FőoldalArchívumDPO2000/MSO2000 digitális foszforoszcilloszkópok a Tektronixtól, 16 logikai csatornával
2008. november 28., péntek ::

DPO2000/MSO2000 digitális foszforoszcilloszkópok a Tektronixtól, 16 logikai csatornával

Ahogy azt már megszokhattuk, a Tektronix minden évben újabb és újabb, kategóriájukban a csúcsot képviselő mérőműszerekkel jelenik meg a piacon. Az újonnan bejelentett DPO2000/MSO2000 oszcilloszkópcsalád esetén sincs ez másképp.A már jól ismert DPO4000/MSO4000, DPO3000 családok technológiai színvonalát folytatva, a DPO2000/MSO2000 család az alsóbb kategóriákban nyújtja a már jól megszokott kiemelkedő teljesítményt és a szolgáltatások széles körét


Az MSO (Mixed Signal Oscilloscope – kevert jelű oszcilloszkóp) kategória és elnevezés nem újdonság, hiszen az MSO4000 család tagjainál már alkalmazták ezt a technológiát. A Tektronix – mint a logikai analizátorok legnagyobb gyártója – úgy döntött, hogy az MSO sorozatú oszcilloszkópokba integrálja 16 digitális csatorna vizsgálatának képességét is. Amennyiben a teljesítmény mégsem lenne elegendő a logikai analízis terén, úgy az oszcilloszkópokkal együttműködni képes Tektronix logikai analizátorok bármilyen felmerülő probléma megoldásában segítséget nyújtanak. A DPO2000/MSO2000 család az előző családokban megszokott kis sebességű soros jelfolyam-analízisével és a kategóriában egyedülálló párhuzamos logikai jelanalízisével tökéletes eszköz a beágyazott rendszerek fejlesztéséhez.

A DPO2000/MSO2000 oszcilloszkópcsalád is a Tektronix által szabadalmaztatott digitális-foszfor technológián (DPO) alapul, amely lehetővé teszi, hogy az oszcilloszkópok mind a katódsugárcsöves analóg, mind a digitális tárolóoszcilloszkópok előnyös tulajdonságait ötvözzék. A folyamatos, valós idejű hullámforma-befogás, triggerelés maximális értéke a DPO2000/MSO2000 családban 5000 hullámforma felett van másodpercenként minden csatornán, ez pedig hozzávetőlegesen 5 … 10-szerese a hagyományos digitális tárolós oszcilloszkópokénak.

Az új család tagjai 2 vagy 4 csatornás 100 MHz-es, 4 csatornás 200 MHz-es analóg sávszélességű kivitelben rendelhetőek. Valós idejű mintavételezési sebességük 1 gigaminta/s csatornánként, s ehhez a Tektronixnál szokásos, hardverrel megvalósított sin(x)/x interpoláció társul. A memóriahossz a kategóriában kiemelkedő 1 megaminta minden egyes csatornán. A DPO2000/MSO2000 család csatornabemenetein a Tektronix által fejlesztett TekVPI mérőfej-csatlakozókat alkalmazzák az analóg csatornákon, amelyek az illeszkedő mérőfejek alkalmazása esetén – számos egyéb előny mellett – lehetővé teszik például a korlátok nélküli áramellátást és a kétirányú kommunikációt is. Ennek segítségével a TekVPI mérőszondák az oszcilloszkóp USB vagy ethernetcsatlakozóján keresztül vezérelhetők is, ami az automatikus tesztberendezések még sokoldalúbb alkalmazását teszi lehetővé.

A 16 digitális csatorna előlapon található csatlakozóját úgy alakították ki, hogy ez a mérőfej sem foglal több helyet az asztalon, mint egy hagyományos oszcilloszkópé. A logikai csatornák mintavétele 1 gigaminta/s az első 8 csatornán, 500 megaminta/s 16 csatornán, míg a memóriahossz itt is 1 megaminta, mint az analóg csatornáknál. A kategóriában egyedülálló hardverteljesítmény mellé különleges analizálási lehetőségek társulnak. A párhuzamos minta-triggereléssel egy előre beállított logikai mintára triggerelhetünk, mégpedig akár az összes analóg és logikai bemenetek figyelembevételével. A logikai mintát akár csatornánként beállítva, akár hexadecimális vagy bináris értékkel buszként is megadhatjuk. A digitális bemeneti csatornákon a logikai értékekhez tartozó komparálási szintek külön-külön, egyesével állíthatóak, tehát nem azonosak a teljes szélességű buszra. Ezzel lehetőség nyílik akár több, különböző szabványú busz együttes vizsgálatára is. A logikai csatornákat saját ízlésünk szerint csoportosíthatjuk a képernyőn, és a későbbiekben ezek együtt mozgathatóak. A képernyőn megjelenő, színekben kódolt logikai szintek nagyban megkönnyítik az oszcilloszkóp használatát. Az alacsony szintet kék, a magas szintet zöld, az átmeneteket pedig szürke színnel kódolja a kijelző. Így, ha az időalap beállítása miatt egy csatornán a teljes képernyőt egy jelszint, egy érték tölti ki átmenet nélkül, akkor is tudjuk, hogy az a szint „0" vagy „1" értéket képvisel. Ha túl lassú mintavételt alkalmaztunk, vagy nagyon hosszú jelfolyamot nézünk, és egy megjelenített átmenet alatt több is történt a valóságban, az átmenet fehér színnel világít, figyelmeztetve bennünket, hogy érdemes az adott részletet kinagyítani.

A hosszú memóriában tárolt jelfolyam vizsgálatához a Tektronix a DPO4000-ben bevezetett Wave Inspector™ kezelőszervet a DPO2000/MSO2000 családba is beépítette. Ennek része a Pan/Zoom nevű, két részből álló tekerőgomb, amely segítségével egyetlen mozdulattal tudjuk állítani az időbeli nagyítást, illetve a nagyítás helyzetét folyamatos megjelenítés mellett is. Ezzel a funkcióval a teljes hullámformán úgy söpörhetünk végig, mint gyorstekeréssel egy felvett videón. A képernyő ilyenkor két részre osztódik: egy kisebb ablakban jelenik meg a teljes hullámforma, egy nagyobban pedig a kinagyított hullámformarészlet. E kezelőszervek alkalmazása feleslegessé teszi a zoom-funkció menükön keresztüli hosszadalmas beállítását. Amennyiben további vizsgálatra szoruló anomáliát találunk a hullámformán, azt megjelölhetjük a Mark gombbal, hogy a későbbiekben ne kelljen újra megkeresni. Ilyenkor itt egy marker, „könyvjelző" kerül elhelyezésre. Amennyiben több ilyet helyeztünk el a vizsgált jelen, a markerek között egyetlen gomb segítségével ugrálhatunk időben előre vagy hátra. Ha tudjuk, hogy milyen jellegű hibát keresünk a már eltárolt hullámformán, akkor az egyszerűen kezelhető keresési funkciót alkalmazhatjuk – így az oszcilloszkóp automatikusan végzi el a feltételnek megfelelő anomáliák keresését, és mindegyiket külön megjelöli. E szolgáltatás tulajdonképpen a triggereléssel analóg funkció, de nem az élő bemenőjelen, hanem a már eltárolt jelen fejti ki hatását. Eredménye pedig nem a jel befogása, hanem a markerek elhelyezése.

A DPO/MSO családnevű oszcilloszkópoknak, így a 2000-es sorozatúaknak is fontos opcionális szolgáltatása az alacsony sebességű soros buszok analízise. Az opciók között megtalálhatóak a CAN és LIN-busz, az I2C és SPI és az RS–232/422/485/UART buszanalizáló csomagok, amelyek mind protokoll-szinten, mind a fizikai réteg szintjén lehetővé teszik a buszok analízisét. Egyszerre akár több buszt is definiálhatunk a saját elképzelésünk szerint, akár a logikai csatornákkal kombinálva. A busz-triggerelés segítségével az oszcilloszkóp a csomag kezdetére, megadott címre és adattartalomra is triggerel, vagy a már említett keresőfunkcióval keres. A busz-dekódolás a képernyőn megjelenő digitális jelet a megfelelő bináris vagy hexadecimális értékekkel ábrázolja vagy jeleníti meg az eseménytáblában, amelynek minden egyes sorában egy dekódolt csomag idejét, adattartalmát, azonosítóját, CRC-kódját stb. olvashatjuk.

A DPO2000/MSO2000 család új szolgáltatása a szabadon állítható aluláteresztő szűrő, amely a teljes sávszélességben alkalmazható. Segítségével jobban kiszűrhetjük a zajokat, és láthatjuk az alapjelünk jellegzetességeit. A képernyő a kiszűrt jelet akár meg is jeleníti halványabb intenzitással, ezzel is fontos információt adva a mérést végzőnek. Az oszcilloszkópcsalád tagjai a Tektronix oszcilloszkópoknál már megszokottan alapszolgáltatásként nyújtják a kifinomult triggerelési módokat, mint a beállás/tartás, a törpeimpulzus, glitch, és logikai triggerek. Automatikus mérések terén is bő a választék, hiszen az oszcilloszkópok 29 mérést tudnak automatikusan elvégezni, és matematikai képességekkel is rendelkeznek.

A DPO2000/MSO2000 oszcilloszkópok kijelzője 7 inch átmérőjű, 480×234 felbontású TFT-kijelző. Az oszcilloszkópok mérete csak 18×37,7×13,7 centiméter, tömegük 4 kg alatt van, így könnyen hordozhatóak, elférnek bármilyen laborkörnyezetben vagy akár egy aktatáskában is.

A műszerek előlapján USB-csatlakozót találunk, amellyel adattárolóhoz csatlakozhatunk, míg a hátlapon elhelyezett USB-csatlakozóval printerhez vagy PC-hez kapcsolhatjuk oszcilloszkópunkat. Opcionális modulként LAN- és VGA-csatlakozási mód is lehetséges, így akár távoli hozzáféréssel is vezérelhetjük a műszert, illetve képét más kijelzőkön is megjeleníthetjük.

Minden oszcilloszkóp mellé továbbra is jár az OpenChoice™ programcsomag, amely alkalmazások, meghajtóprogramok, programozási példák, kézikönyvek és mindazon eszközök gyűjteménye, melyek az oszcilloszkóp–PC kapcsolat gyors létrehozásához szükségesek. Ugyancsak alaptartozék a National Instruments SignalExpress Tektronix Edition szoftver standard verziója. E teljesen interaktív szoftver segítségével grafikus felületen, programozás nélkül hozhatunk létre mérési alkalmazásokat.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény