FőoldalArchívum50 éves az Elektronikai Eszközök Tanszéke
2008. szeptember 02., kedd ::

50 éves az Elektronikai Eszközök Tanszéke

Dr. Rencz Márta megnyitja az ünnepséget
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának idén 50 éves fennállását ünneplő Elektronikus Eszközök Tanszéke a magyar felsőoktatás egyetlen olyan helye, ahol a legmodernebb félvezető-, illetve optikai eszközök működésének elméletét, mérés- és alkalmazástechnikáját, áramköri ismereteket és az ezekhez kapcsolódó komplex tervezési és szimulációs metodikát széles körű nemzetközi kutatási együttműködések eredményeire alapozva együtt oktatják és kutatják. Május 27-én került sor a házi ünnepségre, amelyre lapunk is meghívást kapott.


Bevezető előadásában dr. Rencz Márta tanszékvezető egyetemi tanár elmondta, hogy ma, 50 évesen, a bölcsesség korában milyen józanul látják az egykori tanszékalapítók dr. Valkó Iván Péter és dr. Ambrózi András) törekvéseit, hogy a villamosmérnök-hallgatók a technikai forradalom nagy vívmányai között számon tartott elektronikai eszközök működését megismerhessék.
A tanszék azóta folyamatosan megújul, PhD-hallgatóinak száma példa nélkül állóan magas, munkájuk az elektronikai ipari forradalom folytán felértékelődik. Az egyik világvezető amerikai elektronikai szoftvercég, a Mentor Graphics labort rendezett be a tanszéken (amelyről korábban tudósítottunk), és most folynak a tárgyalások a másik szoftveróriással, a Cadence-szel is.

Image Image
Dr. Székely Vladimír felidézi a múltat
Az ünnepség kedves színfoltja volt dr. Székely Vladimír, korábbi tanszékvezető előadása az elmúlt 50 év jelentősebb eseményeiről.
Az ünnepi megemlékezést szakmai előadások zárták. Dr. Poppe András beszámolt a tanszékkel szorosan együttműködő, a vezető munkatársakból alakult Micred Kft. munkájáról, termikus vizsgálóműszereit a világ sok kutató-fejlesztő cége vásárolja. Végezetül doktorandusz-hallgatók tartottak előadást munkájukról.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény