FőoldalArchívumNIDays2008 - A National Instruments bemutatta a LabView 8.6-os változatát
2008. november 26., szerda ::

NIDays2008 - A National Instruments bemutatta a LabView 8.6-os változatát

A szakmai nap rendezői és előadói
November 19.-én a National Instruments hazánkban is bemutatta a LabView 8.6-os változatát az NIDays egésznapos konferencia keretében a szakembereknek és a szaksajtónak. A rangos eseménynek a Helia szálló adott otthont.A szimpózium mottója a párhuzamos programozási technológiák használata volt az újgenerációs alkalmazások fejlesztéséhez.


Thorsten Mayer, az NI kelet-európai marketingmenedzsere, és Eric Starkloff termék-marketing alelnök nyitó előadásaikat arra építették, hogy „The World is Parallel", és bár munkánk során az információinkat sorban egymás után dolgozzuk fel, a végeredmény mindig párhuzamosan jelenik meg. Ezt segíti a manapság széles körben használatos többmagos és többprocesszoros számítástechnika, a már korábban alkalmazott többszálas feldolgozási rendszer továbbfejlesztettjeként. A LabView 8.6 programverzió ezt kihasználja, és az előadások során bizonyosságot nyert, hogy ez 20 … 30%-os nyereséget hoz programfutási időben, de pl. képfeldolgozásban minőségi ugrást is, olyan feladatok valósíthatók meg, amelyek addig éppen a sebességkorlátok miatt nem volt lehetséges.

Image Image
A hallgatóság

A szakmai előadások két szekcióban folytak, a szakemberek érdeklődése nem lankadt. Miután Budapest a National Instruments kelet-európai regionális központja, a rendezvényre a környező országok szakemberei is hivatalosak voltak. Az alkalmazástechnikai előadásokban ezért volt cseh, magyar, román előadó is. A rendezvényen mintegy nyolcvanan voltak kíváncsiak a LabView új verziójára és alkalmazására.

Image Image
A kisorsolt LEGO Mindstorms NXT

A hangulat élénkítésére (no és a cég játék-üzletági marketing tevékenységének részeként) a résztvevők között a szakmai nap végén egy LEGO Mindstorms NXT robotot sorsoltak ki.

A sajtótájékoztatón megkérdeztük a cég vezetőit piaci működéséről, különös tekintettel arra, hogy legnagyobb gyáruk Debrecenben működik, a Törökbálinti központ pedig az egész kelet-európai régiót irányítja. Az elmondottak szerint a National Instruments kedveli, és nagyra tartja a magyar mérnökök (főként elméleti) tudását, amely kimagasló a régióban.
Gyakorlati téren van javítani való, amit a munka során sajátítanak el. A cég nem érzi meg katasztrofálisan a pénzügyi válságot és az azt követő gazdasági recessziót, mert működésére a több-lábon állás jellemző, vagyis a „párhuzamosság" nemcsak szoftverükre, hanem céges működésükre is jellemző.

Az NI LabVIEW 8.6 kimagasló teljesítménye megfelel a párhuzamos programozás kihívásainak
A szoftver új verziója segítségével a felhasználók a többmagos, az FPGA és a vezeték nélküli technológiák nyújtotta előnyöket használhatják ki. A grafikus programozás eredendően párhuzamos természetére építve a LabVIEW 8.6 új eszközökkel segíti a mérnököket és alkalmazásfejlesztőket, hogy kihasználhassák a többmagos processzorok, az FPGA (Field Programmable Gate Array – programozható kapumátrix) logikai áramkörök, valamint a vezeték nélküli kommunikáció nyújtotta előnyöket.
Ahhoz, hogy a mérnökök ezen technológiák előnyeit kihasználhassák, olyan bonyolult eszközök használatára kényszerülnek, amelyeket nem párhuzamos programozásra terveztek. A LabVIEW legújabb verzióját alkalmazva a tervezők most egyetlen, többmagos processzorral rendelkező platform segítségével fokozhatják a tesztelés és a vezérlő rendszerek áteresztő képességét, ezáltal csökkentve a nagyteljesítményű FPGA-alapú fejlett vezérlő és beágyazott prototípusfejlesztő alkalmazások fejlesztési idejét, valamint egyszerűbben hozhatnak létre elosztott mérőrendszereket a távoli adatok beszerzéséhez.
„A csúcstechnológiás alkalmazások, mint például a robotrendszerek vezérlése, vezeték nélküli eszközök tesztelése vagy hibrid járművek tervezése által támasztott teljesítménybeli és hatékonysági követelmények kielégítése érdekében fontos, hogy a felhasználók a lehető leggyorsabban építhessék be a legfrissebb technológiákat, mint például a többmagos processzorokat, FPGA-kat és a vezeték nélküli kommunikációt"
– mondta Dr. James Truchard, a National Instruments elnök-vezérigazgatója és egyik alapító tagja. „Ezen technológiák párhuzamos programozással való alkalmazására a LabVIEW kínálja a legrövidebb utat, mindemellett lehetővé teszi, hogy a felhasználók rugalmasan, az alkalmazásnak megfelelően optimalizálhassák megoldásaikat."

Szuperprogramozás a többmagos processzorokkal
Ahogyan egyre több feldolgozó mag kerül az általános rendszerekbe, úgy bontakozik ki a lehetőség az áttörő teljesítmény elérésére. A LabVIEW platform többszálas beépített technológiáját kiterjesztve, a LabVIEW 8.6 szuperszámítási kapacitást biztosít a többmagos eljárások alkalmazásával. Ez lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy feldolgozzák a begyűjtött adatok egyre növekvő áradatát. Mindezzel megfelelnek a vezérlési alkalmazások kihívásainak és növelik rendszereik áteresztő képességét. A teljesítmény fokozására a LabVIEW 8.6 több mint 1200 fejlett analizálási funkciót tartalmaz. Ezeket a funkciókat a többmagos rendszerű vezérlő és tesztelő alkalmazásokon futó matematikai műveletek gyorsabb elvégzésére és jelfeldolgozásra optimalizálták. A Vision alkalmazások kihasználhatják a többmagos rendszerek előnyeit azáltal, hogy felhasználják azokat az úttörő képfeldolgozó szolgáltatásokat, amelyeket a LabVIEW 8.6-hoz készült NI Vision Development Module tartalmaz. Ezen modul ugyanis automatikusan osztja szét az adathalmazokat a feldolgozó magok között. Szintén az új többmagos processzorok tulajdonságainak köszönhetően a tesztelő mérnökök az NI Modulation Toolkit for LabVIEW legújabb verziójával olyan alkalmazásokat építhetnek vezeték nélküli eszközök tesztelésére, amelyek akár négyszer gyorsabbak lehetnek. A vezérlőrendszert tervező mérnökök pedig akár ötszörös sebességgel futtathatnak szimulációs modelleket a LabVIEW 8.6 Control Design and Simulation Module segítségével. Ezen túl a mérnökök a LabVIEW diagramjait optimálisan elrendező új funkció segítségével most pontosabban tudják azonosítani a kódok párhuzamos szakaszait is.

Az FPGA technológia beépítése egy alkalmazásba – digitális tervezési gyakorlat nélkül
A LabVIEW intuitív adatfolyam paradigmájának köszönhetően a mérnökök a LabVIEW FPGA Modul és az FPGA-alapú kereskedelmi forgalomban lévő (COTS) hardverek, – mint például az NI CompactRlO – használatával testre szabhatják a mérési és vezérlő rendszereket az olyan alkalmazások teljesítményének növeléséhez, mint például a félvezető-hitelesítés és fejlett gépvezérlés. A LabVIEW 8.6, a már eddig megszokott módon, hozzáférhetőbbé teszi az FPGA-kat az alacsony szintű hardverleíró nyelvekben vagy széleskörű tervezésben kevésbé járatos szakemberek számára.
A LabVIEW 8.6 a CompactRlO programozható automatizálás vezérlők (PAC-k) közvetlen programozására szolgáló új funkciójával tovább csökkenti az FPGA-alapú fejlesztési időt, mivel így nem kell az FPGA-t külön programozni.
Mindemellett az új szimulációs szolgáltatások csökkentik az időigényes kompilációk számát, mivel az FPGA alkalmazást az asztali gépen ellenőrizhetik. A LabVIEW 8.6 új IP fejlesztési és integrációs szolgáltatásokat is kínál, többek között az új gyors Fourier-transzformációs (FFT) IP-magot a spektrális elemzési funkciók áttöltéséhez, ami gyorsítja az olyan alkalmazások teljesítményét, mint például a gépállapot-megfigyelés és RF-tesztelés. A tervezők könnyedén importálhatják a meglévő, vagy más gyártótól származó IP-elemeket a LabVIEW FPGA-ba az új komponensszintű IP (CLIP) csomóponton keresztül.

Adatgyűjtés és -elemzés távoli rendszerekről vezeték nélküli technológia segítségével
A vezeték nélküli technológia fejlődésével a tervező mérnököknek lehetőségük nyílik arra, hogy a méréseket elszigetelt helyeken végezzék. A vezeték nélküli technológia alkalmazásával a LabVIEW 8.6-ban az alkalmazásokat az adatgyűjtés olyan új területeire terjeszthetik ki, mint például környezeti vagy szerkezeti monitorozás. A LabVIEW rugalmas grafikus programozásának és ma már szinte mindenütt jelen lévő WiFi hálózati infrastruktúrának köszönhetően a vezeték nélküli csatlakozások könnyen beépíthetők az új vagy meglévő PC-alapú mérő- és vezérlőrendszerekbe.
A legújabb vezeték nélküli adatgyűjtő eszközök és 22 más gyártótól származó vezeték nélküli érzékelő meghajtóinak támogatásával a LabVIEW 8.6 egyszerűsíti az elosztott mérőrendszerek egyetlen szoftverplatformon való programozását. A tervezők az NI WiFi adatgyűjtő (DAQ) hardverének használatával mostantól egyszerűen konfigurálhatják az adatgyűjtő alkalmazásokat anélkül, hogy módosítaniuk kellene a kódokat a LabVIEW 8.6-ban. A LabVIEW 8.6 új 3D megjelenítő eszközei segítségével a mérnökök könnyebben integrálhatják a távoli méréseket a tervezési modellekkel a tervezés érvényesítésének felgyorsítása érdekében.

Kapcsolatteremtés a LabVIEW alkalmazásokkal valamely webes eszköz segítségével
Ahogy az emberek és rendszerek közötti folyamatos kapcsolat egyre elterjedtebbé válik, ugyanúgy terjed az eszközök széles skáláján az internet felhasználása tetszőleges helyeken telepített rendszerek elérésére. A LabVIEW 8.6 segítségével a LabVIEW alkalmazások most webes szolgáltatásokká alakíthatók az asztali számítógépeken és valós idejű hardverelemeken, amelyek bármely webes eszközről elérhetők, például smartphone telefonokról és PC-kről. Ezzel a szolgáltatással a mérnökök szabványos webes – például a HTML, JavaScript és Flash – technológiákkal fejleszthetnek távoli felhasználói felületeket LabVIEW alkalmazásaikhoz.

Ha többet szeretne megtudni a LabVIEW 8.6-ról, vagy le szeretné tölteni a bemutató verziót, látogasson el a www.ni.com/labview86 oldalra. A LabVIEW fejlesztői környezet most DVD-n is elérhető, így könnyebben telepíthető, illetve a teljes LabVIEW felületre kiválasztható a demó verzió. A LabVIEW szerviz, karbantartás és terméktámogatás program tagjai a LabVIEW 8.6-ot automatikusan megkapják postán, vagy letölthetik az új verziót a Services Resource Center-ből a www.ni.com/src oldalon. Ha az Ön szoftvere a vállalati Volume License Agreement (VLA) alá tartozik, lépjen kapcsolatba a VLA adminisztrátorokkal a telepítéssel kapcsolatos információkért.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény