FőoldalArchívumVirtuális elektronikai műszerek
2008. szeptember 01., hétfő ::

Virtuális elektronikai műszerek

A számítástechnikai szakemberek napjainkat a „virtualizáció” koraként emlegetik, ez viszont nem csak a számítástechnikában, de az elektronikai méréstechnikában is megvetette lábát


Az AMTEST kínálatában már két gyártó, az ABI Electronics és a RIGOL is kínál virtuális mérőműszereket, oszcilloszkópokat, digitális multimétereket vagy teljes, számítógép vezérelte, komplex tesztrendszereket tudásbázis-alapú szoftvertámogatással is. A termékek kiválóan alkalmazhatóak a termékfejlesztésben, hibakereső/analizáló feladatokra, illetve oktatási célra egyaránt.

Image Image
RIGOL VS5000 virtuális oszcilloszkóp
A RIGOL VS5000 sorozatú virtuális oszcilloszkópjai felveszik a versenyt klasszikus társaikkal, sőt több szempontból túl is tesznek azokon, pl. kezelhetőség és helyigény tekintetében.
A VS5000 virtuális oszcilloszkóp sávszélessége 40 … 200 MHz között van, a választott típustól függően. Valós idejű mintavételezési rátája 400 megaminta/s vagy 200 megaminta/s, ha logikai analizátorként használjuk. A VS5000 egy valós „Mixed Signal Oscilloscope” (MSO), egy 16 csatornás logikai analizátormodullal ellátva. USB 2.0, vagy LAN-csatlakoztatással kapcsolható számítógépünkhöz, beépített frekvenciaszámláló, 20 automatikus mérés, könnyen kezelhető szoftver jár az eszközhöz.
Image Image
RIGOL virtuális multiméter
A RIGOL cég másik virtuális eszköze egy hasonló kivitelű virtuális multiméter, amelyre úgyszintén a kompakt kivitel és a jó felszereltség jellemző. Kétféle, 5 és háromnegyedes vagy 6 és fél digites felbontással, 50 kilominta/s adatgyűjtési sebességgel rendelkezik, 25 különböző elektromos jellemző mérésére alkalmas: egyen- és váltóáram/feszültség, 2 és 4 vezetékes ellenállásmérés, kapacitás-, induktivitásmérés, szakadásvizsgálat, diódateszt, frekvencia-, periódusszámlálás... és egy hozzákapcsolt multiplexer kártyával,ill. az Ultralogger programmal akár ezek közül több jellemző egyidejű mérése is lehetséges.
Image Image
ABI analóg IC-tesztermodul
Az angol ABI Electronics mérőműszerei még kompaktabb, kevésbé helyigényes, magasabb fokon virtualizált és akár közvetlenül számítógépbe integrálható eszközök. A modulok az asztali PC 5,25'' méretű optikai meghajtóival azonos méretűek, így közvetlenül a PC-házba beépíthetők, de dobozolt kivitelben is kaphatók.
A család tagjai: több műszert tömörítő MIS (Multi Instrument Station) modul – mely oszcilloszkópot, multimétert, frekvenciaszámlálót, jelgenerátort stb... tartalmaz –, virtuális változtatható tápegység, analóg IC modul és nemutolsó sorban egy BFL (Board fault locator) modul.
Image Image
ABI multifunkciós MIS modul
Az analóg IC-tesztmodul analóg funkcionális tesztek elvégzésére, beültetett alkatrészek mérésére alkalmas, ezenfelül áramkör-összehasonlító funkcióval, 24 analóg ki- és bemeneti csatornával rendelkezik. A BFL modul digitális IC-tesztelést, digitális V-I méréseket, digitális IC-típusok meghatározását, zárlatkeresést, EPROM-ellenőrzést tesz lehetővé.
A mérő- és tesztelőmodulok mellett egy +24 V-os szimmetrikus tápegység is a felhasználó rendelkezésére áll, mely folyamatosan változtatható feszültség mellett túlfeszültség- és rövidzárlat-védelemmel is ellátott.
Image Image
ABI Premier Testflow paraméterezés
A felsorolt mérőeszközök kezelését egy erre a célra fejlesztett szoftver (Premier) teszi lehetővé. Minden modult külön paraméterezhetünk, a mérési eredményeket automatikusan kielemezhetjük, vagy akár későbbi felhasználásra, összehasonlításra el is menthetjük.
A Premier szoftverháttér nagy előnye az egyedülálló, tudásbázis-alapú támogatás, amely segítségével igen komplex hibakeresési vagy tesztelési feladatok gyorsan és hatékonyan elvégeztethetők akár képzetlen kezelői személyzettel, a mérési paraméterek és kezelői instrukciók egyszeri megadásával. A szakember által létrehozott Testflow mérési sorozat utasításai alapján később bárki képes lesz szinte bármilyen bonyolultságú mérési-tesztelési műveletsor végrehajtására.

További információért klikkeljen ide!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény