FőoldalArchívumLátogatóban az Orion-nál
2009. április 02., csütörtök ::

Látogatóban az Orion-nál

A legfiatalabbakat kivéve talán nincs is olyan korosztály, amelynek számára ismeretlen lenne az Orion márkanév. A legkorábbi jogelődjét 1913-ban alapították, maga az "Orion" márkavédjegy 1925-ben indult világhódító útjára elsősorban rádiólámpák, rádiócsövek és rádiókészülékek gyártásával.A sok sikert megélt céget nehéz helyzetbe hozta a KGST-piac összeomlása a rendszerváltás idején. Ellene 1991-ben csődeljárás indult. Helyzetén a dél-koreai Samsung céggel létrehozott vegyes vállalat, a saját boltban történő értékesítés sem segített. A vergődő vállalatot 1993-ban az orosz Jukosz olajóriás egyik érdekeltsége, a Juganszknyeftyegaz vásárolta meg az ÁVÜ-től, majd 1997-ben többséget szerzett benne a szingapúri Thakral-csoporthoz (2,5 Md USD) tartozó TPL Investments Pte Ltd., amely a Jászberényi úti üzemben ma is Orion márkanév alatt dolgozik, főleg exportra. A cég jelenéről, jövőjéről G. S. Arora urat, a cég ügyvezető igazgatóját kérdeztük...


Az Orion rugalmasabbá alakítása

A céget a széles közönség leginkább mint rádió- és televíziógyártót ismerte. Emellett az Orion tervezett, gyártott és telepített mikrohullámú telekommunikációs rendszereket is. Az eszközöket a felhasználók széles körének szállították a Szovjetunióba, különböző más európai országokba, Ázsiába és Dél-Amerikába. Az eszközöket igen megbízhatóan tervezték, hogy elviseljék a szélsőséges földrajzi körülményeket, a fagyos szibériai téltől, a forró afrikai éghajlatig. A cég ezen hagyományos termékei azonban az 1990-es évek közepére lassan eladhatatlanná váltak.
Eladásakor az Orion súlyos pénzügyi nehézségekkel nézett szembe és veszteséges volt. Ezért - mint ahogy Arora úr elmondta -, a tőkeerős, új tulajdonos egyik első dolga az volt, hogy a cégnél meglévő erős szellemi bázist, a kiváló termelési alapokat meghagyva a céget továbbfejlessze.

Image Image
Korszerű automata gyártósor
Az eszközöket, gyártási folyamatokat és rendszereket javították, költséghatékonyabb szállítási struktúrát dolgoztak ki. A Thakral-csoport jelentős anyagi és szellemi forrásokat fektetett be a vállalatba: többek között tőkét, technológiát és irányítást. A munka eredményességét jelzi, hogy a cég 1999 óta nyereséges. A csoport az Orion márkanevet ma már világszerte több mint 25 országban használja. A kft.-nek Magyarország mellett irodái vannak Romániában és Ukrajnában.
Az Orion Elektronikai Kft.-nél - amely ISO 9001:2000, QS 9000, VDA 6.1 és ISO 14001 tanúsítványokkal is rendelkezik - mára meghatározóvá vált az EMS-tevékenység, de néhány saját név alatti termékkel is rendelkeznek. Ennek megfelelően az Orionban jelenleg három fő tevékenységi kör van:
Image Image
Manuális beültetősor a speciális igények kielégítésére

- a világ több mint 18 országában majdnem 125-féle termék értékesítése.
- nyomtatott áramkörű lapszerelés, huzalkorbácsok és bonyolult késztermékek gyártása különböző autóipari, informatikai és fogyasztási cikkeket készítő cégeknek.
- raktározási, logisztikai, értékesítési és elosztási szolgáltatások más cégeknek.

Megújult profilokkal válaszolni a kihívásokra
Az Orion elektronikai szerelések és végtermékek széles választékát állítja elő sok neves ügyfele számára. A jelenlegi termékválaszték magában foglalja a legújabb technológiájú elektronikai cikkeket és háztartási gépeket. Ezek között megtalálhatók például a digitális MPEG-4-es tunerekkel ellátott full HD LCD-televíziók, de a cég piacra dobott egy digitális set top boxot is.
A vállalkozásnak ma már szinte mindegyik hipermarket áruházlánccal, nagykereskedővel és a piac más fontos szereplőjével hosszú évek óta tartó munkakapcsolata van. Ez a cég partnereinek lehetőséget ad a gyors kezdetre és az alacsony szállítási költségek mellett történő árubeszerzésre.
Image Image
Az Orion új telephelye Sóskúton
Ez utóbbi tevékenység bővítése érdekében 2008-ban az eredeti, budapesti, Jászberényi úti székhely mellett a vállalkozás egy modern logisztikai központot nyitott az Érd melletti Sóskúton. A Budapesttől 16 km-re lévő logisztikai központ könnyen elérhető az M7-es autópályáról, közel van az M0-hoz és az M1-hez is. A telephelyen 5000 m2 alapterületű, 8 m belmagasságú raktározásra alkalmas terület van, amelyet rövid időn belül akár a duplájára lehet bővíteni. A raktárhoz 1200 m2-nyi irodarész csatlakozik. A központot az Orion saját termékei értékesítésére és elosztására használja, de más vevők számára is ajánlja ezeket a szolgáltatásokat. A biztonságos és pontos szállítás érdekében egy 14 kamionból álló saját flottát is üzemeltetnek.
A fenti módszerekkel elérték, hogy az éves árbevételük az 1997. évi 914 millió forinthoz képest 2008-ban 7959 millió forintra nőtt. Jelenleg 250 dolgozójuk van.

Bizakodva néznek a jövő elé
A gazdasági válság az elektronikai ipart is érintette, és sajnos világszerte csökkentek mind a professzionális, mind a fogyasztói elektronikai értékesítési volumenek. Azonban a cég vezetői nem túlságosan borúlátók. Bizakodásukat a Thakral Csoport speciális felépítésére alapozzák. Ugyanis nem a budapesti Orion az egyetlen gyártóhelyük, elektromos termékek előállításával pl. Sanghajban is foglalkoznak. A két, különböző típusú, kategóriájú elektronikai gyártói tevékenység szinergikus hatása költséghatékony gyártást eredményez, melyet a cég már most is eredményesen kihasznál. Természetesen különösen fontos szerepet kap a jelenlegi helyzetben a költséghatékonyság. A folyamatos költségcsökkentés biztosításához a cég vizsgálja annak lehetőségét, hogy a gyártást kiterjeszti Romániába.
Image Image
Az Orion új raktára
A derűsebb képhez hozzájárul a több lábon állás is. A hagyományos logisztikai szolgáltatások (bejövő és kimenő logisztika, csomagolás, raktározás és leltározás) mellett további szolgáltatásokat végeznek. Így például: elektronikai alkatrészek, részegységek kezelése, szükség esetén gyártás, összeszerelés antisztatikus környezetben, szerviztevékenységek. A raktárt összetett informatikai rendszerrel és vezeték nélküli hálózattal is felszerelték, ezáltal gyorsabbá tették az árucikk megtalálását, leltározását. A hatékonyság, gyorsaság érdekében a targoncakezelőket is felszerelték wi-fi terminálokkal.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény