A rohamosan fejlődő vállalat a magyar távközlési piac meghatározó tényezőjévé vált. A ma már 1060 főt alkalmazó, 2008-ban 46,2 milliárd Ft nettó árbevételt elérő cég jelenéről, jövőjéről, sikereinek titkairól Éry Gábor vezérigazgató urat kérdeztük.

Élen a technológiában
A magyarországi vezetékestelefon-előfizetők közel fele valamelyik Ericsson-központhoz csatlakozik. A Magyar Telekom jogelődje, a Matáv által az 1990-es évek elején meghirdetett rendszerválasztó tendert követően az Ericsson több mint egymillió, jelenleg is üzemelő fővonalat telepített. A vezetékes telefonhálózat digitális alapokra történő áthelyezésével párhuzamosan a kft. egyre nagyobb sávszélességű kapcsolatokat lehetővé tevő eszközöket vezetett be a magyar piacra. A meglévő csavart érpáras rézhálózat szélessávú fejlesztése során a Magyar Telekom és az Invitel hálózatában több mint félmillió Ericsson ADSL2+ és VDSL2 vonalat telepített.
Jelenlegi fix hálózati fejlesztések elsősor­ban a szélessávú, új generációs multimédia-szolgáltatásokat nyújtó rendszerek kiépítését célozzák meg. Ennek keretében az Ericsson minden hálózati rétegre kiterjedő, teljes termékportfóliót, rendszerintegrációt, -támogatást, valamint hálózatüzemeltetést kínál a piac szereplőinek.
Az Ericsson Magyarországnak a hazai távközlés fejlődésében betöltött meghatározó szerepe kiterjed a mobilkommunikáció területére is. 1990-ben - a Westel Rádiótelefon Kft. megbízásából - az Ericsson Magyarország munkatársai állították fel az első hazai, 450 MHz-en üzemelő mobiltelefon-hálózatot. A következő években is jelentős mobilkommunikációs mérföldköveket rakott le az Ericsson. Ezek közé tartozik a Westel 900 Rt. digitális hálózatának kiépítése, a GPRS, az MMS, majd az EDGE - a világon az elsők közötti - bevezetése. Ezt követte a hazai kereskedelmi 3. generációs WCDMA-szolgáltatás a T-Mobile, majd a Pannon hálózatában, illetve a jelenleg is nagy iramban fejlődő mobil szélessávú technológia, a HSPA hazai bevezetése.

Innovatív szellemiség
Az Ericsson Magyarország szakmaiságában és társadalmi felelősségvállalásában is arra törekszik, hogy újító, előremutató kezdeményezések mellé álljon. Ez az innovatív szellemiség egyrészt berendezésein és technológiáján keresztül, másrészt a hazai tudásmenedzsment katalizátoraként, harmadrészt a kortárs művészet támogatójaként válik teljessé.
Az Ericsson Magyarország elkötelezett a hazai oktatás fejlesztése mellett, évi közel 12-14 milliárd forintot fordít innovációra. Kiemelt feladatának tekinti a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és felsőoktatás nemzetközi integrációját, a középiskolai és egyetemi képzés támogatását. Egyik fő célkitűzése, hogy növelje az egyetemi kutatások arányát, számottevően javítsa működési hatékonyságukat, és összekapcsolja munkájukat a gyakorlattal. Korszerű és tudományosan is időszerű témákban folytat többoldalú együttműködést különböző budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel.

Image Image
Ünnepélyes laboratórium avatás: Éry Gábor Ericsson vezérigazgató és Pálinkás József az MTA elnöke

Ezen elkötelezettség, kölcsönös érdekeltség részeként jött létre az Ericsson támogatásával a BME VIK Távközlési és Média­informatikai Tanszékén 1992-ben a Nagysebességű Hálózatok Laboratóriuma (High Speed Networks Lab), amely 1996-tól mint világszintű Ericsson kompetenciaközpont működik. 2000-ben az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékén alakult meg az Ericsson második egyetemi laborja, a Kommunikációs Hálózatok Laboratóriuma (Communication Network Lab). A két, szoftverkutatással foglalkozó szellemi központ után az Ericsson 2008-ban a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével együttműködve létrehozta az ország első komplex hardvertervező laboratóriumát a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén. Ezenkívül az Ericsson számos megbízási szerződéssel támogatja az egyetemi kooperációt SW és HW fejlesztési témakörökben egyaránt.

Image Image
Az ország első komplex hardvertervező laboratóriuma

Az új laboratóriumban elsősorban programozható mikroáramkörökkel (pl. FPGA - általános célú programozható eszköz, DSP - digitális jelfeldolgozó processzor, NP - hálózati processzor) megvalósított komplex hardverrendszerek kutatását, valamint termikus és/vagy nagyfrekvenciás hatásokat is figyelembe vevő eszközök tervezését sajátítják el a jövő villamosmérnökei.
Az Ericsson szoftverfejlesztő központja Magyarországon már 1991-ben megalakult. Később, az 1996-ban létrejött kutatólaboratóriummal ez egységes szervezetbe integrálódott, így létrehozva a mai kutatási-fejlesztési részleget.
A hazai kutató- fejlesztő központ az Ericsson K+F világhálózatának tagjaként működik, közel 600 fiatal, tehetséges mérnöknek, kutatónak és szoftverfejlesztőnek adva munkát. Az itt végzett csúcstechnológiát képviselő kutatási-fejlesztési tevékenység eredményei beépülnek az Ericsson-csoport termékeibe, rendszereibe. Az Ericsson Magyarország találmányait (vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs megoldások területén) számos országban szabadalmaztatja az anyavállalat: USA, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, Japán, India, Kína, Tajvan, Szingapúr, Hong­kong, Mexikó, Oroszország.
Magyarország informatikai központjába, az Infoparkba települt Ericsson K+F-központ számára biztosított a versenyképes termékfejlesztéshez szükséges megfelelő környezet. 2008-ban ez az igen fiatal szervezet megközelítőleg 10 termék fejlesztéséért volt felelős, 12 prototípuson dolgozott, és 35 szabadalmi bejegyzés iránt folyamodott.

Több, mint beszállító
Az Ericsson Magyarország Kft. nem csupán beszállítói viszonyban áll a svéd anyavállalattal és annak leányvállalataival, hanem folyvást növekvő mértékben, egyre több területen globális, teljes termékfelelősséggel rendelkezik. Így például a tesztautomatizálási területen (TTCN3), illetve az Ericsson vezetékes Telephony over IP-megoldásához szállított TeS (Telephony Server), valamint MGW (Media Gateway) termékek esetében. Ez a kizárólagos felelősség a termékek teljes életciklusára kiterjed, beleértve a hardverfejlesztést és a globális terméktámogatást is.
Az Ericsson K+F-szervezetének stratégiájával összhangban 2007 során egy újabb termék fejlesztése került Magyarországra. Ez a termék a TSP (Telecom Server Platform) egy újabb generációja, amely az Ericsson távközlési célokra kifejlesztett szervermegoldása. Ez a szerver a ráépülő alkalmazásokkal együtt az egyik legszélesebb körben használt terméke az Ericssonnak.
A K+F központ életében újdonság, hogy nemsokára további hardver és szoftver fejlesztési feladatok kerülnek Magyarországra.

Globális mérnöki szolgáltató központ Budapesten
A magyarországi mérnöki tevékenység fölhalmozott tudása és tapasztalata a Budapesten 2004-ben létrehozott ún. Globális Szolgáltató Központ keretében testesült meg. A világ számos pontján, az öt földrész 100 országában végzi a svéd anyavállalat által történt szállítások műszaki támogatását, valamint rendszerintegrációs és egyedi szoftver fejlesztési tevékenységét. Ez az egységes, jól képzett magyar szakemberekkel működő hálózat előnyt biztosít a versenytársakkal szemben a végfelhasználók kiszolgálásában és nem utolsósorban hatalmas nemzetközi műszaki tapasztalatot halmoz fel az Ericssonnál, ill. az országban.
Az Ericsson Magyarország következetes, innovációra fókuszáló vállalatpolitikájával számos alkalommal nyert díjat. Munkatársai között találunk Széchenyi-díjat, Kal­már László-díjat, Puskás Tivadar-díjat, Az év kiemelkedő fiatal műszaki alkotója díjat stb. elnyert személyeket. 2008-ban az Ericsson Magyarországnak ítélte oda a Sólyom László köztársasági elnök fővédnöksége mellett a hazai üzleti élet kiemelkedő szereplőiből álló bírálóbizottság az először kiadott Társadalmi Felelősségvállalás 2008 Díjat nagyvállalati kategóriában.

Társadalmi felelősségvállalás
Az Ericsson Magyarország 1999-ben Ericsson-díjat alapított a matematikát és/vagy fizikát oktató olyan pedagógusok számára, akik sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért. Az Ericsson, a Graphisoft, valamint a Richter létrehozta Rátz Tanár Úr Életmű­díjat minden évben kiemelkedő teljesítményükért vehetik a matematika-, fizika-, biológia- és kémiatanárok. Ugyancsak egyike voltak azoknak, akik létrehozták a Bolyai-díj Alapítványt. 1995 óta támogatják a 100 éves, Középiskolai Matematikai Lapokat.
A cég anyagi és kommunikációs eszközeivel segíti a nehéz helyzetbe kerülőket (árvíz vagy katasztrófa sújtotta területek). 2008 májusában adták át a felújított, jelentős dolgozói bevonással készült Ericsson-játszóteret Szentendrén. 2008 karácsonyára dolgozói gyűjtést szerveztek a Heim Pál Gyermekkórház számára. Az összegyűlt összeget a cég megduplázta, így két teljes kórtermet rendezett be az intézmény újonnan elkészült kórházi szárnyában.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény