FőoldalArchívumA világ első érintkezésmentes villamosa
2009. május 05., kedd ::

A világ első érintkezésmentes villamosa

A Bombardier Transportation által fejlesztett PRIMOVE technológia olyan egyedülálló (és energiatakarékos) rendszer, amely lehetővé teszi a villamosok felsővezeték nélküli működtetését különböző távokon, bármilyen környezetben



A rendszer alkalmazása komoly előnyökkel jár az üzemeltetők számára, mivel csökkenek az építéshez kapcsolódó infrastrukturális költségek. Ugyanis nincs szükség harmadik sínre vagy magas tetőkialakításra, így kisebb keresztmetszetű alagút is elegendő. Minimalizálja az alkatrészek kopását, ezáltal csökkennek a jármű élettartama során felmerülő egyéb kiadások is. Az integrált MITRAC energiatakarékos technológia az energia visszatáplálásával jelentős üzemeltetési költségcsökkentést eredményez.
Az új technológiánál az áramellátó alkatrészeket a jármű, illetve a sínek alá "rejtik el".

Image Image
Az elsődleges és a másodlagos elektromos áramkörök egymástól elkülönítettek. A mágneses mezőt létrehozó elsődleges áramkört az infrastruktúrába építik be. A járműben található másodlagos áramkör ezt az energiamezőt alakítja át elektromos árammá a villamos működtetéséhez. Az elsődleges áramkör kábelei könnyen beépíthetők a sínek közé. A jármű alján felvevőtekercsek kaptak helyet, amelyek összeköttetésben vannak a villamos hajtás-rendszerével. A talajban elhelyezett csatlakozóelemek a biztonságos működésről is gondoskodnak, mivel csak akkor kerülnek teljes üzemi állapotba, ha a jármű teljes egészében lefedi őket. Ezért a rendszer például gyalogos zónákba is beépíthető.
Image Image
Energiatároló kondenzátorok a villamos tetején

A PRIMOVE-ban található még egy (a villamos tetejére szerelt) MITRAC nevű energiatakarékos rendszer is. A rendszer innovatív kondenzátorai tárolják a fékezéskor keletkező energiát, majd gyorsítás vagy működés közben újrahasznosítják azt. A Mannheimben, 2003 óta zajló tesztelések során a könnyű vasúti járműveknél alkalmazott rendszer bizonyította, hogy használatával akár 30 százalékos energia-megtakarítás érhető el, így csökken a károsanyag-kibocsátás, valamint költségcsökkentést is eredményez.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény