FőoldalArchívumAz első magyar "Best of the best" díjas: Leonar3Do
2008. szeptember 15., hétfő ::

Az első magyar "Best of the best" díjas: Leonar3Do

A Tech Awards világprogram első magyarországi győztese oktatás kategóriában a Leonar3do 3D-s tervező rendszer2000-ben alapították a Tech Awards világprogramot, amelynek díjait a kaliforniai Tech Museum of Innovation és az Applied Materials Inc. 2000 óta adják át. Az interaktív Tech Museum of Innovation a Szilícium-völgy fővárosában, San Joséban működik. Kitűzött célja, hogy mindenkiben felkeltsék a feltalálói, újítói ambíciókat és támogassák az innovatív ötletek fejlesztését.


Ezt interaktív kiállításokkal, oktatási programokkal, a fiataloknak évente megrendezett Tech Challenge csapatversennyel és legfőképpen a nemzetközi Tech Awards programmal törekednek elérni.

A zsűri olyan technológiai újításokat díjaz, amelyek az emberiség javát, és a világ fejlődését szolgálják. A jelöltek öt kategóriában – oktatás, egészségügy, esélyegyenlőség, környezetvédelem, gazdasági fejlődés – indulnak, és minden kategóriában öt győztes részesül elismerésben. Az öt győztes közül egy 50 ezer dollár pénzjutalomban is részesül, az elismeréseket a külsőségeiben a Nobel-díjéhoz fogható gála keretében adják át. Az idén 68 ország 329 jelöltje közül választották ki a győzteseket.

Az ezévi huszonöt győztes nemzeti megoszlása jól reprezentálja a világprogram nemzetközi eszmeiségét, minthogy tizenegy ország: Szenegál, Peru, Magyarország, Kanada, Namíbia, Németország, Egyiptom, India, Nagy-Britannia, Laosz és az Egyesült Államok szerepel a kitüntetettek között. Magyar részről a 3D for All Kft. fejlesztése, a Leonar3Do az oktatás kategóriában nyerte el a "best of the best" címet. Mindeddig magyar találmány még nem részesült az innovációs világprogram elismerésében.

A termék feltalálója és kifejlesztője a huszonéves Rátai Dániel. A szakemberek reményei szerint az eszköz forradalmasítani fogja a 3D technikákat, mivel ez az első olyan berendezés, amely a hagyományos személyi számítógépeket olcsón és egyszerűen háromdimenziós tervezésre alkalmas konfigurációvá alakítja át. Noha a Leonar3Do felhasználási területe igen széleskörű, mégis az oktatás kategóriában győzedelmeskedett, ugyanis a zsűri szerint az eszköz segítségével a pedagógusok olyan összefüggéseket tudnak egmagyarázni diákjaiknak, amelyeket szavakkal, vagy ábrákkal nem lehet megfelelően bemutatni.

A fiatal feltalálót magát is meglepte ez a tény és így nyilatkozott: „Azzal mindig is tisztában voltunk, hogy univerzális képességei folytán a Leonar3Do számos területen forradalmasíthatja kultúránkat, de hogy az oktatás már ilyen hamar felfedezi magának, az egyszerűen fantasztikus!"

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény