FőoldalArchívumŰrkapcsolat Simonyival
2009. március 31., kedd ::

Űrkapcsolat Simonyival

2009. március 29-én délután magyar idő szerint délután fél négy körül Magyarország felett volt a Nemzetközi Űrállomás (ISS), fedélzetén a magyar származású milliárdos üzletemberrel és űrturistával, Charles Simonyival.A BME első magyar műholdat alkotó csoportja kihasználta ezt, és Simonyi segítségével tesztelték a műhold földi irányítóállomásait. Az űrturista Az ember tragédiájából felolvasott részlettel üzent a magyaroknak


A Budapesti Műszaki Egyetem V2-es épületében Dr. Gschwindt András, a BME Űrkutató Csoport vezetője és Marosy Gábor doktorandusz vették fel a kapcsolatot Charles Simonyival, aki következetesen Simonyi Károlyként mutatkozik be, ha Magyarországon jár. A Budapesten született, többek között a Word és az Excel fejlesztésében rész vett, milliárdos üzletember az első űrturista, aki repetázik.
A rádióamatőr bravúr nemes célt szolgál: Marosy és kollégái készítik az első magyar műholdat, a MaSat-1-et, és a kapcsolatfelvétellel le lehet tesztelni a műhold földi irányítóállomásait. Simonyi maga ajánlotta fel, hogy segít ebben, amikor hallott a MaSatról. A mindössze egy köbdeciméteres, kevesebb mint egykilós műholdat idén decemberben vagy jövő márciusban küldik az űrbe (ez utóbbi időpont valószínűbb, mert a márciusi starttal több idő jut az eszköz tesztelésére).
15:35-kor jelentkezett be Simonyi és jelezte, hogy a kapcsolat ideje alatt szeretne felolvasni egy részletet egy magyar irodalmi műből. Nem árulta el, hogy Az ember tragédiájára gondolt, a tizenharmadik színre, amely az űrben játszódik: A cél voltaképp mi is? A cél, megszűnte a dicső csatának, a cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga.
- Azt hiszem, hogy ezek a szavak Madáchtól nagyon fontosak voltak mindig, és nagyon fontosak lesznek a jövőben is. Mindenkit, aki magyarul beszél, tiszta szívemből üdvözlöm a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről" - folytatta Simonyi az üzenetét, majd gratulált mindenkinek, aki a MaSaton dolgozik.
A vasárnapi esemény csak a zártkörű főpróba volt, április 3-án és 4-én ugyanis a rádióamatőrök az ország több pontjáról hívják majd Simonyit, 5-én pedig az űrturista a Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjainak kérdéseire válaszol.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény