FőoldalArchívumEgyre élesebben - Sharp Innovation Forum 2008
2008. október 06., hétfő ::

Egyre élesebben - Sharp Innovation Forum 2008

Szeptember 8–9 között zajlott a Sharp – immár ötödik – innovációs fóruma (törzshelyén) a Seeon (Németország) festői kolostorában kialakított kulturális és továbbképző központban.Az egész Európából összejött szakújságíró társaság ízelítőt kapott a világklasszisok sorában működő japán cég mikroelektronikai megoldásait fejlesztő és gyártó részlegének (SME: Sharp Microelectronics Europe) eredményiből. Az Elektronetet (és egyben Magyarországot) én képviseltem. A rendezvény – hagyományaihoz híven – workshop jellegű volt, a szakmai előadásokat bemutatók kísérték, a „kézzelfoghatóság" határáig


A témakörök:
• Elektronikai alkatrészek, amelyek elsősorban a kijelzéstechnikát szolgálják.
• Világítástechnika félvezető eszközökkel.
• Vezetéknélküli automatizálási megoldások.
• E-Signage, azaz elektronikai eszközökkel és módszerekkel megvalósított információmegjelenítő, jelzőrendszerek.
• Autóelektronikai eszközök trendjei, különös tekintettel az LCD- és kameratechnológiákra.

Image Image
Paul Gray, a Displaysearch igazgatója
A rendezvény vezérszónoka – szintén a hagyományoknak megfelelően – egy vezető piackutató cég szaktekintélye volt. Az előadást ezúttal – éppen a Sharp kijelzéstechnikában elfoglalt vezető szerepének alátámasztására – a szakma vezető piackutató cége, az angol–amerikai DisplaySearch európai tévékutatási igazgatója, Paul Gray tartotta.
Az előadásból hű képet kaptunk – számadatokkal alátámasztva – a jelenlegi helyzetről: a katódsugárcsöves képmegjelenítők kiszorulását immár követi a plazmatechnológiáé, mert (többek között a Sharp fejlesztéseinek eredményeképpen) az LCD kiszorítani látszik, de ennek jelenlegi piacuralmi helyzetét egyre erőteljesebben csökkenti a trónkövetelő OLED-technológia. A hagyományos LED pedig egyre jobban tör előre az LCD-panel háttérvilágításaként.
Image Image
Maximilian Huber, a Sharp SME elnöke
A Sharp nyitóelőadását Maximilian Huber, a Sharp Microelectronics Europe elnöke tartotta, bemutatva az anyacég és az európai (hamburgi) fejlesztő központ munkáját.
A világszerte mintegy 54 000 alkalmazottat foglalkoztató Sharp éves forgalma meghaladja a 3400 milliárd yent (21 200 milliárd eurót). Világvezető szerepét annak is köszönheti, hogy a forgalomból 5,7%-ot fordít fejlesztésre. Jelenleg ők gyártják a legnagyobb méretű LCD-panelt a világon (108 hüvelyk), de nemcsak méretében, tudásában is fejlődnek ezek a kijelzők. „System LCD" programjukkal egyre több intelligenciát ágyaznak a panelekbe.
Az LCD-panelek ezenkívül a „zöld technológiát", a környezetvédelmet is
Image Image
A Sharp környezetbarát tevékenysége
szolgálják, veszélyes anyagot még nyomokban sem tartalmaznak, energiatakarékos működtetésükkel pedig a felmérések azt mutatják, hogy a számítógép-monitorok, valamint a tévékészülékek katódsugárcsöves képernyőinek LCD-sítése folytán világméretekben mintegy 100 milliárd kilowattóra energiát takaríthatunk meg.
A két nap során a cég szaktekintély-előadói részletekbe menő előadásokban mutatták be a fejlesztések eredményeit.
A Sharp jelentős erőkkel szállt be a világításcélú LED-ek fejlesztésébe. Cree chipekre építve integrált moduljai 30, ill. 48 LED-elemet tartalmaznak, amelyek – színhőmérséklettől függően (2800 … 5400 K) – 52 … 80 lm/W fényhasznosítási hatásfokkal működnek.
Image Image
LED-es világítótestek
A 18×18 mm-es alumíniumhordozón 360 mA/10,2 V, illetve 640 mA/10,5 V-os „diódákat" kell külső áramforrásról meghajtani, némi hűtéssel ellátni, és máris készen van a garantáltan 40 000 óra élettartamú világítás. Lámpagyárak már vevői, a kis kiállításon be is mutattak néhányat.
A LED-ek mellett nem elhanyagolható a kék lézer előállítása sem, amely a legújabb lemezmeghajtók „lelke". A Sharp a Sonyval a Blu-ray Disk Assotiation alapító tagja, a fejlesztésben is élen jár.
Előadást hallottunk a vezetéknélküli automatizálásról is, amely szintén nagy fejlődés előtt áll. A Sharp itt is szenzor- és beavatkozó eszközöket fejleszt és gyárt a Zigbee-rendszerekhez. Az ipari automatizáció speciális szakterületének számít az autóipar is, amelyben az elektronikai elemek és megoldások egyre nagyobb szerepet kapnak. A szenzorok területén itt is jelentős szerepet játszik, főként a miniatűr kameramodulok területén.
A kétnapos rendezvény megerősítette, sőt meg is növelte érzésemet, hogy a Sharp valódi világvezető cég a félvezetőipar területén, nevével fémjelzett innovatív megoldásaival egyre élesebben járul hozzá a technika fejlődéséhez.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény