FőoldalArchívumEgyetemi IT kar települ Esztergomba
2009. március 18., szerda ::

Egyetemi IT kar települ Esztergomba

Esztergom önkormányzata egy oktatási épületegyüttest és több milliárd forintot biztosít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, hogy az intézmény a városban indítsa be információs technológiai karát.Az intézmény letelepülését mérföldkőnek nevezhetjük, mivel a város ezeréves története során eddig soha nem működött egyetem Esztergom falai között


Az önkormányzat a volt déli kanonoksort kétmilliárd forintért felújítja és az egyetem 50 éves ingyenes használatába adja. Továbbá 100 millió forintot nyújt a tananyag kidolgozására és a szakirányú laboratóriumok létrehozására. A bazilika közelében lévő déli kanonoksor egy háromemeletes, 7.500 négyzetméteres létesítmény, amelyben a rendszerváltás előtt a Medicor egyik gyáregysége működött. Az önkormányzat 1998-ban – élve elővásárlási jogával – 10 millió forintért szerezte meg a ma milliárdos értéket képviselő ingatlant és már akkor kinyilvánította, hogy felsőoktatási célra kívánja hasznosítani.
Kollégiumépületet is biztosít az egyetemnek, és 2030-ig évente 100-100 millió forinttal járul hozzá a képzés költségeihez. Az idén ősszel induló mérnök-informatikus alapképzést 50 hallgatóval kezdik meg. A három és fél évesre tervezett tanulmányi idő alatt 350 hallgatója lesz a karnak. A képzés költségtérítéses, egy félév díja 200.000 forint, azonban az egyetem a vállalatok segítségével minél több ösztöndíjas helyet szeretne biztosítani a diákoknak.
Európában a londoni Imperial College mellett a PPKE kara az első, ahol az új iparág és kutatási irány oktatása folyik. Budapesten a mérnök-informatikus és a molekuláris bionika szakon, valamint az ezekre épülő mester- és doktori képzéseken folytathatnak tanulmányokat a jelentkezők. Az ötödik félév oktatási nyelve az angol, ezután a legjobbak egy szemesztert valamelyik külföldi egyetemen tölthetnek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény