FőoldalArchívumForrasztási tanfolyamok módosított tematikával
2009. április 02., csütörtök ::

Forrasztási tanfolyamok módosított tematikával

A Microsolder Kft. évek óta nagy sikerrel rendezi meg szakmai továbbképző tanfolyamait. Ez évben a forrasztástechnikai tanfolyam megújult, korszerűsített tematikával került meghirdetésre


A tanfolyam alapvető célja, hogy a mindennapi munkában jól alkalmazható ismereteket adjon minden olyan szakembernek, akik a forrasztási technológiákkal valamilyen kapcsolatba kerülnek. A munkakörhöz kötődő feladatkörök természetesen üzemenként igen változatosak. A kisebbeknél univerzálisabbnak, önállóbbnak kell lenni, a nagyüzemekben viszont a rendkívül magas minőségi követelmények, a gyors döntési kényszer és az áthághatatlan szabályokkal körülbástyázott környezet állítja kemény feladat elé a dolgozókat. Nagyon fontos, hogy aki forrasztási, vagy ehhez kapcsolódó minőségbiztosító tevékenységet végez, felügyel, irányít, egyaránt tisztában legyen a forrasztás folyamatával, annak belső működési mechanizmusával. Így lesz képes végrehajtó és vezető, technikus és mérnök, folyamatért és minőségbiztosításért felelős a felmerülő problémákat megérteni, megfelelően kezelni, és - főként - együttes erővel megoldani.
A Microsolder forrasztási tanfolyamok mindig az alapok tisztázásával kezdődnek. Elengedhetetlen, hogy mindenki értse, milyen alapvető fizikai és kémiai változásoknak kell végbemenniük a művelet során annak érdekében, hogy ne csak forrasztásnak látszó, de valóban forrasztott kötést kapjunk. Bármilyen forrasztási technológiát alkalmazunk, az alapfolyamatok azonosak. Ha forrasztási problémáink, hibáink vannak, csak azt kell megvizsgálnunk, hol sértettük meg ezeket az egyszerű belső folyamatokat, milyen tényező állt normális megvalósulásuk útjában. Mondani, persze, könnyű, de a valóság sokkal összetettebb! A forrasztási technológia paraméterei egymással bonyolult kölcsönhatásban befolyásolják a történéseket, a tisztánlátáshoz meg kell ismerkedni a gyakorlati folyamatok működésével, gépeink, berendezéseink lehetőségeivel és korlátaival egyaránt.
Korábban a forrasztás alapismereteinek tárgyalását az egyes technológiák sajátosságainak, gyakorlati technológiájának megbeszélése követte, kissé talán didaktikusan, abban a sorrendben, ahogy a különféle forrasztási módszerek kialakultak, kezdve a kézi, pákás forrasztással, majd tovább a mártó-, hullám-, újraömlesztő (reflow-) technológiával folytatva.
A tanfolyami anyag azonban nem merev ismeretegyüttes. Eddig is folyamatosan módosítottuk a hallgatók által feltett kérdések alapján, látva az érdeklődés irányát, folyamatosan beépítettük az újabb tapasztalatokat, vagy a korábbinál jobb, közérthetőbb, szemléletesebb gyakorlati példával egészítettük ki. Az anyag lassan, de biztosan duzzadt is, és kezdte feszegetni a három napban meghatározott időtartam kereteit.
Az üzemi szakembereket nem könnyű helyettesíteni. A tanfolyam időtartamának növelése valószínűleg nem lenne célravezető. Az anyag terjedelme miatt nem lehetséges minden forrasztási technológiát részletesen taglalni 3 nap alatt, és talán nem is szükséges. Számos olyan üzem van, ahol csak hullámforrasztás, vagy csak reflow-forrasztás fordul elő, így a másik részletei valójában nem is érdekesek. A ké­zi forrasztás főként, javító (rework) technikaként fordul elő, de ugyanakkor a rework speciális szempontjairól szintén érdemes, sőt kell beszélnünk.
A résztvevőktől a tanfolyamok végén rutinszerűen bekért vélemények is egyre többször említették ezt. Átgondolva a lehetőségeket, ez évtől egy kicsit más alapokra helyezzük a kurzusokat:
A jövőben nem egy, hanem két, 3-3 napos forrasztási tanfolyamot indítunk. Az egyik a hullámforrasztási technológiában, a másik a reflow-technológiában érintett szakembereknek szól. Mindkettőben 1-1 napot a forrasztási alapismeretekre szánunk, és rövid áttekintést adunk arról, milyen gyakorlati forrasztási technológiákkal találkozhatunk üzemeinkben. Ez az anyag mindkét tanfolyamon tartalmában is azonos.
A 2. és 3. napon a hullámforrasztási tanfolyam keretében érintjük a mártó­forrasztást is, majd a hullámforrasztás technológia részletei után - az eddigieknél nagyobb terjedelemben - ismertetjük a mártó-, illetve hullámforrasztás elvére alapuló szelektív forrasztási eljárásokat is. A tematikát a hullám-, illetve a szelektív forrasztást követő ellenőrzés és javítás (rework) taglalása zárja.
Az újraömlesztő (reflow-) forrasztási tanfolyam 2. és 3. napján e technológia részleteibe ássuk bele magunkat, majd a reflow- utáni ellenőrzés és rework (amely természetesen nem azonos a hullámforrasztás utánival) tárgyalása következik.
Azoknak a szakembereknek, akiknek mind hullám- vagy szelektív, illetve reflow forrasztás előfordul napi gyakorlatában, lehetőségük van az egyik tanfolyam teljes időtartamú látogatása után tanulmányaikat a másik tanfolyam 2. és 3. napjával folytatni. Így részükre a tanfolyam 5 napos lesz.
Az első ilyen tematikájú tanfolyamok rövidesen indulnak. Reméljük, a szakma kedvezően fogadja ezeket a változtatásokat! Több idő lesz a valóban érdekes technológiai részletekről beszélni, és nem kell végighallgatni azt a részt, amellyel a hallgató nem találkozik napi munkája során.
Közös a tanfolyamokban, hogy egyaránt szólunk az ólmos és az ólommentes technológiákról, hogy minden technológia vonatkozásában beszélünk a használatos anyagokról, eszközökről, berendezésekről, ezek kiválasztási szempontjairól, a technológiai paraméterek meghatározásáról, változtatásuk hatásairól, az adott technológiára jellemző forrasztási hibákról, ezek okairól és kiküszöbölésük lehetőségeiről.
A Microsolder Kft. akkreditált felnőttképzési intézmény, így a tanfolyamok költségeivel a jelenlegi számviteli előírások szerint a munkáltató szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettsége csökkenthető. Vagyis a tanfolyam költségét csak meg kell előlegezni, de a munkáltatónak nem kerül semmibe. A mai gazdasági helyzetben egy-egy dolgozó könnyebben nélkülözhető a munkahelyén pár napig, az ismeretanyag pedig jól jöhet, ha a konjunktúra ismét elindul. Amúgy az optimizmus segíti a forrasztási problémák okainak hatékony feltárását is.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény