FőoldalArchívumSzélturbinák az Antarktiszon
2009. május 19., kedd ::

Szélturbinák az Antarktiszon

Nyolc szélturbina dacol a –60 °C-os hőmérséklettel és több mint 90 m/s szélsebességgel az Antarktiszon. A Princess Elizabeth az egyetlen déli-sarki állomás, amely megújuló energiával működik.Ez nagy változás, mert idáig a legtöbb állomást dízelgenerátor látja el energiával


A szélturbinákat meglehetősen robusztusra kellett elkészíteni, hogy 53 m/h-s átlagos szélben, de akár 200 m/h-s viharos szélben is meg kell termelnie a 230 V-os hálózati feszültséget a fűtésre, világításra, számítógépek és tudományos eszközök tápellátására.
A 6 kW-os szélturbinákat a skót Proven Energy cég gyártotta, amely a modellt előzetesen Szlovéniában és a japán jégviharos és tájfunos környezetben tesztelte.
Richard Caldow, a Proven Energy üzemeltetési vezetője úgy nyilatkozott, hogy az International Polar Foundation választása azt jelenti, hogy bizalmukat technológiájukba helyezte, amikor terméküket fogadta el az állomás tápellátására.
A turbinákon felül az épület tetején napelemcellák gondoskodnak a vízellátáshoz szükséges hó megolvasztásához, így az elektromos energiát csupán a szivattyúzásra kell igénybe venni.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény