FőoldalArchívumVárnában ragyogott fel Bulgária első LED-alapú közvilágítása
2010. december 13., hétfő ::

Várnában ragyogott fel Bulgária első LED-alapú közvilágítása

Decemberben ragyoghatott fel az első LED-es közvilágítás a bulgáriai Várna városában. A beruházás eredményeként 186 LED világítótest világítja meg a várnai repülőtér és a város közti 3,8 km hosszú útszakaszt. A mintaprojekt a 2005/32/EO jelű Európai Direktíva követelményei szerint valósult meg, amelyet az Európai Bizottság a hatékony energiafelhasználású termékek használata érdekében léptetett hatályba

A LED világítótesteket a Sharp hivatalos bolgár disztribútora, az Interservice Uzunovi szállította. Ez a japán óriás első európai LED-alapú közvilágítási projektje.
Azáltal, hogy a várnai repülőtér és a város közötti útszakaszon bevezették Bulgária első környezetbarát világítási rendszerét, nemcsak az önkormányzat kiadásai csökkennek jelentősen, hanem a széndioxid-kibocsájtás is jelentősen mérséklődik, miközben a fényforrások gyártása során sem használnak káros anyagokat, így is védve a környezetet.
A LED lámpák a Sharp legújabb termékei közé tartoznak. A közterületi LED világítótestek gyártása a japán vállalat közel negyven éves technológiai kutatásainak eredményét tükrözi.
Az EU környezetvédelmi előírásainak maradéktalanul megfelelő technológia egyik legfőbb előnye a gazdaságosság:

  • A LED világítótestek közel 100 wattal kevesebbet fogyasztanak, mint a régi nátrium-lámpák - a LED technológia 154 wattos fogyasztása a korábbi lámpák 250 wattos fogyasztásához képest 40 százalékos megtakarítást jelentenek, miközben a fényerősség 10 000 lux marad.
  • A LED világítótest garantált élettartama 15 év, miközben a régi lámpák esetén ez 10 év.
  • Az új LED-es lámpák nem vonzzák a rovarokat, így megtakarítások érhetők el a rendszeres tisztítás során is.

Az innovatív LED technológia jelentette előnyök tehát úgy foglalhatók össze, hogy 35-40 százalékkal csökkenti az elektromos áram költségeit, és több mint 90 százalékkal csökkenti a közvilágítás rendszeres karbantartására fordítandó költségeket a Bulgáriában többnyire használt nátriumlámpákhoz képest.
A LED világítótest hosszú, 60 000 óra vagy több mint 15 év élettartamot biztosít.
A fényforrások megfelelnek az energiahatékony termékek használatáról szóló 2005/32/EO jelű Európai Direktíva összes előírásának.

Az Interservice Uzunovi a japán Sharppal közösen kész átfogó megoldást nyújtani Várna Önkormányzata utcai világításának felújítására, amely során az elhasznált és elavult fényforrásokat a japán vállalat új fénykibocsájtó diódáira cserélnék.

Az ajánlatban különösen hangsúlyos szerepet kap az elektromos áram költségeinek várható csökkenése, miáltal 6 000 lámpa felszerelésével Várna Önkormányzata az elkövetkező 15 évben (a LED lámpák élettartama során) több mint 5 millió bolgár leva (kb. 715 millió forint) kiadást spórolhat meg. Az új világítási rendszer beruházásának költségeit fedezhetők lennének azokból a megtakarításokból, amelyeket Várna Önkormányzata az elektromos áram és karbantartás költségeinek csökkenése révén realizálhat.

A LED technológia további előnyei:

  • Alacsony áramfogyasztás
A LED világítótestek 35 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a nagynyomású nátriumlámpák, vagy a fémhalogén lámpák. Az A osztályú városi közvilágítási LED lámpák 154 wattot fogyasztanak, míg a nátriumlámpáknak 250, a fémhalogén lámpáknak pedig 263 watt energiát égetnek el.
  • Hosszú élettartam
A LED világítótestek több mint 15 év alatt körülbelül 60 000 órán át képes világítani, ami háromszor hosszabb, mint a nátrium- és közel ötször hosszabb, mint a fémhalogén lámpák élettartama. Ez alacsony karbantartási költséget biztosít. Például egy LED világítótest életciklusa során egy nátriumlámpát legalább kétszer, míg egy fémhalogén izzót ötször kell cserélni.
  • Környezetbarát működés és gyártás
Az alacsonyabb energiafogyasztás egyben kevesebb károsanyag kibocsájtását is jelenti. Egy fémhalogén lámpa 1,7-szer, egy nagynyomású nátriumlámpa 1,3-szor, míg egy indukciós lámpa 1,2-szer több széndioxid kibocsájtását vonja maga után.
A LED technológia használata a hagyományos lámpákhoz képest egyharmadával mérsékli a levegőbe kerülő méreganyagok és káros részecskék mennyiségét, amelyek a fosszilis energiahordozók elégetése során keletkeznek.
A LED fényforrások gyártása során nem használnak olyan káros anyagokat, mint a higany, az ólom és más toxikus kemikáliák, amelyek más világítási technológiák esetén jellemzők.
  • A legjobb minőségű fény
A LED technológia más technológiákkal összehasonlítva a legjobb színvisszaadási értékkel bír. A LED lámpák által kibocsájtott fény minősége a becslések szerint háromszor jobb, mint a nagynyomású nátriumlámpák esetén. Így ideális fényforrásnak bizonyulnak az olyan helyeken, mint a fontos városi utak és közterületek, üzleti negyedek és más kiemelt területek.

A Sharp honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény