FőoldalArchívumLinux tool-chain moxa beágyazott számítógépekhez
2009. április 01., szerda ::

Linux tool-chain moxa beágyazott számítógépekhez

A Linux_TCH a Com-Forth Kft. saját fejlesztése, amely segítséget nyújt azoknak a szoftverfejlesztőknek, akik alkalmazásaikat Linux-alapú beágyazott számítógépeken fejlesztik.Mivel napjaink ipari automatizálási alkalmazásai során a minőség és az ár mellett az egyik legfontosabb szempont a fejlesztési idő, ezzel a félkész megoldással a programozó ráncai némileg kisimulnak, az alkalmazáshoz kapcsolódó megoldás pedig gyorsabban kerül a piacra. A Linux_TCH ingyenesen elérhető minden Moxa beágyazott számítógéphez


A Linux_TCH Vmware virtuális gép

Image Image
A Linux_TCH egy hardverfüggetlen Linux operációs rendszer, az összes olyan alkalmazással, eszközzel előtelepítve, ami a Linux-alapú Moxa beágyazott számítógépek fejlesztéséhez szükséges. A virtuális gép futtatásához a DVD-n található ingyenes Vmware Player programot kell feltelepíteni, majd a virtuális gépet tartalmazó mappát fel kell másolni a számítógép merevlemezére. A virtuális gép ezután indítható, amely többek között az alábbiakat tartalmazza:
• Szintaxis-felismerő szövegszerkesztő, zárójel-kiegészítéssel:
A gedit szövegszerkesztő segítségével könnyebb a kódolás (a programkód megírása), mert:
- a parancsok, konstansok, karakterláncok más-más szövegszínnel jelennek meg, így áttekinthetőbb a kód
- a zárójelpár-kiemelés segítségével a függvények, eljárások kódrészei könnyebben felismerhetők
- tetszőlegesen bővíthető különböző bővítményekkel.
Image Image
• Tool-chain az összes Moxa beágyazott számítógéptípushoz
A tool-chain az a fordítócsomag, amivel a megírt program lefordítható (futtatható programmá alakítható) a beágyazott számítógép operációs rendszer típusának megfelelően. Ez általában típusonként különböző (pl. UC-7110-hez más tool-chain kell, mint UC-7420-hoz)
• FTP-kliens alkalmazás (a generált alkalmazás feltöltésére)
A Moxa beágyazott számítógépekre a megírt programkód, vagy pl. konfigurációs fájl FTP-protokollon keresztül tölthető fel. Ilyen FTP-kliens a gFTP is.
• Putty terminálkliens
A linuxos beágyazott gépeken nincs monitor, és billentyűzet sem. Az ilyen jellegű gépekre általában terminálon keresztül lehet csatlakozni (tehát egy normál számítógépről, ahol van monitor és billentyű is). Ez egy másik számítógépen futó alkalmazást jelent. Ilyen alkalmazás a Putty, ami a telnetprotokollon (Moxában is használt) még sok más protokollt is ismer (soros tesztelésre is lehet használni).
Image Image
• Példaprogramok
Minden fejlesztő célja, hogy a fejlesztés a lehető leggyorsabban történjen, de emellett megbízható és költséghatékony maradjon. Ezeket szem előtt tartva, a fejlesztés kezdő stádiumában célszerű a példaprogramokra alapozni. A példaprogramok használata nem csak a fejlesztési időt csökkenti, de biztosít arról is, hogy a kód hatékony és hibamentes legyen. A beágyazott számítógépes alkalmazások terén a mintaprogramok hasznosnak bizonyulhatnak a kritikus folyamatok kezelésénél, mint például kliensszerver alkalmazások, watchdog-ok, LCD-kijelzők, digitális be-/kimenetek stb.
Különösen fontos a hardverspecifikusság miatt a példaprogramok használata, illetve rendelkezésre bocsátása, tehát egy eszköz perifériáit (soros port, Ethernet-port, DIO stb.) az adott példaprogrammal célszerű kezelni.
A példaprogram használata a következő előnyökkel jár:
1. A fejlesztőnek nem a kályhától kell indulni (kitalálni, megírni)
2. Nem kell tesztelni
3. Általában a gyártó adja, tehát az eszköz fejlesztőitől származik (jobb helyről nem is lehetne)
4. Időt, ezáltal pénzt takarítunk meg.

A Linux_TCH virtuális gép tehát egy ingyenes eszköz, ami jelentősen megkönnyíti az indulást a Moxa beágyazott számítógépes alkalmazásfejlesztésnél.

A beágyazott számítógépekről általában
A Moxa beágyazott számítógépeket kifejezetten egy-egy adott alkalmazásra alakították ki, ehhez rendelkezik a szükséges processzorral, tárolókapacitással és interfészekkel (soros port, Ethernet-port, DIO, wireless LAN-, GSM/GPRS-, USB-, VGA-, CAN-bus stb.). Mivel több mint 100-féle modell közül lehet választani, mindenki megtalálhatja a saját alkalmazásának leginkább megfelelő eszközt. Ezek a számítógépek nem tartalmaznak mozgó alkatrészt (merevlemezt, ventilátort), így sokkal megbízhatóbbak, mint az átlagos ipari PC-k, továbbá kis méretük és alacsony áramfelvételük miatt ideálisak ipari alkalmazásokhoz. A garancia minden Moxa eszközre 5 év.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény