FőoldalArchívumHidrogénnel működő energiacellák a Magyar Telekomnál
2009. március 10., kedd ::

Hidrogénnel működő energiacellák a Magyar Telekomnál

A Magyar Energetikai Társaság 2009. március 3-án kihelyezett szakmai fórumot tartott a Magyar Telekomnál. Ennek fő témája a hidrogénnel működő energiacella (PEM cella) működése és annak alternatív energiaforrásként történő alkalmazási lehetőségei voltak.Beszámoltak annak a Magyar Telekom által 2008-ban indított kísérlet eredményéről, amely a mobil hálózati bázisállomások szükségáram-ellátásának hidrogéncellás működtetésére vonatkozott


A megoldás alkalmazása során szerzett tapasztalatok utat nyithatnak afelé, hogy más távközlési cégek is alkalmazzák ezt a környezeti szempontból kimagasló megoldást.
Az utóbbi években a Magyar Telekom figyelmet kezdett fordítani arra, hogy milyen forrásból teheti környezetbarátabbá a saját energiafelhasználását. Ennek során felfigyeltek arra, a hogy kutatók és az energetikai vállalkozások egyre fokozottabban foglalkoznak a jelenleg használatos fosszilis energiákat kiváltó alternatívákkal. Ezek között előkelő helyet foglal el a hidrogén, mint energiahordozó. Az energianyerés hatékony eszköze a közvetlenül villamos áramot termelő hidrogén energiacella.
Az előadások között elhangzott, hogy a Magyar Telekomnál 2008-ban üzembe helyezett kísérleti PEM cella integrálásra került a vezeték nélküli hálózatfelügyeletbe, miután a Magyar Telekom a gyártó amerikai Altergy céggel közösen alkalmassá tette kommunikációs hálózati alkalmazásra is. Jelenleg ilyen fejlettségi fokon máshol még nem működik hidrogén energiacella Európában. Ezzel a Magyar Telekom megnyitotta az utat más kommunikációs cégek részére is, hogy szükség-áramforrásként hidrogéncellát alkalmazzanak.
A szakmai fórum résztvevői áttekintették az energiacellákra vonatkozó hatósági engedélyezés és a jogszabályi háttér jelenlegi és várható helyzetét. A Magyar Energetikai Társaság a rendelkezésére álló tudományos érvekkel azt kívánja elősegíteni, hogy az energiacella elterjedését a mindennapi életben ne gátolják szükségtelen előírások, ugyanakkor az alkalmazás kellően biztonságos legyen. Az előadásokon elhangzott, hogy a magyar tudományos társadalom gyorsan és intenzíven reagál a világ energiaéhségének kihívására. Európában több helyen is elkezdődött hasonló munka. A hasonló szakmai fórumok segítenek a legjobb megoldások, az igazán perspektivikus alkalmazások, valamint az ország földrajzi és gazdasági helyzetének megfelelő hidrogén-előállítási eljárások kiválasztásában.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény