FőoldalArchívumMegvan a mágneses monopólus?
2009. november 04., szerda ::

Megvan a mágneses monopólus?

A Nature c. folyóirat tudósítása szerint egy kísérletben sikerült kristályban vándorló monopólust létrehozni.Ezáltal megvalósították az elektromosság mágneses megfelelőjét, amit magnetromosságnak neveztek el

A fizikusok régóta foglalkoznak azzal az elképzeléssel, hogy a mágneses monopólus, amelyben az északi és déli pólusok nincsenek párban, és egymástól függetlenül mozognak, a spinjég nevű kristályszerű anyagokban létrehozhatók. Most ezt az elméletet sikerült a gyakorlatban megvalósítani. Az atomi szinten megmaradnak az "északi" és "déli" pólusaik, de az anyagon belül létrejönnek monopólusok, amelyek nem állnak egyhelyben, hanem vándorolnak.
Ezen a területen 2009 szeptemberében volt az első áttörés, amikor két kutatócsoport neutronokkal bombázott az abszolút nulla fok közeli hőmérsékletre hűtött Dy2Ti2O7 ötvözet spinjeget. A neutronok viselkedéséből arra következtettek, hogy monopólusok jöttek létre az anyagban. Most egy harmadik kutatócsoport - a világon elsőként - meg is mérte ezeknek a monopólusoknak a mágneses töltését. A csoport az elektromos áram mágneses megfelelőjét is megfigyelte, és elnevezte azt magnetromosságnak (angolul: magnetricity).
A kísérletet a londoni nanotechnológiai kutatóközpontnál dolgozó Steven Bramwell vezette, ő is tagja volt annak a kutatócsoportnak, amely korábban - a Laue-Langevin intézetnél dolgozó Tom Fennell vezetésével - jelentést készített a neutronok furcsa viselkedéséről.
Ahhoz, hogy részletes információkat kapjanak a monopólusokról, Bramwell csapata müonokat fecskendezett be a spinjégbe. Amikor a müonok elbomlottak, akkor a spinjégben lévő mágneses mező által befolyásolt irányban bocsátottak ki pozitronokat. Ez leplezte le a monopólusok létezését és azt is, hogy mozognak, azaz mágneses áramot hoznak létre. Megmérték a monopólusok mágneses töltését is, ami 5 Bohr-magneton per angströmre adódott. Ez nagyjából megfelel az elméletben kiszámolt összegnek, ami 4,6 volt. A kísérletek azt mutatták, hogy a monopólusok mágneses töltése a spinjég hőmérsékletétől és a nyomásától is függ.
Az első nyilatkozatok szerint a felfedezés a számítógépes memóriák gyártását forradalmasíthatja. Mivel a monopólus nagyjából akkora, mint egy atom, ezért segítségével több adatot tudunk majd tárolni egy négyzetcentiméteren.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény