FőoldalArchívumÚjra az E-ELT teleszkópról
2009. február 26., csütörtök ::

Újra az E-ELT teleszkópról

E-ELT teleszkóp és tükkörrendszer
Az Európai Déli Obszervatórium (The European Southern Observatory – ESO) egy csillagászati kutatásokat végző szervezet, amelyet 13 európai ország hozott létre. E szervezetnek van már elég gyakorlata a nagy obszervatóriumok kifejlesztésében és telepítésében, hiszen ők hozták létre a világ három (Chilében az Andok, La Silla valamint a Chajnantor) legismertebb csillagvizsgálóját is.A jelenleg folyó projektben kerül kifejlesztésre az ún. E-ELT (European Extremely Large Telescope) teleszkóp, amelyben az elsődleges szegmentált tükör (M1) átmérője 42 m (összehasonlításként a Hubble űrteleszkóp elsődleges tükrének átmérője 2,4 m)!


Az objektum arányai az osztott fotón látszanak: a felső részén a jószemű megfigyelő a felső mező alján két emberalakot láthat egy gépkocsi mellett, alsó részén maga a tükörrendszer közelről látható.
Az M1 elsődleges tükör szegmentálása azt jelenti, hogy az 984 db hatszögletű, egyenként 150 kg tömegű és 1,5 … 2 m átmérőjű mozaiktükörből áll. További érdekesség, hogy a nagyteljesítményű – valósidejű – számítások (HPC – High-Performance Computing) megvalósításához a COTS (Commercial Off-The-Shelf) eszközrendszert alkalmaztak, mind a hardver, mind pedig a szoftver esetében. A valósidejű irányítórendszert többmagos processzorokkal és aktív, adaptív optikával hozták létre.

Image Image
Flexibilis aktív és adaptív optika egy része
Mit is jelent az aktív, adaptív optika: a képen az ún. M4 tükör egy részének kinagyított részlete látszik, amely azt szemlélteti, hogy a vékonyrétegű, rugalmas tükörfelületet 8000 beállítószerv (aktuátor) pozícionálja (deformálja), amellyel néhány milliszekundumonként kompenzálja az atmoszférikus interferenciákat. A főtükör (M1) szegmenseinek pozicionálását 6000 szenzor és 3000 helyzetbeállító végzi a LabVIEW segítségével.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény