FőoldalArchívumMikroelektronikai Oktatás Európai Konferencia
2008. szeptember 02., kedd ::

Mikroelektronikai Oktatás Európai Konferencia

Május 28–30 között adott otthont a Flamenco Szálló a Mikroelektronikai Oktatás Európai Konferencia (European Workshop on Microelectronics Education, EWME) 7. rendezvényének. A szimpóziumot páros években az Egyesült Államokban, páratlan években Európában rendezik meg. Idén a szakma komoly elismeréseként Magyarország vállalhatta a vendéglátó szerepét, a Budapesti Mûszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának Elektronikai Eszközök Tanszéke. Ez eseményen szerkesztőségünk meghívottként vett részt.


A rendezvény fontosságát a szponzorok is fémjelzik, a mikroprocesszor-óriás Intel, a világvezető tervező-szoftvercégek, a Cadence, a Mentor Graphics, és Flomerics, félvezető eszközfejlesztő, és gyártó cégek, mint Integration, e-Cubes, NXP, CMP és Ericsson, valamint az oktatásban jeleskedő cégek, mint edaa, Eurotraining vagy a BME, és nem utolsósorban az Elektronikai Eszközök tanszéke mellett mûködő, munkatársaiból alakult MicRed.
A program nagyon gazdag volt. Felölelte a modern elektronikaoktatás szakmai kérdései mellett az elektronikai piaci-gazdasági világhelyzetet, a tudomány és kutatás-fejlesztés mai állását, a trendeket. Megismertük a nanoelektronika kutatás eredményei, a bennük rejlő lehetőségeket, ami a holnap elektronikai iparának talpköve. Megismertük, hogy az évtizedek óta a fejlődést jól meghatározó Moore-törvény hogyan változik a jövőben. Megismertük azt is, hogy a mikroelektronikai fejlesztés számítógépes szerszámai, a programrendszerek hogyan és milyen irányban fejlődnek.
A háromnapos rendezvény során volt alkalmunk megszólaltatni a vezető szoftvergyártókat
A sok hasznos információ mellett leszûrhetjük az alapvető következtetést, hogy az elektronikai K+F és oktatás nem véletlenül választotta konferenciája helyszínéül Budapestet, hogy a mi egyetemünknek komoly súlya van az elektronika világszínvonalú oktatásában és kutatás-fejlesztésében. Végre fel kellene ismernünk, hogy a nemzetközi elismerést gazdaságunk felemelkedésének szolgálatába állítsuk, bízva az elektronikai ipar kimagasló hozzáadott értékének erejében az újértékteremtés láncolatában.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény